12 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Petanqueclub Stekene: “We zijn geen club voor oude mannen”

NA enkele ‘omzwervingen’ op diverse locaties realiseerde Petanque Club Stekene in 2019 een eigen petanquehal op de terreinen van de Sportstek. De club beschikt er zowel over binnen- als buitenbanen. Met 120 leden is P.C. Stekene één van de grotere clubs uit de gemeente, jong en oud zijn welkom om zich aan te sluiten. Een zevenkoppig bestuur – Rudy Braem, Sonia Callebaut, Marcel Crop, Flor De Witte, Gino De Block, Leon Van den Abbeele en William Wuytack – trekt de kar.

“Enkele verwoede petanquespelers startten op de terreinen van de Tennisclub in de Dauwstraat, ze speelden er elke zondagochtend, in de winterperiode konden ze terecht op de binnenpleinen in de Baseline aan de Heirweg in Stekene. Met de komst van Eric Everaert raakte alles in een stroomversnelling en ontstond de club onder zijn huidige naam. We sloten aan bij de Petanque Federatie Vlaanderen en verkregen licentie 01-010 in Oost-Vlaanderen.”

Het vinden van een geschikt speelterrein was niet evident. “We konden een tijd terecht bij de Boulodroom in Sint-Niklaas en bij Camping De Vlasaard. Maar dit was geen oplossing voor de langere termijn. Uiteindelijk raakten we in gesprek met de gemeente Stekene en kregen een stuk grond op de Sportstek in opstal voor een termijn van 40 jaar. We zijn de gemeente er zeer dankbaar voor.”

Eigen middelen

“Op een periode van nauwelijks drie maanden bouwden we een eigen petanquehal (36 x 16m) met de hulp van heel wat leden. De hal met een dolomietvloer is grondig geïsoleerd en beantwoordt aan alle huidige energienormen, op een deel van het dak is er nog plaats voor zonnepanelen. Naast de binnenvelden beschikken we rondom de hal nog over 25 buitenterreinen, we zijn zeker één van de best uitgeruste clubs uit de provincie. Bovendien kan de hal door derden worden gebruikt voor diverse doeleinden zoals vergaderingen, familiefeesten of een kwis.”

Competitief en recreatief

P.C. Stekene is met enkele teams – van 9 spelers – actief bij de Petanque Federatie Vlaanderen, de A-ploeg verzekerde zich onlangs van het behoud in de 1ste afdeling. Daarnaast komen de meeste leden – zowel mannen als vrouwen – toch vooral langs om op een ontspannen manier een balletje te werpen onder vrienden. Winnen is geen must, het gaat er gemoedelijk aan toe met een drankje achteraf in onze eigen kantine. Op de woensdag en zondag na zijn we alle dagen open.” P.C. Stekene biedt ook speelgelegenheid aan externe verenigingen zoals onder meer OKRA, Boerenbond, het Zeshoek Team en VLAS.

Oproep naar nieuwe leden

Net zoals voor veel andere clubs betekende corona ook een serieuze domper voor P.C. Stekene. “Onze petanquehal was net open maar we konden geen leden ontvangen en liepen dus inkomsten mis. Bovendien worden we nu geconfronteerd met stijgende energieprijzen, omdat we met gas verwarmen zullen de facturen fors omhoog gaan. Niettemin zien we de toekomst optimistisch tegemoet. Wij willen graag een oproep doen naar nieuwe leden, vooral jongeren vanaf 12 jaar zijn van harte welkom, wij hebben ook competitie voor kinderen. Het beeld dat een petanqueclub er alleen is voor oude mannen moet echt de wereld uit.”

Opendeurdag op 22 mei

Op 22 mei organiseert P.C. Stekene een ‘opendeurdag’ van 13 tot 20 uur. “We richten een kleine competitie in voor alle bezoekers en ook voor kinderen. Op het einde van de dag wordt de winnaar bij de volwassenen en de kinderen bekend gemaakt, zij ontvangen een ijstaart. Kom gerust langs, je wordt met open armen ontvangen.”

www.petanqueclub-stekene.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in