17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Het PelletFabriekje: hout is goud

BJÖRN Van Guyse uit Stekene ontwikkelde een eigen PelletFabriekje door de upcycling van oude en industriële apparaten die rijp waren voor de schroot. ‘Lokale houtige biomassa is een troef voor een warm en klimaatgezond Vlaanderen. Mijn pelletproces is 100% groen en energieneutraal. De houtpellets die uit mijn installatie rollen, zijn enkel voor eigen gebruik, ik heb er geen commerciële doelen mee.’

Biomassa gebruiken om energie op te wekken is controversieel, weet ook Björn. ‘Als we op grote schaal energiegewassen zouden kweken dan concurreren we om dezelfde schaarse grond waarop we ons voedsel kweken. Als we massaal inzetten op houtkachels voor verwarming, komen onze doelstellingen rond fijn stof in gevaar. Als we zouden kiezen voor grote biomassacentrales om voldoende groene stroom op te wekken, dan verbranden we teveel en te goed hout. Een oplossing ligt volgens mij op het inzetten op de lokale logistieke keten en samenwerking, maar eenvoudig is dat niet.’

4-jaarlijks knotten

In de Polder Sinaai-Daknam meer bepaald in de Stekense Damstraat, zijstraat van de Meersstraat, staat al decennia lang een KLE (klein landschapselement) van 60 knotwilgen. ‘De normale frequentie om te knotten is 5 à 7 jaar, maar dan heb je stammen met een diameter van 20cm en meer, die lastig zijn om te knotten en die vaak niet meer door de hakselaar kunnen. Ik kies om de cyclus korter te houden naar 4-jaarlijks om 100% hakselhout te hebben. Deze stammen zijn compacter, dus gemakkelijker te snoeien, ze worden zonder tegenpruttelen door onze hakselaar opgegeten en uitgespuwd.’

Voor het hakselen van het hout en het persen naar pellets kocht en verzamelde Björn uiteenlopende machines en toestellen waaronder een elektrische kettingzaag, een messenhakselaar, een tractor, een aanhangwagen, een hamermolen, een blower, een vijzel, een pers, een bigbag, enz.

Return is groot

Björn deed er ruim twee jaar over om het ganse traject te perfectioneren. ‘Je kan alle stappen in één keer overslaan door een kant-en-klare- installatie te kopen, maar dan is er een terugverdientijd van ettelijke jaren. Het is belangrijk om goed uit te rekenen wat je totale energiekost is om rendabel te zijn. In ieder geval: de return is groot, ik werk in de buitenlucht en maak van een afvalproduct een groene brandstof. Hout is goud!’

Interesse in deze installatie: u kan alle details, foto’s en filmpjes terugvinden op de website www.destoffigezolder.be/het-pelletfabriekje

Quote: ‘Het is belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel je totale energiekost bedraagt om rendabel te zijn’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings