17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

De Gazet fietst mee met OKRA Kemzeke

WOENSDAG 16 november rond 13u15, de fietsers van OKRA Kemzeke verzamelen aan de Sint-Jacobuskerk voor hun wekelijkse fietstocht. De ene weer app voorspelt een droge namiddag, de andere zet in op zware bewolking met lokaal mogelijk een spatje regen. Die regen blijft in ieder geval uit en onder leiding van Willy d’Hondt zetten 36 fietsers  – gelijk verdeeld over vrouwen en mannen – koers richting Moerbeke. Uw dienaar positioneert zich midden in het peloton, ik krijg al snel gezelschap van Pierre Koppen, we raken niet uitgepraat want we hebben heel wat gemeenschappelijk interesses, niet in het minst voetbalclub SK Beveren…

‘Vandaag staat een ‘korte’ rit van circa 40km op het programma,’ vertelt Willy. ‘We fietsen gans het jaar door, zomer en winter. Enkel bij heel slecht weer gaat het niet door, maar dat komt eigenlijk nauwelijks voor. Een keer of drie per jaar organiseren we een ‘dagrit’ van maximaal 70km naar onder meer Oostakker of Wintam, iets verder dan onder de kerktoren. Ze worden verkend door Ronny, Karel, Roger, Antoine en mezelf.’

Veiligheid voorop

De fietsclub van OKRA Kemzeke is populair, steeds meer senioren sluiten zich aan. Met haar 86 is Irena Van Remoortere de oudste vrouw, Jan Herman is met zijn 83 de ouderdomsdeken bij de mannen. Ik tel drie ‘klassieke’ fietsen, de overige zijn elektrisch aangedreven, zeven deelnemers dragen een fietshelm. De gemiddelde snelheid schommelt rond 18km/uur, 36 fietsers vormen een langgerekte groep, achteraan is het zaak om telkens weer aan te sluiten, maar alles verloopt vlotjes.

Naast hoofdbegeleider Willy zorgen ook Henri De Bruyn, Georges Vereecken en Antoine Meul – alle vier met een oranje hesje en fluitje – voor de veiligheid, Eliane Somers is de begeleidster achteraan. Bij iedere wegovergang posteren zich twee begeleiders om aankomend verkeer tegen te houden. ‘Gelukkig blijven we doorgaans gespaard van ongevallen. Alle fietsers zijn verzekerd. Als OKRA-lid betalen ze jaarlijks 28 euro lidgeld met nog 8 euro er bovenop voor de Sportzegel, een bedrag dat door alle mutualiteiten wordt terugbetaald. Ik heb altijd een EHBO-kit op mijn fiets, we hebben een elektrische fietspomp bij en als er zich iets zou voordoen vul ik alle verzekeringsformaliteiten in.’

Van dokwerker Jean Janssens tot Mallorca

Met Pierre Koppen (78), woonachtig in Melsele maar afkomstig uit Kemzeke, heb ik de ideale fietsmaat gevonden. Zonder mekaar vooraf te kennen praten we drie uur lang honderd uit over ons voormalig beroepsleven, hobby’s, volleybal, gemeenschappelijke kennissen, de politiek, verkavelingen, fietsvakanties op Mallorca, druk verkeer in Melsele, de kansen van de Rode Duivels in Qatar, het belang van een balvaste spits maar vooral ook over voetbalclub SK Beveren. Zowel Pierre als ikzelf bewaren nog goede herinneringen aan het ‘grote’ SK Beveren met sterren als Jean-Marie Pfaff, Wilfried Van Moer en ‘dokwerker’ Jean Janssens, we slagen erin moeiteloos om alle spelers uit de gloriejaren voor de geest te halen.

Buiten de platgetreden paden

Vanuit Kemzeke naar Moerbeke is de ‘logische’ weg het fietspad langs de oude spoorweg maar dat is zonder ‘gids’ Willy gerekend. ‘Ik maar er een erezaak van om telkens weer ‘nieuwe’ routes uit te zetten, iedere tocht rij ik vooraf al eens langs om verrassingen zoveel mogelijk uit te sluiten.’ Zo peddelen we vandaag via de Hinnestraat en dwars door het bos naar de Abelendreef en via het Heidebos houden we halt bij café Bierhuys in Moerbeke, iedereen rekent zijn consumptie apart af.

Na de inspanning wacht de ontspanning

Via de Moervaart en de Stekense vaart bollen we terug richting het Parochiecentrum van Kemzeke. Na de inspanning wacht daar de ontspanning bij een koffie, een limonade of een pintje aan democratische prijzen. Eén van de fietsers is jarig en trakteert de rest, een mooie traditie.

We zijn niet alleen in ’t Koerken, daar vinden nog elke woensdag andere OKRA-activiteiten plaats. ‘Wij hebben ook kaarters en ‘babbelaars’, leden die iedere week bij elkaar komen om bij te kletsen, wat te drinken, gezelschap te zoeken bij elkaar’, vertellen Tonny De Cock, secretaris van OKRA Trefpunt Kemzeke en zijn vrouw teamleider Lieve De Smet.

Samen met de andere leden van het bestuur zorgen ze voor de administratieve omkadering. ‘In een vereniging is er altijd veel werk. Naast onze wekelijks aanbod organiseren we nog een jaarfeest, een kerstfeest en een bedevaart naar Trompkapel, met telkens een 80-tal deelnemers. Momenteel hebben we 121 leden, dat blijft de jongste jaren stabiel. We zijn een actieve, levendige vereniging maar kijken tegelijkertijd ook uit naar nieuwe, enthousiaste bestuursleden die mee de kar willen trekken.’

Rond 17 uur is het tijd om op te stappen na een heerlijke namiddag, lekker buiten in de buitenlucht. Samen met 35 andere fietsers genoot ik van de prachtige natuur in de onmiddellijke omgeving, het Waasland is een fietsparadijs. Samen met OKRA Kemzeke is het dubbel genieten.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings