16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Stekense ondernemers in het post-coronatijdperk

STEKENE telt talloze bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren, een fraai lappendeken aan talent en ondernemingszin. Gazet Van Stekene bracht vier ondernemers bij elkaar voor een geanimeerde Ronde Tafel bij Interieurachitecten Bloco.

Wat blijkt: naast heel veel raakvlakken zijn er ook grote verschillen wat betreft de gevolgen van corona of het aantrekken van talenten. Eén gemeenschappelijke noemer: Stekene is een ideale gemeente om te ondernemen, een aantal zaken zijn wel voor verbetering vatbaar…

Hoe ervaart u het ondernemingsklimaat in Stekene: zijn er voldoende mogelijkheden om te ondernemen?

Ronny Blommaert: “Wij zijn gestart in Sint-Gillis-Waas en op zoek naar een groter pand belandden we op onze huidige locatie aan de Voorhout in Stekene, een echte A-locatie pal aan de verkeerslichten. We zitten hier nu 13 jaar en qua uitvalsbasis is Stekene een perfecte plaats kort bij Antwerpen, Brussel en Gent, en ook Nederland. Anderzijds, we zijn niet lokaal gebonden voor onze business.”

Tom De Decker: “Dat geldt ook voor ons, de centrale positie tussen Antwerpen, Gent & Brussel is een uitstekende locatie voor de implementatie van onze projecten. Tevens is de afstand tot de luchthaven dichtbij zodat ook ons internationaal clienteel ons vlot kan bereiken. Vanwege de Stekense oprichter zijn we lokaal verankerd, we werken trouwens met een 20-tal medewerkers uit de eigen gemeente en een 45-ta     l zijn afkomstig uit het Waasland.”

Nils Thuy: “Wij zitten vlakbij de autokeuring en dat legt ons geen windeieren. Chauffeurs met een klein ‘mankement’ komen na een keuring vaak langs bij ons en wij kunnen hen snel verder helpen. Ook als uitvalsbasis voor depannages naar Gent of Antwerpen is Stekene prima gelegen.”

Emilie Melis: “Ik zit goed in Kemzeke, ik beschik over een eigen parking en ben vlot beschikbaar. Waar je onderneemt is geen issue, het gaat erom een goed product en een prima service te bieden, de klanten zullen u dan wel vinden.”

Ervaren jullie vanuit de gemeentelijke organisatie een optimale service voor uw bedrijf?

Tom De Decker: “We hebben goede contacten met de gemeente Stekene, alleen op het vlak van werving is er onvoldoende ondersteuning. De gemeente lanceerde het initiatief ‘My local job’, een platform om werkgevers en werkzoekenden samen te brengen. Maar het initiatief is nauwelijks bekend en het bereik is gering. Dit lijkt dus een gemiste kans.”

Nils Thuy: “De signalisatie in de ambachtelijke zone werkt goed maar een paar extra aanduidingen zouden we zeker toejuichen. We onderhouden goede contacten met de gemeente en proberen hen te overtuigen om hun wagenpark bijstand te bieden in geval van pech.”

Emilie Melis: “Het was moeilijk om een omgevingsvergunning te krijgen, het duurde heel lang, pas net voor de opening kwam mijn vergunning binnen. Ik vond de eisen van de gemeente niet min, ik moest onder meer een eigen parking aanleggen.”

Ronny Blommaert: “Ik denkt dat het geen lokaal ‘probleem’ is, vergunningen verkrijgen is niet evident, het administratief kluwen en de vele documenten maken het niet makkelijk voor ondernemers.”

Talent gezocht

Vrijwel alle bedrijven kampen met een personeelstekort: op welke manieren zoeken jullie naar nieuwe talenten?

Emilie Melis: “Ik ben een ‘eenvrouwszaak’ zonder medewerkers. Ik krijg wel veel hulp en ondersteuning van mijn ouders, daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Nils Thuy: “Wij zouden zeker nog een aantal medewerkers kunnen aannemen, vooral dan bandenmonteurs maar ik hou de boot nog even af. Het is niet evident om momenteel nieuwe medewerkers aan te trekken, hoewel ik soms handen tekort heb. We zitten in een veranderende maatschappij waarbij nog veel onduidelijkheden zijn. We kijken wel rond naar nieuwe krachten, mensen met een hands-on mentaliteit die bovendien willen groeien.”

Tom De Decker: “Ook voor ons blijft het een moeilijke balans. Wij willen verder groeien en zijn steeds naar talenten op zoek zoals software- en project engineers. Deze profielen zijn gegeerd wat rekruteren een dure aangelegenheid maakt. Vorig jaar gaven we er meer dan 65.000 euro uit aan rekruteringsbureaus. We zetten overigens volop in op lokaal talent die we mooie, flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden met onder meer thuiswerk en een grote mate van vrijheid wat betreft jobinvulling.”

Ronny Blommaert: “Wij zetten vooral in op schoolverlaters, interieurarchitecten- en vormgevers die aan het begin van hun carrière staan. Ons werk is bijzonder gevarieerd en uitgebreid, je moet mensen de kans geven om te groeien. De arbeidsmarkt is krap, kregen we vroeger 30 sollicitanten, dan zijn we nu al blij met 3 of 4 kandidaten, maar ik vind nog altijd nieuw talent. Wij werken vooral samen met de VDAB en zijn zeer te spreken over de IBO-formule (Individuele Beroeps Opleiding). Kandidaten krijgen een opleiding aanvullend aan hun studie, gericht op de specifiek nood binnen ons bedrijf. Nieuwe mensen krijgen zo de mogelijkheid om zich rustig te integreren.”

Wat brengt de toekomst?

Wat zijn de gevolgen van corona voor uw bedrijf?

Emilie Melis: “Helaas werd ik zelf ook getroffen door corona in november 2021, mijn winkel was nog maar net geopend, de zaken liepen voortreffelijk. Nadien was het eventjes moeilijk om terug klanten aan te trekken, het verhaal ging dat ik al definitief mijn deuren had gesloten. Corona zorgde ook voor minder uitgaven op het vlak van kleding, er waren minder feestjes of gelegenheden om elkaar te ontmoeten, mensen gingen niet op restaurants. Dat komt nu allemaal wel weer terug, gelukkig maar. Ik ben misschien niet in een goede tijd gestart, maar als je daar op moet wachten kan je beter nooit beginnen.”

Nils Thuy: “Wij werken veel met leasingmaatschappijen die afspraken maken omtrent hun winter- en zomerwissels. Mensen die maanden op voorhand een afspraak maakten moesten vaak afbellen omdat ze getroffen waren door corona. Daardoor moesten wij flexibel zijn om onze planning rond te krijgen, we hebben hieruit wel kunnen leren.”

Tom De Decker: “Al met al telden we maar enkele ‘uitvallers’ onder de medewerkers omwille van corona. Wat betreft de business hebben we weinig verliezen geleden, enkel de moeilijke toelevering van elektronica zorgt voor laattijdige uitlevering van onze projecten. Iets wat zowel voor onze klanten als onszelf een domper is.”

Ronny Blommaert: “We zijn wellicht de vreemde eend in de bijt maar omwille van corona hebben we zeker geen mindere omzet behaald. Onze flexibiliteit speelt daarbij een grote rol. Omdat we actief zijn in diverse sectoren konden wij onze focus verleggen wanneer het nodig was. Tijdens de coronaperiode stonden de interieurinvesteringen in winkels op een laag pitje. Anderzijds investeerden heel wat particulieren in de (her)inrichting van hun interieur en dat gaf ons dan weer een boost.”

Wat zijn jullie vooruitzichten verderop in 2022?

Tom De Decker: “De vooruitzichten zijn uitstekend, vooral in de RFID-markt zullen we komende jaren nog verder kunnen groeien, het potentieel is bijzonder groot.”

Ronny Blommaert: “De investeringen in de voedingssector trekken verder aan en dat is uiteraard goed nieuws voor ons. Wij zien de toekomst optimistisch tegemoet.”

Nils Thuy: “Ik ben overtuigd van de opportuniteiten die er nog liggen. Dit jaar willen we nieuwe klanten overtuigen met het volledige pakket dat wij aanbieden, op dat vlak kunnen we nog verder groeien. We zetten sinds kort ook in op industriebanden, heftrucks en graafmachines. Hiervoor pasten we de infrastructuur aan en investeerden in de benodigde apparatuur.”

Emilie Melis: “Ik hoop op veel feestjes, mensen willen zich hopelijk weer uitleven en dat kan niet zonder feestkleding van Emilie’s Boutique.”

KADER: de deelnemende bedrijven in een notendop

Nils Thuy – Stekense Bandencentrale: “Wij namen vorig jaar de Stekense Bandencentrale over, waarbij we ook een garage-, onderhoud- en herstellingsdienst aanbieden van gemotoriseerde voertuigen. We doen een beroep op twee vaste medewerkers.”

Ronny Blommaert –  Bloco: “Wij zijn interieurarchitecten actief sinds 1989 en richten ons zowel op particuliere klanten als bedrijven, in België maar ook in het buitenland. Het betreft onder meer woningen, kantoren, winkels, appartementen. Voor elke interieurvraag trachten wij een creatieve oplossing te bieden, we begeleiden de klant gedurende de realisatie van zijn project.”

Emilie Melis – Emilie’s Boutique: “In september 2021 opende ik Emilie’s Boutique in de Regentiestraat in Kemzeke, in een stijlvol herenhuis uit 1905. Vrouwen met een maatje vinden hun hier hun gading. Kemzeke is voor mij een ideale locatie, er zijn sowieso weinig kledingwinkels voor een maatje meer. Ik probeer het jonger en goedkoper te maken.”

Tom De Decker – Auxcis: “Wij zijn wereldmarktleider in de niche van de globale veilingwereld. Bovendien zijn we een pionier in de RFID-technologie, de techniek waarmee artikelen voorzien van een microchip automatisch gescand kunnen worden. Auxcis is uitgegroeid tot een stevige KMO met circa 60 gedreven mensen.”

Quotes:

Emilie Melis: “Ik hoop op veel feestjes, mensen willen zich hopelijk weer uitleven en dat kan niet zonder feestkleding van Emilie’s Boutique.”

Tom De Decker:“We zoeken volop lokaal talent die we mooie, flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden met onder meer thuiswerk en een grote mate van vrijheid wat betreft jobinvulling.”

Nils Thuy: “We zetten sinds kort ook in op industriebanden, heftrucks en graafmachines. Hiervoor pasten we de infrastructuur aan en investeerden in de benodigde apparatuur.”

Ronny Blommaert: “Wij focussen vooral op schoolverlaters, zij krijgen de kans om bij ons te groeien.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings