13.9 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

De toverdrank van de professor

In de Kwakkelstraat wordt vloeibaar goud gestookt. Benedikt en Katia Sas openden onder het toeziend oog van de ambtenaar van douane en accijnzen én Gazet van Stekene de twee vaten met de whisky stook van 2019. Na minimum drie jaar en één dag rijpen was het reikhalzend uitkijken naar het resultaat en het moet gezegd: de professor heeft alweer een toverdrank gebrouwen.

Vooraleer de whisky aan bod kwam was er eerst de registratie van een productie Bluehill gin. Met een verbazende nauwgezetheid werden volume, temperatuur en concentratie bepaald om vadertje staat van de nodige accijnzen te voorzien. Deze gin wordt exclusief voor een vakantieresort gebrouwen met een toets van cactusvruchten.

Vierde jaargang

‘Sas Dstilleries werd in 2014 opgericht en was in 2015 operationeel’, vertelt Katia. ‘Voor de opstart zijn er een heleboel procedures te volgen maar ook later is alles doorlopend verzegeld en is er een permanente controle. De eerste whisky werd in 2016 gestookt en was klaar voor verkoop in 2019. Nu zijn we aan de vierde jaargang toe.’

Slot 440

Tijd voor het echte werk: het openen van de twee vaten. De deur van het magazijn is afgesloten met twee sloten. Eentje van Sas maar een tweede waarvan enkel de ambtenaar de sleutel heeft. Slot 440 is een indrukwekkend stuk dat zo uit een museum weggerukt lijkt. ‘De vaten zijn allemaal in Franse eik’, vertelt Benedikt. ‘Virgin wood ofwel vaten voor éénmalig gebruik. Die vaten geven ook de kleur aan de whisky. In tegenstelling tot de industriële producenten gebruiken wij geen kleurstoffen. Elk vat heeft een volume van 110 liter maar dat vermindert tijdens het rijpingsproces. De verdampte fractie heet in het jargon de angel’s share’ (het gedeelte voor de engelen).

Lowland style

‘Onze Ignis Templi is een zogenaamde lowland style whisky met enkel pilsmout. Niet makkelijk want ieder foutje zal je smaken. Het is een oud Kempisch recept met een procestechnologie die in Schotland en de Nederlanden gebruikt werd. En nu ligt die hier te rijpen op een oude begraafplaats van de Kelten’, legt Benedikt uit. Hij kreeg de passie trouwens met de paplepel mee. ‘Mijn voorvaderen waren brouwers en stookten likeur in de regio van Turnhout.’

Unieke ervaring

Na het voorzichtig overpompen van het eerste vat is het tijd voor het moment suprême. De kleur ziet er alvast schitterend uit en het proeven is iets waar drie jaar en één dag naar uitgekeken werd. Het is geweldig, nooit eerder zoiets gedronken. Dit is een unieke ervaring, de whisky met het originele alcoholpercentage van 55%. Later zal het gestandaardiseerd worden tot 44%. Een uurtje later herhaalt het ritueel zich, dit keer is het percentage zelfs nog iets hoger. ‘De twee vaten worden niet gemengd. Later kan je op de flessen de batch terugvinden op de etiketten die allemaal door Katia ontworpen zijn. Die flessen zijn ondertussen te koop bij de betere lokale drankenhandels.’

Coorenwyn

Sas Distilleries stookt een breed gamma dranken. ‘Zo ben ik gevraagd om een speciale productie te maken voor de herdenking van het beleg van Breda. Dat vond plaats in 1625 en wordt in 2025 herdacht. Er is gevraagd een traditionele Coorenwyn te stoken. Dat wordt mijn volgende uitdaging’, besluit de prof chemie die doceert aan de universiteit van Gent maar die ook in Zuid Korea actief is.

Win een Ignis Templi met de Gazet!

Katia en Benedikt ontvingen ons met veel warmte en vertelden met passie over hun dranken. Maar vooral schenken ze twee gesigneerde flessen van de pas afgevulde Ignis Templi whisky aan de lezers van Gazet van Stekene.

In de Gazet van Stekene van februari 2023 leest u hoe je die kan winnen!

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings