17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Gloednieuwe academie ’t Oud Klooster: streefdatum 1 september 2023

’t OUD KLOOSTER is de voorlopige (?) naam van de nieuwe Stekense academie. De renovatie is volop aan de gang en Pieter De Witte, schepen voor onder andere facility (het beheer van de gemeentelijke gebouwen) geeft op zijn vrije dag graag een stand van zaken én een exclusieve rondleiding voor de Gazet van Stekene.

‘Ondertussen is het toch al bijna tien jaar geleden toen de kans zich aandiende om het oude klooster aan te kopen. De toen nog aanwezige zusters wilden Stekene verlaten en besloten hun eigendom te koop te stellen. Het zou echt jammer geweest zijn indien we dit stukje gemeenschappelijk erfgoed zouden verliezen. De gemeente heeft dan ook het gebouw vooraan aangekocht.’

Symboliek

‘De huidige academie in de Stadionstraat is stokoud en structureel versleten. Om die aan de huidige normen te laten voldoen waren er maar twee opties: heel erg grondig renoveren of compleet opnieuw bouwen. De aankoop van het oude klooster was een schitterend alternatief. Qua oppervlakte is het een pak groter dan de huidige academie.’

‘We kunnen ruimere klassen maken, het aanbod van opleidingen blijft normaal gezien hetzelfde. Er komt nu ook een aparte kamer met een keramiekoven om potten af te bakken en een lift om minder mobiele mensen ook toegang te geven. De kapel met de prachtige nis waar het Mariabeeld onder de lichtkoepel stond, blijft behouden. Niet om les in te geven maar als een soort van tentoonstellingsruimte. Dat alles met in het achterhoofd om zoveel mogelijk van het oude karakter te behouden en zo de oorspronkelijke symboliek opnieuw te doen herleven.’  

1 september

Wanneer kunnen de leerlingen in het nieuwe gebouw aan de slag? ‘De ambitie is 1 september maar hier wil ik toch een slag om de arm houden. De start van het schooljaar zou mooi zijn maar het is veel belangrijker dat alles in orde is. Liever dat dan kost wat kost die eerste september te willen doordrukken. Het gaat hier om een heel ingrijpende renovatie en sommige zaken kan je niet forceren. Zo kan de liftkoker pas echt opgemeten worden wanneer alle metselwerken klaar zijn. Dat soort zaken heb je niet in de hand.’

Enkel voor kinderen en jongeren uit de lagere middelbare school

‘Voor alle duidelijkheid: de nieuwe academie is enkel voor kinderen en jongeren uit de lagere en middelbare school. De volwassenen blijven op hun huidige locatie op de zolder van het oude rusthuis. Het oude klooster is veel te klein om die ook onder te brengen want de volwassenenonderwijs in de huidige academie is heel populair. De bedoeling is ook om in het nieuwe gebouw een ingang langs de achterzijde te maken. Daar kan je een fietsenstalling maken en kom je uit op de parking naast de kerk. Zo hou je de kinderen weg van de drukke straat.’

Budget

‘Een budget voor een renovatie kan je nooit honderd procent vastleggen. Bij een nieuwbouw heb je daar een veel beter zicht op, wij worden nu geconfronteerd met onverwachte renovaties zoals het dak van de kapel dat er een pak slechter aan toe was dan verwacht. Dan moet je dat nu aanpakken. Het oorspronkelijke budget was rond de 800.000 euro maar tegenwoordig zijn er prijsaanpassingen in de bouwsector. Die worden doorgevoerd met inachtneming van de wettelijke formules.’

Gediplomeerde lesgevers

‘De kinderen die les volgen aan de academie betalen een bescheiden jaarbijdrage. Die wordt voornamelijk gebruikt om de werkingskosten te dekken. Ik denk daarbij aan de gebruikte materialen, het onderhoud en de inrichting van de gebouwen, de verwarming en dergelijke. Dit is allemaal ten laste van de gemeente. De lesgevers daarentegen vallen onder de koepel van de academie van Sint-Niklaas. Zij zijn allemaal gediplomeerde lesgevers in het kader van het deeltijds kunstonderwijs en staan op de payroll van de Vlaamse gemeenschap. Mede hierdoor kunnen wij de kinderen die afstuderen een volwaardig diploma uitreiken.’

’t Oud Klooster?

Tenslotte: het kind moet ook nog een naam hebben, of blijft het bij ’t Oud Klooster? ‘Er is een bevraging bij de bevolking geweest net zoals we bij andere projecten ook deden en nog zullen doen. Daar is veel reactie op het platform gekomen, het beste bewijs dat dit project wel degelijk leeft bij de bevolking. Maar op de hamvraag wanneer die bekendgemaakt zal worden houdt de schepen vakkundig de boot af. “Daar wil ik me nog niet op vastpinnen. Maar zodra die gekozen wordt geven we het ook als eerste mee aan de Gazet van Stekene”, lacht Pieter De Witte.

Quote: ‘Een budget voor renovatie kan je nooit honderd procent vastleggen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings