20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Bos-Grens: artistieke ontdekkingstocht in Stropersbos en Waterwinbossen

EEN artistieke ontdekkingstocht door de natuur met geluidskunst, authentieke lokale verhalen en land-art op de grens van België en Nederland: dat is in een notendop het innovatieve project Bos-Grens, een initiatief van het Hrins_collectief. Gazet Van Stekene genoot van de wandeling samen met Tamara Esseling en Kris Drieghe van het Hrins-collectief.

De wandelroute start aan Klingspoor en slingert onder meer langs het Stropersbos en de Waterwinbossen in Clinge. Onderweg kun je tot rust komen aan ‘grensbanken’ waar via een signaal de soundtrack met grensverhalen in je hoofdtelefoon wordt geactiveerd. “Van oudsher spreken we over twee ‘aparte’ werelden tussen de Belgische en Nederlandse grensbewoners op het vlak van taal, cultuur, dialect. Met onze wandeling willen we een juist verbinding maken maar tegelijkertijd het ‘grensgevoel’ in de kijker zetten. Het grensgevoel is uiteraard zeer persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Pure verhalen

Het bos aan beide zijden van de grens was het ideale startpunt voor het project. “De bewoners van zowel de Belgische als Nederlandse kant spreken over ’ons’ bos. Ze wilden er maar wat graag over vertellen. We hebben de afgelopen maanden veel bewoners geïnterviewd en verzamelden op die manier tien authentieke grensverhalen rond verschillende thema’s: oorlogsplezier, de keukentafel, rafelrandjes, de piste, bosbewoners, grensgevoel… Het zijn oprechte en pure verhalen zoals alleen de bewoners ze kunnen vertellen. We hadden vooraf geen idee over wat er op ons af zou kunnen komen maar zijn overweldigd door de hoeveelheid aan verhalen die de grensbewoners met ons wilden deelden. Dat alleen al maakt Bos-Grens tot een succes.”

Bouwmomenten

De voorbij maanden nodigde het Hrins_collectief vrijwilligers uit om mee te werken aan de grensbanken en de grensinstallaties. “Onze oproep werd massaal opgevolgd door de grensbewoners, lokale scholen, kunstenaars. Tijdens een viertal bouwmomenten gingen we aan de slag met dode sparren en dennen uit het bos die gerooid moesten worden omdat ze aangetast waren door de letterzetter kever. Dankzij het project krijgen de bomen nog een tweede leven.”

Genieten van de omgeving

“De afstand van de wandeling bedraagt 6,5 km, reken op ongeveer drie uur. De klankwandeling kan op elk moment worden afgelegd, reserveren is niet nodig, voor een optimale beleving raden we een hoofdtelefoon of oortjes aan. Maar geniet vooral van de omgeving, het is zeer de moeite waard,” besluiten Tamara Esseling en Kris Drieghe.

KADER: partners

Voor het project Bos-Grens werkte het Hrins_collectief samen met volgende partners: Muziekvereniging de Clingse Bossen, KLINGSPOOR, SCALDA, Het Zeeuwse Landschap, Evides, Natuur en Bos Vlaanderen, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Gemeente Hulst, Gemeente Stekene en Reynaert College.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings