10.7 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

In alle sereniteit afscheid nemen

Op een overlijden ben je nooit voorbereid. Het is een zin die enkele keren valt tijdens het interview met broer en zus Jean-Pierre (57) en Chris (62) Schelfhout, zaakvoerders van de familiale onderneming De Herinnering uit Stekene. ‘Het uitvoeren van de wensen voor een begrafenis of crematie draagt bij aan een persoonlijk afscheid en biedt troost bij verliesverwerking.’

‘Ons ma had vroeger een bloemenwinkel, onze pa wou er een parttime job bij doen als begrafenisondernemer. Uiteindelijk draaide het anders uit: Begrafenissen Schelfhout – Van Hooste werd 45 jaar geleden opgericht en de bloemenzaak evolueerde tot een nevenactiviteit. Onze ouders helpen nog altijd mee in de zaak. Bij de start waren we gevestigd in de Kerkstraat, kort nadien konden wij een perceel kopen pal naast het kerkhof, in 1985 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie.’

Chris volgde een opleiding tot florist, ze adviseert klanten bij de keuze van bloemstukken, as-juweeltjes en grafdecoraties. Jean-Pierre liep vanaf zijn zestiende mee als ‘drager’. Na zijn legerdienst volgde hij een tweejarige opleiding begrafenisondernemer bij Syntra, praktijk- en juridisch gericht. ‘Wetgeving is zeer een belangrijk aspect binnen onze sector, zowel wat betreft nationale als internationale wetgeving over lijkentransport. Daarnaast spelen ook familie- en erfrecht een rol. Het komt er vooral op aan om mensen wegwijs te maken, vaak verwijzen we door naar experten in het juridische vak. Regelmatig komen mensen te rade over een specifiek probleem, onder meer rond geblokkeerde gelden of successierecht. De mensen vragen vaak inlichtingen alvorens ze naar een notaris gaan.’

Eigen aula

In de loop der jaren groeide de onderneming steeds verder uit met een compleet dienstenpakket. ‘We hebben alles gecentraliseerd en beschikken over een aula met begroetingsruimtes met een strakke, eigentijdse en neutrale vormgeving. Sfeerbepalende belichting, klimatologische sturing, ergonomisch zitcomfort en hoogkwalitatieve multimedia maken deel uit van de professionele omkadering. De keuze is aan de familie om zelf te bepalen welke afscheidsplechtigheid ze wensen, burgerlijk of christelijk geïnspireerd. Samen met de familie werken we aan persoonlijk afscheid begeleid door een professionele afscheidsnemer.’

Van A tot Z

‘Bij een overlijden nemen wij zoveel als mogelijk zorg uit handen van de betrokkenen, van de administratieve opvolging over de praktische uitwerking tot een afsluitend rouwmaal, van een uitvaartverzekering tot en met een grafzerk. In onze winkel hebben wij een ruime keuze aan urnen in alle vormen, formaten en gewenste materialen, naast verse en zijde bloemen, bloemstukken en rouwkransen. Ook het drukwerk – onder leiding van grafisch vormgever Ellen Creve – gebeurt in eigen huis en volgens een persoonlijke inbreng.’

De dood is een taboe

‘Ons beroep is niet beschermd, dat was vroeger wel het geval. Het is niet zo dat er plots nieuwe ‘spelers’ op de markt komen, daarvoor is het taboe te groot. Doorgaans beseft men niet wat er komt kijken bij een overlijden. Wanneer iemand overlijdt in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum ligt er een ‘draaiboek’ klaar van wat er allemaal moet gebeuren. Maar we hebben uiteraard ook te maken met gewelddadige of verdachte overlijdens. Dat schrikt af. We leven dan wel in een kleine gemeenschap waar iedereen mekaar nog kent, toch komt het af en toe voor dat iemand pas enkele dagen na het overlijden wordt gevonden.’

Flexibiliteit

‘We zijn actief in een zeer onvoorspelbare branche, we weten nooit wat de dag zal brengen, van de ene minuut in de andere moeten we kunnen schakelen. Wanneer we een telefoon krijgen, moeten we alles laten vallen en zo snel mogelijk ter plaatse gaan. Het stopt nooit. Flexibiliteit zit in ons DNA, wij zijn dag en nacht bereikbaar.’

Begraven of crematie

‘Op een overlijden ben je nooit voorbereid, het overvalt mensen altijd. Op heel korte tijd moeten er belangrijke beslissingen worden genomen zoals de keuze tussen een begrafenis of een crematie. Heel veel tijd is daar niet voor, we zijn op dat vlak gebonden aan wettelijke regels.’

De Herinnering vanaf 2022

‘Sinds dit jaar veranderden we onze bedrijfsnaam in De Herinnering, een visitekaartje dat perfect aansluit bij onze waarden en opvattingen. Wij evolueren mee met tendensen maar blijven trouw aan onze aanpak: discretie, luisterbereidheid en nabijheid in moeilijke dagen.’”

www.deherinnering.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in