23.3 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Reynaerdijn, een school in beweging

In september 1961 stapte uw dienaar voor het eerst de schoolpoort binnen in de Stationsstraat in Kemzeke van wat toen nog de gemeentelijke basisschool heette, in 2007 omgedoopt tot Reynaerdijn. Ik kreeg er les van legendarische ‘meesters’ als Clement, Robert en Wies, ‘streng maar rechtvaardig’ was hun motto. Wat betreft aantal leerlingen is Reynaerdijn ruim zestig jaar later uitgegroeid tot één van de grootste scholen in Stekene, met ook nog een kleuterschool in de wijk De Paal. ‘Momenteel maken we plannen voor een gloednieuwe school vanuit moderne onderwijsinzichten,’ vertelt directeur/eindverantwoordelijke Gerry Maes bijgestaan door Danny Van der Linden, administratief directeur.

‘De plannen voor de nieuwbouw werden ondertussen goedgekeurd door subsidieverstrekker AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Enkel het hoofdstuk omtrent DBFM (ontwerp, bouw, financiering en onderhoud) moet nog verder worden uitgewerkt samen met experts. De effectieve realisatie van de gebouwen is niet voor meteen, we kunnen er nog geen exact opleveringsjaar op kleven.’

De nieuwbouw zal gepaard gaan met de introductie van nieuwe onderwijsconcepten waarbij differentiatie centraal staat. ‘We zullen niet langer spreken over klassen maar over ruimtes voor onder meer instructie, stilte, muzische vorming. Op die manier kunnen kinderen nog meer zichzelf zijn, ervaringen opdoen, zoveel als mogelijk in kleine groepjes.’

Kinderen adopteren konijnen…

‘Het aantal leerlingen blijft min of meer stabiel, we tellen 123 kleuters en 197 kinderen in de lagere school. Leerlingen komen lang niet alleen uit Kemzeke maar ook uit omliggende gemeenten en uit Nederland. Zowel de kleuters als de lagere school beschikken over een eigen speelplaats met een aangepast en uitgebreid aanbod aan materialen zoals een klimmuur, klimtorens, een avonturenboot, pingpongtafels, skateruimte, schommels, een vlinderzone en een sporthal met turn- en sportfaciliteiten. Binnenkort willen we ook een koppel konijnen adopteren, afkomstig van dierenasiel ’t Konijnenhof in Nieuwdorp. Het is een idee van de leerlingenraad, de konijnen zullen opgevangen worden in de groene zone, leerlingen staan zelf in voor de verzorging.’

Betrokken ouders

Door corona stonden heel wat activiteiten binnen Reynaerdijn op een laag pitje. ‘Gelukkig hebben zich heel wat nieuwe ouders gemeld voor het oudercomité en zij zijn een welkome ondersteuning voor onze school. Ouders bieden zich aan als vrijwilligers voor niveaulezen, knutselmomenten en uitstappen. Wij zijn heel blij met hun engagement.’

Nieuwe opportuniteiten

Bij Reynaerdijn zijn 35 enthousiaste leerkrachten aan de slag, 30 vrouwen en 5 mannen. ‘Over enkele jaren zal het korps er echter helemaal uitzien, zowat 40% van de huidige leerkrachten is dan pensioengerechtigd. Enerzijds gaat er heel wat ervaring verloren maar anderzijds opent dit nieuwe perspectieven. Jonge leraars hebben vaak originele, verfrissende ideeën die de kwaliteit van ons onderwijs alleen maar ten goede komt. Op die manier blijft Reynaerdijn een school in beweging.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in