13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Actieweekend 11.11.11 comité Stekene focust op klimaatonrecht

IN het actieweekend van 11.11.11 comité Stekene, dat op diverse locaties plaatsvindt in Stekene en Kemzeke van 11 t/m 13 november, ligt de focus op klimaatonrecht. De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen.

‘Samen schudden we overheden en bedrijven wakker, financieren we lokale organisaties in Latijns-AmerikaAzië en Afrika en zorgen we dat iedereen ter wereld de klimaatuitdagingen de baas kan. Samen pakken we klimaatonrecht aan. Nu het nog kan,’ vertelt Geert Waterschoot medewerker van het 11.11.11 comité Stekene. 

Voortbouwen op lokale kennis als garantie voor het welslagen van samenwerkingsprojecten

Oud-Stekenaars Kristien Samson en Pat De Buck waren jarenlang actief bij 11.11.11 comité Stekene, ze vonden het belangrijk om in de eigen samenleving te werken aan een rechtvaardige maatschappij. Daarnaast waren ze ook aan de slag in ontwikkelingsprojecten in Afrika, Pat op professionele basis, Kristien als vrijwilliger. Hun boodschap: voortbouwen op lokale kennis is de basis voor het welslagen van samenwerkingsprojecten.

‘Eén van de projecten waar ik een vijftal jaar werkte bevond zich in Burkina Faso, in West-Afrika. Ik was er aan de slag in dienst van de NGO ‘Bevrijde Wereld.’ Onze taak bestond erin om dijken en barrages te bouwen,’ vertelt Pat. ‘In een land als Burkina Faso heerst een grote droogte gedurende vele maanden van het jaar, temperaturen lopen er dan makkelijk op tot 35 à 40 graden. Mensen in West-Afrika zijn al jaren slachtoffer van klimaatverandering. Door het bouwen van dijken konden we water opvangen en bufferen. Op die manier was er voldoende water om onder meer rijst, maïs en sorghum te telen.’

Voor Pat is het belangrijk om het potentieel en de kennis van lokale partners naar waarde te schatten. ‘Het komt er op aan om te leren hoe en wat er ter plaatse wordt ingezet aan materiaal en als bouwmethode. Onze kennis kan daarbij een aanvullende rol spelen. Het project in Burkina Faso loopt nog steeds en de ervaringen worden gedeeld in een netwerk van gelijkaardige projecten in omliggende landen’.

Kristien was tien jaar actief in het project Baobab Wereldklas in Sint-Niklaas. ‘Duizenden kinderen, ouders en onderwijsmensen maakten er kennis met andere culturen, ze konden proeven van divers samenleven. Daarnaast organiseerde ik inleefreizen voor leerkrachten naar Senegal en Gambia. Als vervolg daarop ben ik als vrijwilliger naar Gambia getrokken om er Belgische studenten – in de opleiding leerkracht – te begeleiden gedurende hun inleefstage. Je kan dit vergelijken met de huidige Erasmus uitwisselingsprogramma’s. Voor studenten is een kennismaking met andere culturen een verrijking voor het leven en hun professionele carrière.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings