17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Maarten, Karen en hun kinderen verruilen Stekene voor het Zweedse Mora

Wanneer u dit leest beleven Maarten Perpet (43), Karen Van Hove (35) en hun drie dochters Saar, Lize, Lotte in Mora, zo’n 300 km boven Stockholm, hun eerste weken in ABBA-land Zweden. Bij mijn bezoek medio juli puilt hun huis in Bosdorp nog uit met verhuisdozen, muziekinstrumenten, boeken, kleding, vinylplaten, kastjes, speelgoed en allerlei al dan niet nuttige huisraad…

Als ik Wikipedia mag geloven telt de wereld momenteel 196 landen. Waarom kiest een gezin uit Stekene dan uitgerekend voor Zweden als nieuwe thuishaven? ‘Met mijn ouders trokken we vaak op vakantie naar Scandinavië, Zweden voelt voor mij heel vertrouwd aan,’ vertelt Karen. ‘We speelden al langer met het idee om nieuwe horizonten te verkennen, corona heeft dit alleen maar versterkt, het was de trigger om onze plannen door te drijven. We wilden als familie meer dingen samen doen.’

Maarten, tot voor kort dienstverantwoordelijke Groen bij gemeente Stekene, was niet meteen overtuigd om te verhuizen naar het hoge noorden, maar raakte gaandeweg enthousiast voor een nieuw leven elders in Noord-Europa. ‘Ik had een druk sociaal leven, was dirigent bij diverse harmonies (waaronder de Harmonie van Stekene) en bestuurslid in heel wat verenigingen, eigenlijk was ik dagelijks op pad. Door een verhuis naar een nieuw land ben je sowieso meer op elkaar aangewezen, het brengt ons nauwer bij elkaar, we zullen als gezin meer tijd hebben voor mekaar.’

Zweden zoekt gepaste profielen

Op een internationale migratiebeurs in 2019 trok de stand van de Zweedse overheid de aandacht. Karen: ‘Net als bij ons zijn er handen tekort in diverse sectoren. Zweden is op zoek naar arbeidsprofielen die ze in eigen land niet meer kunnen vinden. Anders gezegd: met het juiste diploma en ervaring ben je van harte welkom in Zweden. Mijn masteropleiding als verpleegkundige op intensieve zorgen opende meteen veel deuren. Mijn werkervaring in Haïti was een extra troef,’ zegt Karen.

Met de ‘juiste’ referenties en werkervaringen biedt Zweden aan nieuwkomers een pallet aan voordelen op het vlak van verloning, sociaal verlof en opleidingen. ‘Ik kan meteen met een vast contract aan de slag als verpleegkundige op de afdeling intensieve zorgen in het ziekenhuis van Mora. Vooraf volg ik nog gedurende vijf maanden een – betaald – taalbad Zweeds.’ Ook Maarten is ervan overtuigd dat hij zijn weg zal vinden in Zweden. ‘Ik zou graag een herberg of een B&B starten. Ik ben een sociaal dier, graag onder de mensen. Mocht dit plan niet lukken dan liggen er nog voldoende andere opportuniteiten.’

Lagere school tot 15 jaar

De drie kinderen van Maarten en Karen kijken vol verwachting uit naar hun nieuwe thuisland. ‘Voor hen is het een compleet nieuw avontuur. In eerste instantie waren ze zeer enthousiast, nadien daalde het besef in dat ze hun oma’s en opa’s, familie en vrienden uit de klas en de jeugdbeweging toch wel gingen missen. Nu zitten ze in de fase dat ze uitkijken naar wat hen er allemaal te wachten staat. Ze zijn bovendien heel fier dat ze gaan verhuizen, ‘kijk ons eens, wij gaan naar Zweden.’

Het Zweedse schoolsysteem verschilt grondig van het Belgische. Kinderen doorlopen de lagere school tot hun 15de. ‘Ze maken in die periode kennis met een waaier aan vakken, van talen tot rekenen, sport, houtbewerking en cultuur. Die diversiteit spreekt ons zeer aan waardoor een studiekeuze nadien veel meer gefundeerd is.’

Maarten en Karen zijn ervan overtuigd dat ze vlot zullen integreren in Mora. ‘Vrijwel alle Zweden spreken Engels, dat vergemakkelijkt het contact met andere mama’s en papa’s. Maar we willen ook ons uiterste best doen om zo snel mogelijk vloeiend Zweeds te spreken. Daarnaast lokt ons de weidsheid van het Zweedse platteland met uitgestrekte bossen en meren, elanden en rendieren. We kijken uit naar ons nieuw thuisland, aan Stekene houden we alleen maar goede herinneringen en vele vrienden over.’

Quote: ‘We willen ons uiterste best doen om zo snel mogelijk vloeiend Zweeds te spreken.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings