13 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Nieuw Stekens gemeenschapscentrum officieel voorgesteld

ZATERDAG 17 september was het al voorpaginanieuws in de Gazet van Stekene: de nieuwe bibliotheek komt eraan. Die maakt samen met een theaterzaal en een polyvalente zaal deel uit van het gloednieuwe gemeenschapscentrum.

Maandag 3 oktober stelde het gemeentebestuur de plannen van het nieuwe gemeenschapscentrum voor aan de verzamelde pers. Samen met burgemeester en schepenen kwamen ook vertegenwoordigers van architectenbureaus A1AR en Juxta en bouwbedrijf Furnibo aan het woord. Midden 2024 moet het complex de deuren openen. Het gemeenschapscentrum wordt gebouwd op het grasveld voor het amfitheater en naast De Sportstek en maakt op die manier de brug tussen de markt enerzijds en de sportzone met sporthal, skatepark en atletiekpiste aan de andere kant.

Drie units

Het gemeenschapscentrum (voorlopig nog naamloos, daarover mag binnenkort iedere Stekenaar mee nadenken) zal drie units tellen. Deze worden gescheiden door een centrale brede “dorpsstraat” die zal dienen als inkom, foyer en ook als ontmoetingsplaats. Er komt geen permanente horecazaak in het gebouw, wel een keuken, loges, een vergaderzaal en kantoren.

De nieuwe bibliotheek heeft een oppervlakte van 956 m² gespreid over twee verdiepingen, verbonden met trap en lift. Hier komt ook een leescafé.

In de polyvalente zaal zijn er zitplaatsen voor 350 bezoekers, die capaciteit wordt verhoogd tot 550 in combinatie met het leescafé. In deze polyvalente zaal is uiteraard wel een bar voorzien.

Tenslotte is er een theaterzaal met 160 zitjes. Er is bewust niet gekozen voor een groot cultureel centrum met alle mogelijke technieken maar voor een kleinere intieme zaal. Op akoestisch vlak zijn de polyvalente zaal en de theaterzaal compleet onafhankelijk en kunnen er perfect gelijktijdige evenementen gehouden worden.

Timing

In 2020 koos de gemeenteraad in overleg met de adviesraden en na een marktbevraging voor dit concept. In 2021 vond de selectieprocedure plaats en werd het project toegewezen aan A1AR-Juxta- Furnibo. Als alles volgens plan verloopt wordt de bouwvergunning nog eind 2022 afgeleverd en kunnen de werken starten in februari 2023. De feestelijke opening van het nieuwe centrum is voorzien in de zomer van 2024.

Ecologie en duurzaamheid

Er is ook grondig nagedacht over de ecologische voetafdruk en de duurzaamheid van de materialen van het vijfhoekige gebouw. Deze vorm verwijst naar het logo van de gemeente en hierdoor heeft het centrum vijf unieke façades en geen typische achterzijde. Er zullen geen fossiele energiebronnen gebruikt worden en de grote lokalen worden verwarmd of gekoeld met een energiezuinig ventilatiesysteem. Het water van het hellende dak wordt opgevangen in een waterput met een capaciteit van 60.000 liter. De nieuwe paden en parkings krijgen waterdoorlatende bodemmaterialen. Geschatte kostprijs voor het hele project inclusief de werken aan het parkeerterrein: 12.693.497 euro. “En dat zullen we permanent monitoren om dit niet te laten ontsporen want dat is vandaag een serieuze uitdaging”, belooft burgemeester Stany De Rechter.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings