13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Laatste restje Nonnenbos binnenkort misschien ‘Jacobusbos’

MIDDEN in het centrum van Kemzeke ligt een klein bosje, beter bekend als het Nonnenbos, met jonge en oude bomen en een gevarieerde biotoop waar zeldzame paddenstoelen, kevers, vleermuizen een huis en voedsel vinden. Vorig jaar is een laatste hap genomen uit het bos, het laatste restant werd gered van verkaveling door een aankoop door de kerkfabriek Sint-Jacobus Kemzeke. Net naast het bosje komt er een verbinding tussen de Nationalestraat en de gewestweg St-Niklaas/Hulst, de Kerkfabriek stelt aan de gemeente voor om dit het ‘Jacobuspad’ te noemen en het bosje ‘Jacobusbos’.

“Het Nonnenbos is veel te klein voor een echt bos maar het heeft in miniformaat wel veel van de typische kenmerken ervan. Iedereen die ooit op de lagere school zat in Kemzeke bezocht het bosje wel eens, om te spelen of als een educatieve schoolreis. Ooit aangeplant als meditatie- en rustplek, horend bij het klooster, was het ook deels boomgaard en houtvoorraad,” vertelt Nico Dhamers van PAN Boombeheer, een bedrijf uit Sinaai dat een beheerplan ontwikkelde en uitwerkte.

Bomen van wel 200 jaar oud

“Het meest bijzonder zijn de meerstammige tamme kastanjes. Deze bomen zijn ondergronds veel ouder dan bovengronds omdat ze vroeger op regelmatige tijdstippen werden afgezet. De wortelstronk van sommige van deze bomen is mogelijk wel 200 jaar oud. De eigenschappen van deze echt oude bomen, en de vele levensvormen die hier strikt afhankelijk van zijn, maken dit heel waardevol.”

Bescherming tegen stormschade

“Om het bos vandaag een opknapbeurt te geven en het te beschermen tegen stormschade was het nodig om bij een aantal bomen ingrijpende snoei uit te voeren. Zo zijn de grote populieren langs de westzijde gereduceerd, en enkele zelfs bijna weggehaald. Enkele stammen blijven staan als zogenaamde ecologische velling.”

Langs de rand van de 7-sprong zal een wandelpad aangelegd worden en aangepakt als een bosrand. “Te ver uitschietende bomen worden weggehaald of gesnoeid. Met het takhout van de gesnoeide bomen is deels een takkenwal aangelegd, een deel is versnipperd om als pad te gebruiken, van enkele dikkere stukken zijn bakjes gezaagd. Hopelijk kan iedereen zo lang genieten van al het moois dat het Jacobusbos te bieden heeft.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings