20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Nieuw Stekens gemeenschapscentrum officieel voorgesteld

ZATERDAG 17 september was het al voorpaginanieuws in de Gazet van Stekene: de nieuwe bibliotheek komt eraan. Die maakt samen met een theaterzaal en een polyvalente zaal deel uit van het gloednieuwe gemeenschapscentrum.

Maandag 3 oktober stelde het gemeentebestuur de plannen van het nieuwe gemeenschapscentrum voor aan de verzamelde pers. Samen met burgemeester en schepenen kwamen ook vertegenwoordigers van architectenbureaus A1AR en Juxta en bouwbedrijf Furnibo aan het woord. Midden 2024 moet het complex de deuren openen. Het gemeenschapscentrum wordt gebouwd op het grasveld voor het amfitheater en naast De Sportstek en maakt op die manier de brug tussen de markt enerzijds en de sportzone met sporthal, skatepark en atletiekpiste aan de andere kant.

Drie units

Het gemeenschapscentrum (voorlopig nog naamloos, daarover mag binnenkort iedere Stekenaar mee nadenken) zal drie units tellen. Deze worden gescheiden door een centrale brede “dorpsstraat” die zal dienen als inkom, foyer en ook als ontmoetingsplaats. Er komt geen permanente horecazaak in het gebouw, wel een keuken, loges, een vergaderzaal en kantoren.

De nieuwe bibliotheek heeft een oppervlakte van 956 m² gespreid over twee verdiepingen, verbonden met trap en lift. Hier komt ook een leescafé.

In de polyvalente zaal zijn er zitplaatsen voor 350 bezoekers, die capaciteit wordt verhoogd tot 550 in combinatie met het leescafé. In deze polyvalente zaal is uiteraard wel een bar voorzien.

Tenslotte is er een theaterzaal met 160 zitjes. Er is bewust niet gekozen voor een groot cultureel centrum met alle mogelijke technieken maar voor een kleinere intieme zaal. Op akoestisch vlak zijn de polyvalente zaal en de theaterzaal compleet onafhankelijk en kunnen er perfect gelijktijdige evenementen gehouden worden.

Timing

In 2020 koos de gemeenteraad in overleg met de adviesraden en na een marktbevraging voor dit concept. In 2021 vond de selectieprocedure plaats en werd het project toegewezen aan A1AR-Juxta- Furnibo. Als alles volgens plan verloopt wordt de bouwvergunning nog eind 2022 afgeleverd en kunnen de werken starten in februari 2023. De feestelijke opening van het nieuwe centrum is voorzien in de zomer van 2024.

Ecologie en duurzaamheid

Er is ook grondig nagedacht over de ecologische voetafdruk en de duurzaamheid van de materialen van het vijfhoekige gebouw. Deze vorm verwijst naar het logo van de gemeente en hierdoor heeft het centrum vijf unieke façades en geen typische achterzijde. Er zullen geen fossiele energiebronnen gebruikt worden en de grote lokalen worden verwarmd of gekoeld met een energiezuinig ventilatiesysteem. Het water van het hellende dak wordt opgevangen in een waterput met een capaciteit van 60.000 liter. De nieuwe paden en parkings krijgen waterdoorlatende bodemmaterialen. Geschatte kostprijs voor het hele project inclusief de werken aan het parkeerterrein: 12.693.497 euro. “En dat zullen we permanent monitoren om dit niet te laten ontsporen want dat is vandaag een serieuze uitdaging”, belooft burgemeester Stany De Rechter.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in