17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

In alle sereniteit afscheid nemen

Op een overlijden ben je nooit voorbereid. Het is een zin die enkele keren valt tijdens het interview met broer en zus Jean-Pierre (57) en Chris (62) Schelfhout, zaakvoerders van de familiale onderneming De Herinnering uit Stekene. ‘Het uitvoeren van de wensen voor een begrafenis of crematie draagt bij aan een persoonlijk afscheid en biedt troost bij verliesverwerking.’

‘Ons ma had vroeger een bloemenwinkel, onze pa wou er een parttime job bij doen als begrafenisondernemer. Uiteindelijk draaide het anders uit: Begrafenissen Schelfhout – Van Hooste werd 45 jaar geleden opgericht en de bloemenzaak evolueerde tot een nevenactiviteit. Onze ouders helpen nog altijd mee in de zaak. Bij de start waren we gevestigd in de Kerkstraat, kort nadien konden wij een perceel kopen pal naast het kerkhof, in 1985 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie.’

Chris volgde een opleiding tot florist, ze adviseert klanten bij de keuze van bloemstukken, as-juweeltjes en grafdecoraties. Jean-Pierre liep vanaf zijn zestiende mee als ‘drager’. Na zijn legerdienst volgde hij een tweejarige opleiding begrafenisondernemer bij Syntra, praktijk- en juridisch gericht. ‘Wetgeving is zeer een belangrijk aspect binnen onze sector, zowel wat betreft nationale als internationale wetgeving over lijkentransport. Daarnaast spelen ook familie- en erfrecht een rol. Het komt er vooral op aan om mensen wegwijs te maken, vaak verwijzen we door naar experten in het juridische vak. Regelmatig komen mensen te rade over een specifiek probleem, onder meer rond geblokkeerde gelden of successierecht. De mensen vragen vaak inlichtingen alvorens ze naar een notaris gaan.’

Eigen aula

In de loop der jaren groeide de onderneming steeds verder uit met een compleet dienstenpakket. ‘We hebben alles gecentraliseerd en beschikken over een aula met begroetingsruimtes met een strakke, eigentijdse en neutrale vormgeving. Sfeerbepalende belichting, klimatologische sturing, ergonomisch zitcomfort en hoogkwalitatieve multimedia maken deel uit van de professionele omkadering. De keuze is aan de familie om zelf te bepalen welke afscheidsplechtigheid ze wensen, burgerlijk of christelijk geïnspireerd. Samen met de familie werken we aan persoonlijk afscheid begeleid door een professionele afscheidsnemer.’

Van A tot Z

‘Bij een overlijden nemen wij zoveel als mogelijk zorg uit handen van de betrokkenen, van de administratieve opvolging over de praktische uitwerking tot een afsluitend rouwmaal, van een uitvaartverzekering tot en met een grafzerk. In onze winkel hebben wij een ruime keuze aan urnen in alle vormen, formaten en gewenste materialen, naast verse en zijde bloemen, bloemstukken en rouwkransen. Ook het drukwerk – onder leiding van grafisch vormgever Ellen Creve – gebeurt in eigen huis en volgens een persoonlijke inbreng.’

De dood is een taboe

‘Ons beroep is niet beschermd, dat was vroeger wel het geval. Het is niet zo dat er plots nieuwe ‘spelers’ op de markt komen, daarvoor is het taboe te groot. Doorgaans beseft men niet wat er komt kijken bij een overlijden. Wanneer iemand overlijdt in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum ligt er een ‘draaiboek’ klaar van wat er allemaal moet gebeuren. Maar we hebben uiteraard ook te maken met gewelddadige of verdachte overlijdens. Dat schrikt af. We leven dan wel in een kleine gemeenschap waar iedereen mekaar nog kent, toch komt het af en toe voor dat iemand pas enkele dagen na het overlijden wordt gevonden.’

Flexibiliteit

‘We zijn actief in een zeer onvoorspelbare branche, we weten nooit wat de dag zal brengen, van de ene minuut in de andere moeten we kunnen schakelen. Wanneer we een telefoon krijgen, moeten we alles laten vallen en zo snel mogelijk ter plaatse gaan. Het stopt nooit. Flexibiliteit zit in ons DNA, wij zijn dag en nacht bereikbaar.’

Begraven of crematie

‘Op een overlijden ben je nooit voorbereid, het overvalt mensen altijd. Op heel korte tijd moeten er belangrijke beslissingen worden genomen zoals de keuze tussen een begrafenis of een crematie. Heel veel tijd is daar niet voor, we zijn op dat vlak gebonden aan wettelijke regels.’

De Herinnering vanaf 2022

‘Sinds dit jaar veranderden we onze bedrijfsnaam in De Herinnering, een visitekaartje dat perfect aansluit bij onze waarden en opvattingen. Wij evolueren mee met tendensen maar blijven trouw aan onze aanpak: discretie, luisterbereidheid en nabijheid in moeilijke dagen.’”

www.deherinnering.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings