11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Minder energieverbruik door intelligente koppelingen

Ondernemers uit alle sectoren worden geconfronteerd met gigantische uitdagingen op het vlak van energie, klimaat en duurzaamheid. Zwembadbouwer Leisure Pools, met heel wat klanten in Stekene, is marktleider op het gebied van de uiterst duurzame monoblok zwembadtechnologie. Gazet Van Stekene sprak met Michaël Cop, sales director bij Leisure Pools, over de manier waarop zijn onderneming klanten adviseert rond energiebesparing.

‘We zitten in een periode waarin energie steeds duurder wordt, daar kunnen we niet omheen. Specifiek in onze sector komt het er op aan om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken, niet alleen voor zwembaden maar ook voor wasmachines of droogkasten.’

Opgewekte zonne-energie gaat te vaak verloren

‘Wist je dat slechts 37% van de opgewekte zonne-energie in huis, door middel van zonnepanelen, effectief gebruikt wordt en dat de overblijvende energie verloren gaat? Dit komt doordat we overdag vaak buitenshuis werken, waardoor we vervolgens een relatief laag verbruik hebben. Nochtans, wordt er op deze momenten wel de meeste stroom opgewekt door zonnepanelen.’

Leisure Pools zag dit gegeven als een opportuniteit en bouwde zwembaden  op een nieuwe en energiebesparende manier. ‘Daarvoor ontwikkelden wij het ‘zero-energy’ programma met twee opties: een eco-modus en een zero-modus. Een geïntegreerd online systeem stuurt de energie slim bij en is in staat te communiceren met de technieken in de woning waaronder een warmtepomp en zonnepanelen.’

Dankzij PLC-sturingen communiceren de zwembadtoestellen met de slimme meter. ‘Het overschot aan energie gebruiken we om zwembadwater op te warmen en zo fungeert een zwembad als een thermische batterij. Op die manier kan de gewenste temperatuur van een zwembad worden ingesteld al naargelang de behoeften. Ik ben ervan overtuigd dat we het energieverbruik enkel kunnen beperken door het energiebeheer te optimaliseren,’ besluit Michaël Cop.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in