11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Maarten, Karen en hun kinderen verruilen Stekene voor het Zweedse Mora

Wanneer u dit leest beleven Maarten Perpet (43), Karen Van Hove (35) en hun drie dochters Saar, Lize, Lotte in Mora, zo’n 300 km boven Stockholm, hun eerste weken in ABBA-land Zweden. Bij mijn bezoek medio juli puilt hun huis in Bosdorp nog uit met verhuisdozen, muziekinstrumenten, boeken, kleding, vinylplaten, kastjes, speelgoed en allerlei al dan niet nuttige huisraad…

Als ik Wikipedia mag geloven telt de wereld momenteel 196 landen. Waarom kiest een gezin uit Stekene dan uitgerekend voor Zweden als nieuwe thuishaven? ‘Met mijn ouders trokken we vaak op vakantie naar Scandinavië, Zweden voelt voor mij heel vertrouwd aan,’ vertelt Karen. ‘We speelden al langer met het idee om nieuwe horizonten te verkennen, corona heeft dit alleen maar versterkt, het was de trigger om onze plannen door te drijven. We wilden als familie meer dingen samen doen.’

Maarten, tot voor kort dienstverantwoordelijke Groen bij gemeente Stekene, was niet meteen overtuigd om te verhuizen naar het hoge noorden, maar raakte gaandeweg enthousiast voor een nieuw leven elders in Noord-Europa. ‘Ik had een druk sociaal leven, was dirigent bij diverse harmonies (waaronder de Harmonie van Stekene) en bestuurslid in heel wat verenigingen, eigenlijk was ik dagelijks op pad. Door een verhuis naar een nieuw land ben je sowieso meer op elkaar aangewezen, het brengt ons nauwer bij elkaar, we zullen als gezin meer tijd hebben voor mekaar.’

Zweden zoekt gepaste profielen

Op een internationale migratiebeurs in 2019 trok de stand van de Zweedse overheid de aandacht. Karen: ‘Net als bij ons zijn er handen tekort in diverse sectoren. Zweden is op zoek naar arbeidsprofielen die ze in eigen land niet meer kunnen vinden. Anders gezegd: met het juiste diploma en ervaring ben je van harte welkom in Zweden. Mijn masteropleiding als verpleegkundige op intensieve zorgen opende meteen veel deuren. Mijn werkervaring in Haïti was een extra troef,’ zegt Karen.

Met de ‘juiste’ referenties en werkervaringen biedt Zweden aan nieuwkomers een pallet aan voordelen op het vlak van verloning, sociaal verlof en opleidingen. ‘Ik kan meteen met een vast contract aan de slag als verpleegkundige op de afdeling intensieve zorgen in het ziekenhuis van Mora. Vooraf volg ik nog gedurende vijf maanden een – betaald – taalbad Zweeds.’ Ook Maarten is ervan overtuigd dat hij zijn weg zal vinden in Zweden. ‘Ik zou graag een herberg of een B&B starten. Ik ben een sociaal dier, graag onder de mensen. Mocht dit plan niet lukken dan liggen er nog voldoende andere opportuniteiten.’

Lagere school tot 15 jaar

De drie kinderen van Maarten en Karen kijken vol verwachting uit naar hun nieuwe thuisland. ‘Voor hen is het een compleet nieuw avontuur. In eerste instantie waren ze zeer enthousiast, nadien daalde het besef in dat ze hun oma’s en opa’s, familie en vrienden uit de klas en de jeugdbeweging toch wel gingen missen. Nu zitten ze in de fase dat ze uitkijken naar wat hen er allemaal te wachten staat. Ze zijn bovendien heel fier dat ze gaan verhuizen, ‘kijk ons eens, wij gaan naar Zweden.’

Het Zweedse schoolsysteem verschilt grondig van het Belgische. Kinderen doorlopen de lagere school tot hun 15de. ‘Ze maken in die periode kennis met een waaier aan vakken, van talen tot rekenen, sport, houtbewerking en cultuur. Die diversiteit spreekt ons zeer aan waardoor een studiekeuze nadien veel meer gefundeerd is.’

Maarten en Karen zijn ervan overtuigd dat ze vlot zullen integreren in Mora. ‘Vrijwel alle Zweden spreken Engels, dat vergemakkelijkt het contact met andere mama’s en papa’s. Maar we willen ook ons uiterste best doen om zo snel mogelijk vloeiend Zweeds te spreken. Daarnaast lokt ons de weidsheid van het Zweedse platteland met uitgestrekte bossen en meren, elanden en rendieren. We kijken uit naar ons nieuw thuisland, aan Stekene houden we alleen maar goede herinneringen en vele vrienden over.’

Quote: ‘We willen ons uiterste best doen om zo snel mogelijk vloeiend Zweeds te spreken.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in