17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Bioscoop Rio: getuige uit een voltooid verleden tijd

RIO. Ruim vijftig jaar na de laatste filmvertoning prijkt de naam nog steeds in grote rode letters op de ronding van de voorgevel. Tijd om even terug te blikken op dit statige gebouw en zijn geschiedenis.

Rio was niet de eerste en al zeker niet de enige bioscoop in Stekene. In 1916 werd onder impuls van Dorsan De Smedt de allereerste film in Stekene vertoond in een zaaltje van café De Roeck. Dat werd in 1920 heropgebouwd en kreeg de naam BELGICA mee. Bij het begin van de tweede wereldoorlog werd de Belgica ‘per ongeluk’ mee opgeblazen toen de Belgische militairen de brug over de Stekense Vaart vernietigden.

Stroom

Tijdens de oorlog kon er met de steun van de wederopbouw een nieuwe zaal gebouwd worden. Hiervoor zakte zelfs de gereputeerde Brusselse architect René Ajoux naar Stekene af, het gebouw werd opgetrokken door aannemer Kegels. De naam RIO werd aangebracht door architect Ajoux. Het is Spaans voor stroom, bekte goed en vooral: nam heel weinig plaats in op advertenties.

Verwildering van de zeden

Halfweg de tweede wereldoorlog, in 1942, ging de eerste film in de Rio in première. Ei zo na kregen de uitbaters geen vergunning want tijdens de oorlog was er een vestigingswet op bioscopen, nieuwe waren niet toegelaten. De Belgica had er één ware het niet dat een toenmalige onderpastoor die licentie ingepikt had om zedige film te vertonen in Het Gildenhuis. Uiteindelijk kwam de vergunning er toch maar die onderpastoors bleven nauwlettend toekijken op de verwildering van de zeden in Stekene. Affiches voor bedenkelijke films werden door henzelf uit de cafés weggehaald.

Afweergeschut

De oorlog woedde in alle hevigheid en Rio bleef niet gespaard. Af en toe hielden de Duitsers een razzia om werkweigeraars op te sporen, de Vlaamse jongeren werden immers gedwongen om in de Duitse fabrieken te gaan werken. De Rio kende voldoende vluchtwegen en in al die tijd werd er niemand opgepakt. Helemaal op het eind van de oorlog plaatsten de Duitsers zowaar afweergeschut op het dak van de cinema. Ondanks al die moeilijkheden bleven de vertoningen doorgaan. Vaak was er slechts één kopie voor de RIO en concurrent NOVA en begonnen de voorstellingen met een kwartier verschil om de filmrol tussen de zalen te kunnen transporteren.

Koning auto

De aftocht van de Duitsers ging ook gepaard met het opblazen van de brug maar dit keer was er amper schade. In 1953 werd de zaal grondig gerestaureerd. Rio ging mee in de nieuwe trends met een groter scherm en later met het revolutionaire Cinémascope maar dat betekende ook het einde van het cabaret. Stilaan deed de (zwart-wit) TV zijn intrede in de Vlaamse huiskamer. Maar nog erger was de opkomst van de auto, de wereld was een pak groter geworden dan het eigen dorp.

The End

In 1971 viel het doek. De projectoren werden verkocht aan de DECASCOOP te Gent waar ze tentoongesteld werden. De zaal werd tot 1986 een Profi-supermarkt. Vanaf 1987 werd het Videotheek Rio maar ondertussen is die business ook al lang achterhaald en wordt onze Smart TV in de huiskamer overspoeld door Streamz en andere Netflixen.

Met dank aan Heemkundige Kring d’Euzie voor het gebruik van hun bronnen.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings