18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Met gids Linda Schelfhout op reis van de Stropers tot Corsica

Stekense Linda Schelfhout, een erkende gids voor stads- en natuurwandelingen, is een toeristische ambassadrice voor het Waasland. Storyteller Linda neemt ons op sleeptouw naar ‘verborgen’ plekjes in de regio, niet langs de klassieke paden maar breed uitwaaiend via verrassende zijwegjes, onverwachte invalshoeken, wist-je-datjes, communicerende bomen en blote voetenpaden.

“Eén van mijn favoriete plekken is het Stropersbos. Het is een natuurparel met onder meer het laarzenpad waar ik mensen soms op hun blote voeten laat lopen maar ook met de elzenbroekbossen, heide en grote grazers. Naast de natuur kent het Stropersbos een rijke geschiedenis. Tijdens het Beleg van Antwerpen van 1584 tot 1585 liet Alexander Farnese de Parmavaart vanuit fort Sint-Jan naar Antwerpen graven. Een groot gedeelte van de bomen uit het Stropersbos werd geveld door de Spanjaarden om de Scheldestad te veroveren.”

Verliefd op bomen

“Er is een groot verschil tussen het Belgische en Nederlandse bosbeheer. Onze noorderburen houden van een gestructureerde natuur, bij ons mag de natuur nog zijn gang gaan. Ik ben overigens verliefd op bomen, ik raakte er helemaal van in de ban door het lezen van het boek ‘Het verborgen leven van de bomen’ van Peter Wohlleben. Bomen zijn zoals mensen, ze kunnen communiceren met elkaar, ze zorgen ook goed voor elkaar maar alleen voor dezelfde soort.”

Galery Nanda en ‘Het martelaarschap van Sint-Laurentius’ in Lokeren

Na Stekene trekken we naar Lokeren. “Lokeren is mijn tweede thuis, ik voel me er helemaal op mijn gemak, een dorp in een stad, hun slogan ‘fel naturel’ is mij helemaal op het lijf geschreven. Een paar tips in Lokeren? Ken je Galery Nanda aan de grens met Lochristi? Het decor is een oude beenhouwerij die aangekleed lijkt door Gaudi, in de beeldentuin kan je genieten van kunstwerken en optredens, zeker een bezoek waard.”

Nog een andere tip van Linda: ‘Het martelaarschap van Sint-Laurentius’ een topwerk van de Lokerse kunstschilder Hendrick De Somer in de Sint-Laurentiuskerk, beter bekend als de ‘Peperbus. “Werken van Hendrick De Somer, geboren in 1602, hangen onder meer in het Vaticaans Museum en de Hermitage in Sint-Petersburg. De Kerkfabriek slaagde erin om zijn meesterwerk naar Lokeren te halen, te bewonderen voor het altaar.”

Slowtravel in Corsica

Nog een ultieme toeristische tip? Linda organiseert jaarlijks een tweetal buitenlandse reizen. “Ik nodig mensen uit ik waar ik een band mee heb, die ik 100% vertrouw. Samen met een bevriende reisleider bieden we dit jaar een vakantie aan in Corsica, we rijden rond met een bus, slapen op een glamping. Corsica heeft een ruige, ongerepte natuur, berglandschappen met wijngaarden en olijfbomen, pittoreske stadjes en nog zoveel meer.”

Een gids is een toneelspeler

“Ik vertel graag verhalen, heb een brede interesse, zuig gretig nieuwe informatie  op. Beleving staat centraal, ik zet de zintuigen op scherp, proeven, zien, luisteren, kijken. Als gids neem je mensen mee en speel je eigenlijk telkens weer een beetje toneel, soms overdrijf ik wel eens, maar ik probeer toch zoveel mogelijk mezelf te blijven. Ik kruip graag in een rol, laatst werd ik gevraagd om me te verkleden als heks, ik vond het een prachtige uitdaging. Ik ben een echte freelancer, ga mijn eigen weg. Plannen voor de toekomst maak ik niet, ik zie wel wat er op me afkomt. Aan projecten en aanvragen geen gebrek. Mensen meenemen in mijn verhalen en iets laten bijleren, daar doe ik het voor.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in