16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Kemzeke geeft zijn geheimen prijs: een bushokje als tuingereedschapshuis en een geklasseerde bunker van de Hollandstellung

WAAR men fietst langs Vlaamse wegen komt men schuurtjes tegen om tuingereedschap netjes in op te bergen. Niets mis mee, integendeel ‘goed onderhouden tuingereedschap is het halve werk’, luidt het spreekwoord. Naast het fietspad op de voormalige spoorlijn 77 richting Stekene, zie ik net voor het binnenrijden van Kemzeke een wel heel bijzonder tuingereedschapshuisje: een bushokje van de Lijn zo maar neergepoot in een veld. Binnenkijken in het bushokje zit er niet in, een hek met een bord “Dit terrein is van ‘Tuinhier’ Kemzeke” maakt dit duidelijk.

De vzw Tuinhier  – 20.000 leden in ruim 200 plaatselijke afdelingen – ‘wil het tuinieren in Vlaanderen stimuleren en vormgeven, tuinieren als een gezonde hobby en als antwoord op de uitdagingen van onze huidige maatschappij’, lees ik in de doelstelling van de vereniging. Ook Kemzeke heeft een Tuinhier-afdeling, vroeger beter bekend onder naam ‘Werk van de akker’. Maar waarom in godsnaam een bushokje als tuingereedschapshuisje? Secretaris André Dhanis van Tuinhier Kemzeke weet er alles van: “Eigenlijk zijn deze tuintjes ‘restgronden’ langs de oude spoorlijn. Wij hadden al eerder een aanvraag gedaan bij de gemeente Stekene om een tuinhuis te mogen plaatsen maar dat werd niet toegestaan. Uiteindelijk kwam er toch een oplossing toen De Lijn een aantal bushokjes afdankte om te vervangen door nieuwe exemplaren. De gemeente was zo vriendelijk om een exemplaar neer te zetten op ons terreintje in Kemzeke. Met een stevig slot en een camera houden wij ongewenste bezoekers op afstand. Mag ik van de gelegenheid gebruikmaken om een beetje reclame te maken voor Tuinhier Kemzeke: nieuwe leden zijn nog altijd van harte welkom.’

Nauwelijks 500 meter verder fiets ik langs de voormalige site van wegenisaannemer Aswebo, dat sinds 2011 deel uitmaakt van de groep Willemen. Het terrein is nu in handen van een nieuwe eigenaar. Op de site en een klein stukje erbuiten, pal naast het fietspad, staat nog een redelijk intacte voorpostbunker overeind. Wat blijkt: de bunker is, sinds 2014, beschermd als monument van de Hollandstellung wegens zijn architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde, lees ik in het Ministerieel besluit van de Vlaamse Regering. Een stukje historie. De Hollandstellung werd opgetrokken in de periode 1916-17 langsheen de Nederlands-Belgische grens van Knokke tot Beveren, als defensieve linie tegen een geallieerde aanval vanuit Nederland. De Hollandstellung werd dus gebouwd door de Duitse landmacht en is de enige Duitse linie in Vlaanderen die integraal is opgetrokken uit betonsteen. Voor de bouw van de bunker werden lokale burgers verplicht tewerkgesteld. Het is maar dat u het weet wanneer u van Kemzeke naar Stekene of omgekeerd fietst langs de voormalige spoorzate…

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings