17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Gemeente Stekene vangt een 50-tal Oekraïense vluchtelingen op

‘Momenteel verblijven er een 50-tal Oekraïense vluchtelingen in Stekene, 40 volwassenen en tien kinderen. Dit aantal blijft de jongste weken stabiel na de grote instroom in maart en april, slechts mondjesmaat melden er zich nieuwe vluchtelingen. Ondertussen volgen 17 onder hen Nederlandse les, kinderen hebben hun weg gevonden naar lagere en middelbare scholen,’ vertelt schepen Grietje Cortebeek.

Voor de opvang en begeleiding van de Oekraïners steekt de gemeente een tandje bij op het vlak van inschrijvingen in de gemeente, aansluiting bij de mutualiteit en administratieve verplichtingen allerhande. Daarnaast organiseerde de gemeente een drietal contactmomenten voor de Oekraïners en een infoavond voor de gastgezinnen.

De Oekraïense vluchtelingen vonden onderdak op diverse opvanglocaties. ‘In de eerste plaats zijn er 11 gastgezinnen die een onderdak bieden. Wij zijn hen hiervoor zeer erkentelijk want de opvang betekent een bijzondere inspanning en dit al meer dan zes maanden lang. Daarnaast biedt sociale huisvestingsmaatschappij WoonAnker twee woningen aan waar Oekraïense vluchtelingen kunnen verblijven. Tenslotte hebben een aantal Oekraïners een woning gevonden op de particuliere huurmarkt.’

Van wisselstroom naar uitstroom

‘In de eerste periode was er sprake van een ‘wisselstroom’. Er kwamen nieuwe Oekraïners binnen maar tegelijkertijd stroomden er ook vluchtelingen uit, zij verkozen om bij familie of vrienden in België te gaan wonen. De laatste zes weken zien we een lichte ‘uitstroom’. Sommige Oekraïners keren terug naar hun land omdat hun ouders of familie er nog verblijven, of omdat ze er verder willen gaan studeren. Ondertussen vraagt Fedasil (Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers) nog steeds aan gemeenten om nieuwe Oekraïense vluchtelingen op te nemen.’

Blijven of terugkeren?

‘De ontwikkelingen in Oekraïne zijn onvoorspelbaar, voor Oekraïners die hierheen zijn gevlucht creëert dit een grote onzekerheid: blijven we in België of keren we, op termijn, terug? Ondertussen blijven ze niet bij de pakken zitten. Zeventien volwassenen volgen Nederlandse les in Sint-Niklaas, de gemeente Stekene zorgt voor een busabonnement. Ook kinderen leren Nederlands in OKAN-klassen (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen).’ Wat betreft werk biedt de Sociale Dienst van Stekene begeleiding aan. ‘Hoewel er veel vacatures voorhanden zijn is het niet altijd evident om een job te vinden. De beperkte kennis van de Nederlandse taal en de niet-gelijkstelling van behaalde diploma’s spelen daarbij een rol. Een aantal Oekraïense vrouwen zijn aan de slag als poetshulp.’

Samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO)

Ondertussen heeft Stekene zich aangesloten bij het GBO-project (Geïntegreerd Breed Onthaal). ‘Een aantal naburige gemeenten met Zwijndrecht als trekker engageert zich hiervoor, naast Stekene maken ook Beveren, Sint-Gillis-Waas en Kruibeke deel uit van het project. Zwijndrecht beschikt over een grote opvangcapaciteit in een voormalig woonzorgcentrum en biedt aan alle deelnemende gemeenten 4 opvangplaatsen – kamers en studio’s – aan. De OCMW’s van de gemeenten blijven wel verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van de Oekraïners die ‘verhuizen’ naar Zwijndrecht.’

Quote: ‘Naast opvanggezinnen vinden Oekraïners een onderdak in twee woningen van WoonAnker en op de particuliere huurmarkt.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings