15.8 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Zorg Stekene stelt Muziekpas voor om verbinding te maken met mensen met dementie

Vandaag 21 september op de Werelddag Dementie stellen Zorg Stekene en Project Odette (hogeschool Odisee) de Muziekpas voor. De Muziekpas is een vernieuwend initiatief om te achterhalen welke muziek het geluk van iemand bepaalt. Het is een hulpmiddel om verbinding te maken met mensen met dementie, om de juiste muziek aan de juiste persoon te koppelen, ook wanneer ze het niet meer kunnen zeggen.

“Ruim 202.000 personen in België worden getroffen door dementie naast nog eens 6.000 mensen met jong dementie. In woonzorgcentrum De Zoetenaard in Stekene tellen we 140 bewoners, de helft daarvan kampt met dementie,” vertelt Klaartje Pauwels, projectmedewerker bij Zorg Stekene.

Twee bewoners – Bertha Braem (88) en Charles Neyt (90) – getuigden over hun muzikale voorkeuren van Dana Winner en Frank Sinatra tot Perry Como, Roy Orbison en de voorliefde voor accordeonmuziek.

Muziek ontroert

“Mensen met dementie krijgen niet altijd de kans om emoties te uiten, de zoektocht naar verbinding is er vaak één van vallen en opstaan. Het aanreiken van de juiste muziek kan hierbij helpen en geeft ruimte om emoties toe te laten. Muziek ontroert en raakt mensen, ook al kan je woorden niet meer verstaan of uitspreken.”

Opleiding

De Muziekpas is hierbij een hulpmiddel. “Concreet vullen mensen alleen of samen met een zorgmedewerker hun Muziekpas in nog voor het moment ze zelf getroffen worden door dementie. Zo kunnen andere mensen hen op de juiste manier benaderen met muziek die voor hen belangrijk is. Medewerkers van Zorg Stekene krijgen een opleiding om het gesprek over de Muziekpas goed te kunnen begeleiden,” besluit Klaartje Pauwels.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in