16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Reynaerdijn, een school in beweging

In september 1961 stapte uw dienaar voor het eerst de schoolpoort binnen in de Stationsstraat in Kemzeke van wat toen nog de gemeentelijke basisschool heette, in 2007 omgedoopt tot Reynaerdijn. Ik kreeg er les van legendarische ‘meesters’ als Clement, Robert en Wies, ‘streng maar rechtvaardig’ was hun motto. Wat betreft aantal leerlingen is Reynaerdijn ruim zestig jaar later uitgegroeid tot één van de grootste scholen in Stekene, met ook nog een kleuterschool in de wijk De Paal. ‘Momenteel maken we plannen voor een gloednieuwe school vanuit moderne onderwijsinzichten,’ vertelt directeur/eindverantwoordelijke Gerry Maes bijgestaan door Danny Van der Linden, administratief directeur.

‘De plannen voor de nieuwbouw werden ondertussen goedgekeurd door subsidieverstrekker AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Enkel het hoofdstuk omtrent DBFM (ontwerp, bouw, financiering en onderhoud) moet nog verder worden uitgewerkt samen met experts. De effectieve realisatie van de gebouwen is niet voor meteen, we kunnen er nog geen exact opleveringsjaar op kleven.’

De nieuwbouw zal gepaard gaan met de introductie van nieuwe onderwijsconcepten waarbij differentiatie centraal staat. ‘We zullen niet langer spreken over klassen maar over ruimtes voor onder meer instructie, stilte, muzische vorming. Op die manier kunnen kinderen nog meer zichzelf zijn, ervaringen opdoen, zoveel als mogelijk in kleine groepjes.’

Kinderen adopteren konijnen…

‘Het aantal leerlingen blijft min of meer stabiel, we tellen 123 kleuters en 197 kinderen in de lagere school. Leerlingen komen lang niet alleen uit Kemzeke maar ook uit omliggende gemeenten en uit Nederland. Zowel de kleuters als de lagere school beschikken over een eigen speelplaats met een aangepast en uitgebreid aanbod aan materialen zoals een klimmuur, klimtorens, een avonturenboot, pingpongtafels, skateruimte, schommels, een vlinderzone en een sporthal met turn- en sportfaciliteiten. Binnenkort willen we ook een koppel konijnen adopteren, afkomstig van dierenasiel ’t Konijnenhof in Nieuwdorp. Het is een idee van de leerlingenraad, de konijnen zullen opgevangen worden in de groene zone, leerlingen staan zelf in voor de verzorging.’

Betrokken ouders

Door corona stonden heel wat activiteiten binnen Reynaerdijn op een laag pitje. ‘Gelukkig hebben zich heel wat nieuwe ouders gemeld voor het oudercomité en zij zijn een welkome ondersteuning voor onze school. Ouders bieden zich aan als vrijwilligers voor niveaulezen, knutselmomenten en uitstappen. Wij zijn heel blij met hun engagement.’

Nieuwe opportuniteiten

Bij Reynaerdijn zijn 35 enthousiaste leerkrachten aan de slag, 30 vrouwen en 5 mannen. ‘Over enkele jaren zal het korps er echter helemaal uitzien, zowat 40% van de huidige leerkrachten is dan pensioengerechtigd. Enerzijds gaat er heel wat ervaring verloren maar anderzijds opent dit nieuwe perspectieven. Jonge leraars hebben vaak originele, verfrissende ideeën die de kwaliteit van ons onderwijs alleen maar ten goede komt. Op die manier blijft Reynaerdijn een school in beweging.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings