11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Fietspad IJzerhandstraat: nieuw puzzelstukje voor veiliger verkeer

DONDERDAG 3 november zijn de voorbereidende werken begonnen voor de aanleg van het fietspad in de Ijzehandstraat. Langs de noordzijde was er reeds een gescheiden fietspad tussen Kemzeke en de oude spoorweg. Langs de zuidkant kon je via de Kwakkel richting Puivelde en Sint-Pauwels. Het tracé in de Ijzerhandstraat was de missing link, die komt er nog voor de zomer van 2023.

‘Dit dossier is opgestart bij het begin van de legislatuur in 2019. Maar omdat er enkele onteigeningen dienden te gebeuren en dit een aantal jaren in beslag nam, konden we pas daarna de aanleg effectief plannen. De aanbesteding van de werken gebeurt in november, er zou dan tegen de kerstvakantie een aannemer aangesteld kunnen worden. Met die firma kunnen we dan de exacte startdatum afspreken maar de bedoeling is dat de werken starten in het voorjaar van 2023. We rekenen op een uitvoeringstermijn van ongeveer drie maanden. Dus zou alles voor de zomervakantie klaar moeten zijn’, zegt Kris Van Duyse, schepen van openbare werken.

Gescheiden fietspad

‘Het fietspad zelf komt langs de kant van de weilanden, aan de overzijde van het bos. Dit fietspad wordt van de rijbaan gescheiden door de bestaande gracht. Enkel aan het kruispunt met de Bormte komt het fietspad aan het ene huis naast de rijbaan te liggen. Maar het ganse kruispunt met Bormte, Kwakkel en Dauwstraat wordt ook aangepakt en verhoogd. Op dit nieuwe platform komt dan ook een oversteekplaats voor de fietsers met aangepaste verlichting. Zo sluit het nieuwe fietspad perfect aan op het reeds bestaande in de Kwakkel terwijl het aan de andere kant aansluit op het fietspad in de Stekenestraat. Vooraan in de Kwakkel ontbreekt er vandaag een klein stukje fietspad, maar ook dat wordt nu  aangelegd. Tijdens de werken blijft er in principe verkeer mogelijk in de Ijzerhandstraat, al zijn enkele tijdelijke afsluitingen niet uit te sluiten.’

Lamstraat

Het nieuwe fietspad is ongetwijfeld een enorme stap voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker maar daarmee is het probleem van het vele vrachtverkeer in de Ijzerhandstraat nog niet opgelost. ‘Dat klopt. Hiervoor is een studie lopende om de Lamstraat op termijn te verdubbelen. Op die manier kan het (vracht)verkeer rechtstreeks vanuit de industriezone naar de N403. Er zijn onderhandelingen met het Vlaams Gewest want die zijn betrokken partij bij de aansluiting van de Lamstraat op de N403 ter hoogte van de Action. Daar moet een volledig nieuw kruispunt aangelegd worden. Maar de ganse N403 vanaf Sint-Niklaas tot Stekene, met doorgang in de dorpskernen van  Sint-Pauwels en Kemzeke moet gerenoveerd worden. Daar zal niet op gewacht worden om het kruispunt met de Lamstraat aan te pakken maar dat zal waarschijnlijk niet voor 2025 of 2026 kunnen. Ondertussen is er wel een tonnagebeperking voor het doorgaand verkeer op de ganse N403. Daar wordt regelmatig op gecontroleerd, op termijn kan dat met ANPR camera’s gebeuren.’

Quote: ‘Het nieuwe fietspad zou voor de zomervakantie van 2023 klaar moeten zijn.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in