12 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

WTC Blijf Jong, een springlevende vijfiger

De Stekense wielerclub Blijf Jong is exact 50 jaar jong. Gedurende de maand juni was er de tentoonstelling in de kerk van Klein-Sinaai. Ruim 250 bezoekers keken zich in de middenbeuk de ogen uit. Vooral dankzij de fotoboeken van de helaas overleden Jos Buytaert. Voorzitter Gerrit Van Severen had voor ons gesprek een passende polo met fietsen aangetrokken. Samen met secretaris Rony Dragon blikt hij niet enkel terug maar kijkt hij vooral naar de toekomst.

‘Onze vijftigste verjaardag is een mijlpaal in de clubgeschiedenis die we niet ongemerkt konden laten voorbijgaan, maar het is zeker geen eindpunt. De club met als clublokaal de Manège in de Bergstraat is levendiger dan ooit. Iedere vijf jaar passen we onze kledij aan in functie van de nieuwe of bestaande sponsors, dat gaat altijd gepaard met een receptie maar nu mocht het iets meer zijn. Naast de actieve leden hadden we ook de oud-leden en het gemeentebestuur uitgenodigd.’

Vijf pogingen

‘Op dit ogenblik hebben we 107 fietsende leden. Dames of heren die willen aansluiten kunnen een vijftal keer zonder enige verplichting meefietsen. Dan vragen we wel om zich aan te sluiten. Voor amper 40 euro per jaar ben je lid, vanaf de tweede persoon uit hetzelfde gezin vragen we 30 euro. Voorwaarde is wel dat je je laat verzekeren bij de Vlaamse Wielrijdersbond.’

Drie groepen – eigenlijk vier

‘Om iedereen de kans te geven om op een geschikt niveau te fietsen hebben we drie groepen, eigenlijk vier. De A-groep is de snelste en dat zijn meestal ongeveer een tiental deelnemers. Dan is er de B-groep die op zich nog eens onderverdeeld is in B en B2. In deze groepen, vooral dan in B2, hebben we het meeste dames. Dan is de C-groep, ook met afzakkers uit de B-groep. De samenstelling van B en B2 wisselt vaak. Wie zaterdag al gefietst heeft of wie een zwaar nachtje achter de rug heeft durft al een keer een trapje zakken. Alle groepen vertrekken op zondagmorgen, om het een beetje overzichtelijk te houden om 8.30uur voor A en B, 8.45 uur voor B2 en 9.00 uur voor de C’s.’

Iedereen bij naam

‘Er zijn grotere wielerclubs in de regio. We hebben met allen goede contacten maar we hebben zeker niet de ambitie om veel groter te worden. Ik vind het belangrijk dat ik iedereen bij naam ken en kan aanspreken’, zegt Gerrit. ‘Wij zijn altijd een familieclub geweest en willen dat ook blijven. We hebben leden van 29 tot 82 jaar. William De Backer is de ouderdomsdeken, de leider van de C-fietsers, maar hij is iedere week paraat.’

Champagne

‘Elk jaar organiseren we een fietsweekend, in België of in het buitenland. We dromen er stilletjes van om binnenkort naar de Champagnestreek te gaan. Zo’n weekend is meer dan lang op een fiets zitten, de familieleden die meegaan zonder te fietsen moeten er ook iets aan hebben. Die mensen laten we niet op hun honger zitten, er zijn altijd wel uitstappen en avondactiviteiten gepland.’

Geëngageerde helpers

‘De gemiddelde leeftijd van de bestuursleden is ongeveer 50 jaar, zo oud als de club dus’, lacht Rony. ‘Het dagelijks bestuur bestaat uit 8 personen maar voor onze activiteiten kunnen we altijd rekenen op heel wat geëngageerde helpers. Ons grootste evenement is het Avanti-weekend, dan heb je al snel zo’n 30 helpers op de baan nodig om wegwijzers uit te zetten en voor de bevoorrading te zorgen. Webmaster Matthias Vercruyssen zorgt dan altijd voor een takenlijstje waarop iedereen zich kan aanmelden en dat raakt telkens heel vlot gevuld.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in