14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Sprankelwoud, een plek waar kinderen zich kunnen ontplooien

IN de Voorthoek ligt een paradijsje, ook wel het ‘Sprankelwoud’ genoemd. Een plek vol magie, dieren en elfenhuisjes waar eekhoorns van boom naar boom springen. Waar kinderen en jongeren tot 18 jaar, al dan niet met een autismeproblematiek, de mogelijkheid hebben om zich te ontplooien en in hun kracht te leren staan. Bezielster Gwen Hugens gaat er aan de slag met een combinatie van kinderyoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, assertiviteitstrainingen en aandacht voor de groeimindset.

“De mensen uit de buurt kennen dit hier beter als ’t Geitenhof, ik kwam er vroeger als kind langs bij mijn tante Marie-Louise. Zij stond volledig in verbinding met de natuur en haar dieren, mijn tante maakte nog heerlijke geitenkaas op ambachtelijke wijze. We voelen ons in de zevende hemel nu we hier als gezin wonen en onze dromen kunnen waarmaken.”

Zelfvertrouwen via omgang met dieren

Gwen (43), mama van vier kinderen, is logopediste en autismecoach, werkte lang in het Buitengewoon Onderwijs en momenteel is ze ook actief als ondersteuner bij gedragsproblematieken in een aantal scholen. “Op woensdagen geef ik vooral kinderyoga, in groepjes van maximaal 6 kinderen. Op een speelse manier leren ze terug lichaamsbesef krijgen met onder meer ademhalingstechnieken, spelletjes en verschillende yogatechnieken telkens in een verhaal gegoten. Ik probeer ze technieken mee te geven die ze op moeilijke momenten kunnen gebruiken.”

Tijdens de vakanties organiseert Gwen ‘kampjes’ voor lagere schoolkinderen. “Ik stop er van alles in: hoe werkt ons brein, hoe kom je tot leren, ik laat filmpjes zien hoe kinderen leren stappen en wat ons brein daarmee te maken heeft. Via de groeimindset probeer ik kinderen bewust te maken hoe ze in het leven staan, maar alles steeds op een makkelijke manier. De kampjes zijn ook een ontdekkingstocht waarbij de dieren in Sprankelwoud – paarden, ezels, kakelende kippetjes, cavia’s, varkentjes, geitjes, konijnen – een belangrijke rol spelen. De omgang met dieren zorgt voor een positieve energie, kinderen gaan weer in zichzelf geloven, hun zelfvertrouwen groeit zienderogen.”

Organische groei

Sprankelwoud biedt kinderen een ontdekkingstocht aan waarbij onze dieren een belangrijke rol spelen.”

Sprankelwoud heeft veel weg van een open huis, Gwen deelt graag. “Ik ben nu één jaar bezig en het begint aardig te lopen, steeds meer kinderen en hun ouders vinden de weg naar ons. Ik beschik over een website – www.sprankelwoud.be – maar maak verder geen reclame, ik geloof meer in organische groei. Wat je uitstraalt, daar draait het om. Kinderen terug in verbinding stellen met zichzelf, met de natuur en het hier en nu, dat is waar Sprankelwoud voor staat.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in