15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Met gids Linda Schelfhout op reis van de Stropers tot Corsica

Stekense Linda Schelfhout, een erkende gids voor stads- en natuurwandelingen, is een toeristische ambassadrice voor het Waasland. Storyteller Linda neemt ons op sleeptouw naar ‘verborgen’ plekjes in de regio, niet langs de klassieke paden maar breed uitwaaiend via verrassende zijwegjes, onverwachte invalshoeken, wist-je-datjes, communicerende bomen en blote voetenpaden.

“Eén van mijn favoriete plekken is het Stropersbos. Het is een natuurparel met onder meer het laarzenpad waar ik mensen soms op hun blote voeten laat lopen maar ook met de elzenbroekbossen, heide en grote grazers. Naast de natuur kent het Stropersbos een rijke geschiedenis. Tijdens het Beleg van Antwerpen van 1584 tot 1585 liet Alexander Farnese de Parmavaart vanuit fort Sint-Jan naar Antwerpen graven. Een groot gedeelte van de bomen uit het Stropersbos werd geveld door de Spanjaarden om de Scheldestad te veroveren.”

Verliefd op bomen

“Er is een groot verschil tussen het Belgische en Nederlandse bosbeheer. Onze noorderburen houden van een gestructureerde natuur, bij ons mag de natuur nog zijn gang gaan. Ik ben overigens verliefd op bomen, ik raakte er helemaal van in de ban door het lezen van het boek ‘Het verborgen leven van de bomen’ van Peter Wohlleben. Bomen zijn zoals mensen, ze kunnen communiceren met elkaar, ze zorgen ook goed voor elkaar maar alleen voor dezelfde soort.”

Galery Nanda en ‘Het martelaarschap van Sint-Laurentius’ in Lokeren

Na Stekene trekken we naar Lokeren. “Lokeren is mijn tweede thuis, ik voel me er helemaal op mijn gemak, een dorp in een stad, hun slogan ‘fel naturel’ is mij helemaal op het lijf geschreven. Een paar tips in Lokeren? Ken je Galery Nanda aan de grens met Lochristi? Het decor is een oude beenhouwerij die aangekleed lijkt door Gaudi, in de beeldentuin kan je genieten van kunstwerken en optredens, zeker een bezoek waard.”

Nog een andere tip van Linda: ‘Het martelaarschap van Sint-Laurentius’ een topwerk van de Lokerse kunstschilder Hendrick De Somer in de Sint-Laurentiuskerk, beter bekend als de ‘Peperbus. “Werken van Hendrick De Somer, geboren in 1602, hangen onder meer in het Vaticaans Museum en de Hermitage in Sint-Petersburg. De Kerkfabriek slaagde erin om zijn meesterwerk naar Lokeren te halen, te bewonderen voor het altaar.”

Slowtravel in Corsica

Nog een ultieme toeristische tip? Linda organiseert jaarlijks een tweetal buitenlandse reizen. “Ik nodig mensen uit ik waar ik een band mee heb, die ik 100% vertrouw. Samen met een bevriende reisleider bieden we dit jaar een vakantie aan in Corsica, we rijden rond met een bus, slapen op een glamping. Corsica heeft een ruige, ongerepte natuur, berglandschappen met wijngaarden en olijfbomen, pittoreske stadjes en nog zoveel meer.”

Een gids is een toneelspeler

“Ik vertel graag verhalen, heb een brede interesse, zuig gretig nieuwe informatie  op. Beleving staat centraal, ik zet de zintuigen op scherp, proeven, zien, luisteren, kijken. Als gids neem je mensen mee en speel je eigenlijk telkens weer een beetje toneel, soms overdrijf ik wel eens, maar ik probeer toch zoveel mogelijk mezelf te blijven. Ik kruip graag in een rol, laatst werd ik gevraagd om me te verkleden als heks, ik vond het een prachtige uitdaging. Ik ben een echte freelancer, ga mijn eigen weg. Plannen voor de toekomst maak ik niet, ik zie wel wat er op me afkomt. Aan projecten en aanvragen geen gebrek. Mensen meenemen in mijn verhalen en iets laten bijleren, daar doe ik het voor.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings