14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Begeleiding in een veilige omgeving

GWENDY Servaas uit het Mulderserf in Stekene is opgeleid als sociaal verpleegkundige, daarnaast volgde ze nog diverse opleidingen in onder meer coaching en counseling, communicatie en psychologie. Mensen op een veilige manier begeleiden zit haar in de vingers, een authentieke aanpak en jarenlange ervaring wekken vertrouwen.

“Mijn missie is dat mensen zichzelf goed leren kennen en aanvoelen wat ze écht willen. Ik startte een gesprekspraktijk, aanvankelijk als loopbaanbegeleider. Binnen loopbaanbegeleiding wordt er vaak advies gegeven ‘je zou beter dat of dat kunnen doen’, maar daar spreek ik me in eerste instantie niet over uit.”

“Zo had ik had iemand op gesprek die een ambachtelijke schrijnwerkerij wou starten, naar een idee dat hij had opgepikt in Noorwegen. Realistisch was dit niet en na een begeleidingsgesprek, waarin hij dit zelf kon ontdekken, sprak hij de wens uit om taxichauffeur te worden. We hebben samen gekeken wat hiervoor nodig was. En raadt eens: de man is nadien ook echt taxichauffeur geworden. Daar word ik zelf gelukkig van.”

Motiverende gespreksvoering

“Ik start altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, vind het cruciaal dat er een klik/verbinding is, om de wederzijdse verwachtingen te kunnen afstemmen. Een belangrijk aspect voor mij in begeleiding is ‘motiverende gespreksvoering’, een wetenschappelijk onderbouwde gespreksstijl, waarbij ik mensen laat doorleven wat ze vooral zelf écht willen vanuit autonome motivatie, hoe zij hun leven wensen in te vullen, en op welke manier dit mogelijk wordt.”

De doelgroep is breed, gaande van personen met kaderfuncties tot medewerkers op de werkvloer. “Ook mensen met minder financiële middelen tracht ik zo goed mogelijk te ondersteunen en verder te helpen. Daarnaast heb ik veel ervaring met personen met een autismespectrum en ADHD”.

Of het nu gaat om begeleiding in loopbaanvragen, stress- en burn-out, of ondersteuning bij diverse moeilijke situaties, Gwendy kijkt vooral naar opportuniteiten en tracht mensen in beweging te zetten, in een positieve flow te brengen. Dankzij aanvullende opleidingen rond counseling en therapie, kan Gwendy in de diepte werken, maar steeds met het oog gericht op mogelijkheden.

“Huisartsen en hulpverleners verwijzen vaak naar mij door voor begeleiding bij verschillende moeilijke situaties, maar zelf verwijs ik eveneens door daar waar ik het nodig acht.”

Groei, stap per stap

“Ik heb niet gekozen voor een specifieke naam voor mijn gesprekspraktijk, maar ‘Groei, stap per stap’ is mijn leuze. Zelf heb ik vier jaar geleden de sprong gemaakt, om weloverwogen aan de slag te gaan als zelfstandige, voornamelijk in het bieden van loopbaanbegeleiding, stress en burn-outbegeleiding, verlies- en rouwverwerking, ondersteuning op verschillende levensgebieden. Ik bied dit aan via coaching en counseling. Groeien, stappen zetten, gebeurt bij voorkeur goed doorleefd en weloverwogen, kleine stappen zijn te behappen.”

Op die manier kwamen er weer nieuwe kansen op haar pad. “Zo verzorg ik ook training in onder andere ‘Motiverende gespreksvoering’ in bedrijven, recent nog op een secundaire school en bij het OCMW/CAW in Antwerpen. Daarnaast geef ik ook workshops rond work-life balance, wat voor mezelf tevens van pas komt vanwege mijn drukke agenda. Wat je verkondigt moet je ook zelf doen.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in