13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Marcel De Zutter: eerbetoon aan een icoon van de Stekense middenstand

HET leven van Marcel De Zutter (77) leest als een spannende roman: de fietsstiel geleerd van zijn vader, de evolutie van gevulkaniseerde banden tot elektrische fietsen, verkoper van kachels, diepvriezers en wasmachines, benzinepomphouder midden in het dorp tot het niet meer mocht en nu nog elke dag actief in de fietsenwinkel van zijn zoon Ive en schoondochter Sylvie in de Dorpsstraat in Stekene. Een eerbetoon aan een icoon van de middenstand.

“Ik ben net terug van twee weken fietsvakantie in Turkije en binnenkort vertrek ik op fietsvakantie naar Spanje,” vertelt Marcel. Hoezo, ik dacht dat je fulltime werkte van 9u00 tot 17u00? “Ik heb toch recht op drie weken vakantie of niet soms?” De toon is gezet voor een amusant interview op de grote plateau.

Acht fietsenwinkels in Stekene

“Ik heb geen opleiding gehad, tot mijn 12 jaar naar school geweest, avondschool gedaan en gaan werken toen ik 14 was. Ik leerde de stiel van mijn vader Jozef die in 1943 een fietsenwinkel startte op de Polenlaan, nadien verhuisden we naar de Dorpsstraat waar nu de huidige winkel is. Als jonge kerel werkte ik al snel halve dagen mee, het waren drukke tijden, voor de rest hadden we geen personeel. In die periode waren er liefst 8 fietsenzaken in Stekene, ze verdienden allemaal hun boterham, maar nu resteren er nog drie. Stekene was eigenlijk te klein voor zoveel fietsenmakers. Ook mijn vader moest op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, hij startte met de verkoop van kachels en wasmachines.”

Het leven spaarde Marcel niet. “Mijn vrouw overleed toen ze 45 jaar was aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Voor mij ook de aanleiding om nog enkel te focussen op fietsverkoop en –herstelling. Ik ben altijd alleen gebleven, zwarte sneeuw gezien, een eigen zaak en drie puberende kinderen, Kristof, Sofie en Ive. Het zijn fantastische kinderen, we zijn een close familie. Ik heb heel veel hulp gekregen van mijn schoonouders, ben ze ontzettend dankbaar. Tijdens de ziekte van mijn vrouw kwam schoonmoeder Lisette De Sutter alle dagen koken. Zo iets vergeet je nooit.”

Een handelsbeurs op de markt

Tijd voor zwart-wit foto’s. “Kijk, dat is een foto van mijn pa op een beurs in het Zomerhuis, dat was een soort tuinfeest, zeer druk bezocht. Hij nam ook telkens deel aan de handelsbeurs op de markt van Stekene. En hier een foto van mijn pa en ikzelf links op de foto voor onze winkel met de wielerploeg van Groene Leeuw met onder meer Tuur Decabooter, Noël Foré, Frans De Mulder en ploegbestuurder Berten De Kimpe. Mijn vader stond erop dat renners zich bij ons kwamen omkleden.”

Geen vergunning: pomp dicht na 46 jaar

In 1999 verdween een karakteristiek gezicht in Stekene, getuigt een artikel uit ‘Het Laatste Nieuws’ editie Waasland: ‘Geen vergunning: pomp dicht na 46 jaar.’ “Wij openden onze benzinepomp op 15 april 1953, het was de allereerste pomp in de ganse gemeente. Ik kreeg van de provincie geen nieuwe milieuvergunning meer voor mijn benzinepompen, ze voldeden niet aan de strenge reglementering en stonden bovendien te dicht bij de straat. Ach, hiermee verdween een stuk folklore, hier gebeurde alles met de bediening en bancontact bestond nog niet.”

Alles met de pen

“Elektrische fietsen zijn de belangrijkste ontwikkeling in ons vak de afgelopen jaren. Momenteel verkopen we 80% elektrische fietsen en amper nog 20% ‘klassieke’ fietsen. Het is een logische evolutie zeker voor mensen die volop willen genieten van een ondersteuning, de wind in de polders is niet min. Ik ben niet meer mee met het elektrische verhaal, ik heb het losgelaten, Ive neemt dit volledig voor zijn rekening. Bij elektrische fietsen gaat het grotendeels om het uitlezen van data op de computer, dat is niets voor mij. Ik deed mijn boekhouding zelf, maar altijd met de pen.”

Generatiewissel

De opvolging in de zaak kende een verrassende wending. “Wij dachten altijd dat onze jongste zoon Kristof, heel technisch geschoold, voorbestemd was om de familieonderneming verder te zetten, maar hij bouwde uiteindelijk zijn carrière elders uit. Ive, met een ICT opleiding, wilde in de zaak komen, volgde een opleiding aan de Londenschool in Antwerpen en leerde de stiel bij mij. Wij vullen mekaar perfect aan: Ive is een betere verkoper dan ikzelf, herstellingen zijn mijn ding.”

Vrijwilliger in het fietsmuseum

“Ik ben amper op reis geweest, vroeger nooit tijd gehad om te fietsen, de benzinepomp open tot zondagmiddag 13u00. Nu geniet ik van mountainbikeritten in het weekend, net zoals van de fietsvakanties in het Spaanse Andalusië met onder meer Stekenaar Guido Haentjens, William De Gendt en José De Cauwer. Voorts ben ik vrijwilliger in het Fietsmuseum in Klein-Sinaai, een tiental keer per jaar. Aan stoppen denk ik nog helemaal niet, laat me maar helpen in de zaak bij Ive en Sylvie. Ik voel me fit en het contact met de mensen kan ik niet missen. We zitten goed met de winkel, hebben onze handen vol, ik hang mijn fiets nog lang niet aan de haak.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings