15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Trage wegen, een werk van lange adem

OOIT gehoord van de Schuddebuswegel, de Meulewegel, de Kemelwegel of de Hazenhoekwegel? De werkgroep ‘Trage Wegen Stekene’ ijvert voor de erkenning, heropening en bescherming van trage wegen en is hierbij een gewaardeerde partner voor het gemeentebestuur dat een ambitieus beleidsplan uittekende.

“Een trage weg is bedoeld voor trage weggebruikers, in eerste instantie voetgangers, in tweede instantie fietsers. Trage wegen zijn een ‘containerbegrip’ met heel wat opties: buurt-, kerk- en molenwegels maar ook doorsteekjes, veldwegen, steegjes of fietsstraten,” vertelt Bart De Block van de werkgroep ‘Trage Wegen Stekene’, met een 7-tal actieve leden. Maandelijks vindt er een interne vergadering plaats, twee keer per jaar wordt een wandeling georganiseerd.

“De oorspronkelijke bedoeling was om een kortere verbinding te krijgen tussen de rand en het centrum van een gemeente, vroeger ging dat vooral om kerkwegels, een weg die leidt naar de kerk. Er bestonden ‘voorschriften’, de kerkwegel moest een breedte hebben voor 2 mannen en een bruid. Uit geschiedenisboeken blijkt dat er al in de zeventiende eeuw trage wegen verloren gingen.”

Atlas der buurtwegen

Sinds 1841 werden de meeste openbare wegen opgetekend in de ‘Atlas der buurtwegen.’ “Elke gemeente heeft zo’n atlas, met een eigen nummer voor elke buurt- of voetweg aangeduid op plan, en bevat ook beslissingen over wijzigingen van wegen op basis van de Buurtwegenwet. Om een weg te ‘claimen’ kan men verwijzen naar de Atlas. Sinds 2019 is er een nieuw ‘decreet gemeentewegen’, maar zolang dat nieuwe decreet zich niet uitspreekt over een buurtweg, blijft de atlas het belangrijkste naslagwerk.”

Het al dan niet erkennen van een trage weg en de betwisting ervan wordt vaak in de rechtbank beslecht. “In de omgeving van Bosdorp verloor de gemeente Stekene in dat geval ooit een rechtszaak. De animo om nadien nog een trage weg te erkennen via juridische weg was dan ook klein. Recent slaagde de gemeente erin om een wegel in de Vogelzangstraat richting Boskafeeke opnieuw open te maken. Vanuit onze werkgroep verzamelden wij meer dan 100 getuigenissen om dit dossier te versterken. Hieruit bleek dat de wegel de afgelopen 30 jaar in gebruik was als wandelweg en opgenomen in diverse fietsroutes.”

Op zoek naar blinde vlekken

“Met onze werkgroep zoeken we momenteel naar ‘blinde vlekken’ op de kaart. We werken hiervoor samen met de gemeente en de bevoegde ambtenaren in het kader van het beleidsplan dat de gemeente ontwikkelde. Het gaat om een langetermijnvisie om het netwerk van verbindingen voor fietsers en voetgangers te verbeteren en te verfijnen.”

De werkgroep functioneert als een adviesorgaan naar de gemeente toe, verzamelt getuigenissen voor de erkenning van trage wegen en doet het nodige veldwerk. “In de toekomst zullen we zeker nog meer ingeschakeld worden. Het uittekenen van een beleidsplan is één zaak, de concrete invulling ervan is een ander paar mouwen. Momenteel zijn er in Stekene een 60-tal mogelijke trage wegen geïnventariseerd, waarvan er een 20-tal in prima staat. Het is een zeer gefragmenteerd geheel, er zit nog nauwelijks lijn in. Uiteindelijk zou er een fijnmazig netwerk moeten komen tussen lange afstandsroutes (Spoorwegzate en Parallelweg van de E34). Op die manier creëren we niet alleen kortere maar vooral ook veiligere wegen. Als werkgroep ‘Trage Wegen Stekene’ willen wij ons hier graag voor inzetten.”

Gemeente Stekene volgt tweesporenbeleid

“Met de gemeente Stekene volgen we een tweesporenbeleid,” vertelt eerste schepen Kris Van Duyse. “We stellen we een beleidsplan op voor alle trage wegen. We leggen ze vast en evalueren welke nuttig zijn, welke korte verbinders zijn, welke er recreatief nuttig zijn, …. Daarna gaan we aan de slag met het beleidsplan om ze te bestendigen of op te waarderen. Voorts pakken we de enkele gesloten trage wegen aan met een individuele aanpak. Voor de ene zal dat onderhandelen zijn met de eigenaar, voor nog een andere erkennen als gemeenteweg en opnieuw openen, zoals recent in de Bekaf gebeurde.”

Eigenlijk is er nog een derde spoor waarbij de gemeente de opportuniteiten van  moderne trage wegels bij nieuwe ontwikkelingen bekijkt. “Denk maar aan de doorsteek van de Muziekwijk naar de Nationalestraat in Kemzeke, of de binnenkort de nieuwe trage weg van Nationalestraat naar N403 langs de Zevensprong. Of de weg vanuit de Bockedreef naar het dorp of vanuit het kruispunt Bormte-Dorp naar het Zomerhuis. Ook in de nieuwe wijk in Klein-Sinaai kwam er zo’n trage doorsteek en zo zijn er nog vele meer.”

Stekene telt meer nuttige en open trage wegen dan de gemiddelde Vlaamse gemeente

“Wij vernamen dat Stekene beduidend meer nuttige en open trage wegen heeft dan de gemiddelde Vlaamse gemeente. Vaak wordt er negatief naar de trage wegen gekeken omwille van die enkele afgesloten wegels, daar wordt aan gewerkt, maar belangrijker is ondertussen te genieten van de vele tientallen trage wegen die reeds goed bruikbaar zijn,” besluit Kris Van Duyse.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings