17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De toverdrank van de professor

In de Kwakkelstraat wordt vloeibaar goud gestookt. Benedikt en Katia Sas openden onder het toeziend oog van de ambtenaar van douane en accijnzen én Gazet van Stekene de twee vaten met de whisky stook van 2019. Na minimum drie jaar en één dag rijpen was het reikhalzend uitkijken naar het resultaat en het moet gezegd: de professor heeft alweer een toverdrank gebrouwen.

Vooraleer de whisky aan bod kwam was er eerst de registratie van een productie Bluehill gin. Met een verbazende nauwgezetheid werden volume, temperatuur en concentratie bepaald om vadertje staat van de nodige accijnzen te voorzien. Deze gin wordt exclusief voor een vakantieresort gebrouwen met een toets van cactusvruchten.

Vierde jaargang

‘Sas Dstilleries werd in 2014 opgericht en was in 2015 operationeel’, vertelt Katia. ‘Voor de opstart zijn er een heleboel procedures te volgen maar ook later is alles doorlopend verzegeld en is er een permanente controle. De eerste whisky werd in 2016 gestookt en was klaar voor verkoop in 2019. Nu zijn we aan de vierde jaargang toe.’

Slot 440

Tijd voor het echte werk: het openen van de twee vaten. De deur van het magazijn is afgesloten met twee sloten. Eentje van Sas maar een tweede waarvan enkel de ambtenaar de sleutel heeft. Slot 440 is een indrukwekkend stuk dat zo uit een museum weggerukt lijkt. ‘De vaten zijn allemaal in Franse eik’, vertelt Benedikt. ‘Virgin wood ofwel vaten voor éénmalig gebruik. Die vaten geven ook de kleur aan de whisky. In tegenstelling tot de industriële producenten gebruiken wij geen kleurstoffen. Elk vat heeft een volume van 110 liter maar dat vermindert tijdens het rijpingsproces. De verdampte fractie heet in het jargon de angel’s share’ (het gedeelte voor de engelen).

Lowland style

‘Onze Ignis Templi is een zogenaamde lowland style whisky met enkel pilsmout. Niet makkelijk want ieder foutje zal je smaken. Het is een oud Kempisch recept met een procestechnologie die in Schotland en de Nederlanden gebruikt werd. En nu ligt die hier te rijpen op een oude begraafplaats van de Kelten’, legt Benedikt uit. Hij kreeg de passie trouwens met de paplepel mee. ‘Mijn voorvaderen waren brouwers en stookten likeur in de regio van Turnhout.’

Unieke ervaring

Na het voorzichtig overpompen van het eerste vat is het tijd voor het moment suprême. De kleur ziet er alvast schitterend uit en het proeven is iets waar drie jaar en één dag naar uitgekeken werd. Het is geweldig, nooit eerder zoiets gedronken. Dit is een unieke ervaring, de whisky met het originele alcoholpercentage van 55%. Later zal het gestandaardiseerd worden tot 44%. Een uurtje later herhaalt het ritueel zich, dit keer is het percentage zelfs nog iets hoger. ‘De twee vaten worden niet gemengd. Later kan je op de flessen de batch terugvinden op de etiketten die allemaal door Katia ontworpen zijn. Die flessen zijn ondertussen te koop bij de betere lokale drankenhandels.’

Coorenwyn

Sas Distilleries stookt een breed gamma dranken. ‘Zo ben ik gevraagd om een speciale productie te maken voor de herdenking van het beleg van Breda. Dat vond plaats in 1625 en wordt in 2025 herdacht. Er is gevraagd een traditionele Coorenwyn te stoken. Dat wordt mijn volgende uitdaging’, besluit de prof chemie die doceert aan de universiteit van Gent maar die ook in Zuid Korea actief is.

Win een Ignis Templi met de Gazet!

Katia en Benedikt ontvingen ons met veel warmte en vertelden met passie over hun dranken. Maar vooral schenken ze twee gesigneerde flessen van de pas afgevulde Ignis Templi whisky aan de lezers van Gazet van Stekene.

In de Gazet van Stekene van februari 2023 leest u hoe je die kan winnen!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in