8.8 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Van de Abelendreef tot Zeshoek: Frans Van Brusselstraat

De Frans Van Brusselstraat vlak buiten het centrum van Stekene is vernoemd naar de voormalige Belgische volksvertegenwoordiger voor de Katholieke Partij. Van Brussel was landbouwer in Stekene en medestichter van de boerengilde Sint-Antonius. Met ruim 26.000 voorkeurstemmen verkozen in 1898 als Kamerlid kwam hij vooral tussen in agrarische kwesties, streekproblemen en soms ook rond het taalgebruik. Omdat hij geen Frans sprak werd hij spottend ‘Boerke Van Brussel’ genoemd.

Wat een geweldige straat met zoveel aardige, boeiende mensen, ik zou er makkelijk een roman van 500 bladzijden over kunnen schrijven maar me beperk tot een slordige 4.000 tekens, papier is duur in deze sombere oorlogstijden. Net voorbij het kerkhof, ‘The Rosegarden’, een creatie van Lut Lior en Patrick Van Nieuwenhuyse, vaste waarden bij de Open Tuinen, dit jaar op Pinksterweekend, 5 & 6 juni. Levensgenieters, Patrick op sloffen en Lut blootvoets, creëerden een compact paradijsje stijl Engelse cottage in hun 700m2 grote tuin, gans het jaar door geuren en kleuren, passieflora, sierappels, helleborus, een ecovijver met koi, palmbomen, Oudenburgse rozen van de bekende familie Lens, salamanders en kikkers, vijgenbomen, hoekjes met keramiek en brocante, een bordje met ‘I kiss better than I cook’, druivelaars, een kruidentuin, grootmoeders oorbel (Leycesteria formosa voor de liefhebbers), hosta’s, rozen, dit alles biologisch onderhouden. Groepen zijn welkom op afspraak.

FOTO: bever

Ik fiets een eindje verder, vandaag focus enkel op de oneven huisnummers, bel aan bij Wim Bals. Wim wie? Wim Bals is voor de meeste Stekenaars wellicht een nobele onbekende maar ondertussen vinden zijn hyperrealistische schilderijen hun weg naar liefhebbers en collectioneurs over de ganse wereld van Singapore tot Dubai. Via zijn schilderijen vertelt de gevierde kunstenaar de meest fantastische verhalen, neemt je me op een onwaarschijnlijke reis waarin dieren en humor de belangrijkste elementen zijn. Wim ontvangt me in zijn atelier waar hij nauwgezet penseelt aan zijn nieuwste creatie ‘Le Cavalier’, een wonderlijk schilderij met een mysterieus tafereel op een donkere achtergrond met centraal een paard omringd door een Bengaalse tijger met een oorbel in de vorm van een doodskop, een uil en een Patagonische haas, Wim omschrijft het als steampunk art.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is wim-bals-1024x1024.jpg
FOTO: bever

Diep onder de indruk bots ik wat verder op een scheepsanker zo maar in de voortuin van Paul & Sjietta. Het sympathieke echtpaar nodigt me uit op de eerste verdieping voor een kopje koffie compleet met twee koekjes, een uur later stap ik buiten vol wijsheden en sterke verhalen over de binnenvaart en baggerschepen. Paul & Sjietta ontmoetten elkaar op de boot, transporteerden de meest uiteenlopende goederen via de Schelde, Maas en Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Nauwelijks drie weken getrouwd voltrok zich een scheepsramp, aan het Amerikadok werd hun binnenvaartschip geramd door een ander schip, veel miserie maar Paul & Sjietta beten door en kwamen deze tegenslag te boven. Na de binnenvaartavonturen kon Paul aan de slag bij baggerbedrijf De Nul, Sjietta bleef aan de wal in Stekene. Hun huis is een regelrecht scheepvaartmuseum met honderden nautische attributen aan de muren, in kasten, aan het plafond. Sjietta is bovendien een verzamelaar van WC-prullaria, van kamers vol tegeltjes ‘Toen plassen pissen werd is het gezeik pas goed begonnen’ tot mini Wc’s van nauwelijks enkele centimeters groot.

FOTO: bever

Het slotakkoord is voor Mendy van Kapsalon Millionhairs. Ik arriveer er rond 14u15, de zaak is net gesloten maar voor Gazet Van Stekene wil Mendy wel het rolluik van haar kapsalon openen. Na een grondige vierjarige opleiding bij academie Verbist in Antwerpen ging Mendy eerst bij klanten aan huis knippen, was nog even actief bij de gemeente Stekene, maar uiteindelijk opende ze acht jaar geleden Millionhairs, met dank aan manlief die helemaal in haar geloofde. Het contact met de klanten, een grapje, een swans en een zwier, beetje entertainment, het valt zeer in de smaak bij jong en oud, vrouwen en mannen, een tweede Millionhairs in Sint-Gillis-Waas is het beste bewijs dat haar aanpak loont. Het loopt tegen drieën, wind op de kop, wat een fantastische straat, zomaar net buiten het centrum van Stekene

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings