14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Bos-Grens: artistieke ontdekkingstocht in Stropersbos en Waterwinbossen

EEN artistieke ontdekkingstocht door de natuur met geluidskunst, authentieke lokale verhalen en land-art op de grens van België en Nederland: dat is in een notendop het innovatieve project Bos-Grens, een initiatief van het Hrins_collectief. Gazet Van Stekene genoot van de wandeling samen met Tamara Esseling en Kris Drieghe van het Hrins-collectief.

De wandelroute start aan Klingspoor en slingert onder meer langs het Stropersbos en de Waterwinbossen in Clinge. Onderweg kun je tot rust komen aan ‘grensbanken’ waar via een signaal de soundtrack met grensverhalen in je hoofdtelefoon wordt geactiveerd. “Van oudsher spreken we over twee ‘aparte’ werelden tussen de Belgische en Nederlandse grensbewoners op het vlak van taal, cultuur, dialect. Met onze wandeling willen we een juist verbinding maken maar tegelijkertijd het ‘grensgevoel’ in de kijker zetten. Het grensgevoel is uiteraard zeer persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Pure verhalen

Het bos aan beide zijden van de grens was het ideale startpunt voor het project. “De bewoners van zowel de Belgische als Nederlandse kant spreken over ’ons’ bos. Ze wilden er maar wat graag over vertellen. We hebben de afgelopen maanden veel bewoners geïnterviewd en verzamelden op die manier tien authentieke grensverhalen rond verschillende thema’s: oorlogsplezier, de keukentafel, rafelrandjes, de piste, bosbewoners, grensgevoel… Het zijn oprechte en pure verhalen zoals alleen de bewoners ze kunnen vertellen. We hadden vooraf geen idee over wat er op ons af zou kunnen komen maar zijn overweldigd door de hoeveelheid aan verhalen die de grensbewoners met ons wilden deelden. Dat alleen al maakt Bos-Grens tot een succes.”

Bouwmomenten

De voorbij maanden nodigde het Hrins_collectief vrijwilligers uit om mee te werken aan de grensbanken en de grensinstallaties. “Onze oproep werd massaal opgevolgd door de grensbewoners, lokale scholen, kunstenaars. Tijdens een viertal bouwmomenten gingen we aan de slag met dode sparren en dennen uit het bos die gerooid moesten worden omdat ze aangetast waren door de letterzetter kever. Dankzij het project krijgen de bomen nog een tweede leven.”

Genieten van de omgeving

“De afstand van de wandeling bedraagt 6,5 km, reken op ongeveer drie uur. De klankwandeling kan op elk moment worden afgelegd, reserveren is niet nodig, voor een optimale beleving raden we een hoofdtelefoon of oortjes aan. Maar geniet vooral van de omgeving, het is zeer de moeite waard,” besluiten Tamara Esseling en Kris Drieghe.

KADER: partners

Voor het project Bos-Grens werkte het Hrins_collectief samen met volgende partners: Muziekvereniging de Clingse Bossen, KLINGSPOOR, SCALDA, Het Zeeuwse Landschap, Evides, Natuur en Bos Vlaanderen, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Gemeente Hulst, Gemeente Stekene en Reynaert College.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in