17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Na storm Eunice in Stekene: ‘Plots was er een orkaan in huis’

Vrijdag 18 februari raasde storm Eunice over Vlaanderen. Vele dorpsgenoten werden getroffen maar Petro en Natascha waren op slag letterlijk en figuurlijk dakloos. Ondertussen zijn we enkele weken verder en blikken Petro De Vos en Natascha Maras terug.

‘Tijdens de storm voelden we eerst een soort luchtverplaatsing en plots was er een orkaan in huis. Seconden later een hevige knal, alle bevestigingen van het platte dak begaven het in één ruk en plots stonden we in de openlucht,’ beschrijft Natascha het dramatische moment. ‘We zijn meteen daarna met onze twee kinderen naar de kelder gevlucht om zelf niet gewond te raken.’

Chapeau voor de brandweer

‘Ik belde direct het noodnummer 1722 maar daar kreeg ik te horen dat ik minimum drie tot vier uur moest wachten op hulp. De brandweer dan maar op het noodnummer 112 en daar werd onmiddellijk opgenomen. Die hadden meteen door hoe ernstig de situatie was. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe die mensen mij geholpen hebben, de operator bleef gewoon aan de lijn tot de brandweer aangekomen is. Een dikke chapeau voor de brandweer van Stekene. Die zijn tijdens het hoogtepunt van de storm met risico voor eigen leven het dak opgegaan om te proberen alles dicht te leggen. Ze zijn lang in de weer geweest en de dag nadien samen met het gemeentepersoneel teruggekeerd voor bijkomende werken aan de schouw.’

Onderkomen

‘Zaterdagmorgen bleef het regenen en het was duidelijk dat we niet in ons huis konden blijven. De gemeente zocht reeds een onderkomen maar dat was niet meer nodig. Meteen na de ramp bood Jonas Windhey samen met zijn ouders Lieven en Marleen zijn leegstaand huis aan. Amper twee huizen van onze verwoeste woning, een betere oplossing konden we niet dromen. Op zondag heb ik zoveel mogelijk bekenden opgebeld om onze meest dierbare spullen te verhuizen. Ook nu konden we weer rekenen op de steun van de gemeente die met een camionette en acht man kwamen helpen. De grotere stukken konden niet mee, die konden we bij Luc De Cock verderop in de Kwakkelstraat stockeren.’

Steun

Natascha is nog steeds onder de indruk van de massale steun. ‘Naast de brandweer, de gemeente, de familie Windhey zijn ook heel wat mensen in actie geschoten. Mireille, Miranda, Gunter en Ines hebben een geldinzamelactie opgezet. Café l’Appétit organiseerde een fuif met steun van Drankenhandel Van Remoortel voor de tombola. Het feestcomité (!) van de Kwakkelstraat deed een omhaling en de buren zorgden voor warme maaltijden in die eerste dagen. Bea en Luc De Cock bieden nog steeds steun. Daarnaast hebben we ook veel steun gekregen van Willemen Infra, de werkgever van Petro.’’

Schadebestek

‘Ondanks het snelle ingrijpen van de brandweer stroomde het water meteen via de muren en de trap naar de kelder. De eerste prioriteit was uiteraard om het dak weer waterdicht te krijgen. Reeds in de eerste week na de storm is er een onderlaag in roofing aangebracht om verdere schade te voorkomen. De definitieve afwerking kan plaatsvinden rond midden april. Ondertussen kregen we van de verzekering een voorschot om de eerste aankopen te doen want we hadden zo goed als niks meer. Maar voor een definitief schadebestek is het nog te vroeg.’

Toilet

‘Het is wachten tot wanneer het bezetsel uitgedroogd is om een zicht te krijgen op de verdere kosten van de herstelling. Op dat ogenblik zal de expert van de verzekering opnieuw langskomen. De valse plafonds zijn weg, het parket is uitgebroken, het isolatiemateriaal is weg, de badkamer was helemaal beschadigd.

Het ganse huis is gestript, er is alleen nog een toilet overgebleven. Van zodra er een duidelijk beeld is in hoeverre het bezetsel moet worden weggekapt kunnen de herstellingen beginnen. Het is meer dan enkel maar een dak, valse plafonds en vloerbekleding. Door de windstoot zijn de ramen naar buiten gedrukt en helemaal kapot. Alle meubels zijn aangetast door het water, de binnendeuren waren helemaal opgezwollen en zaten muurvast. Nadien kan er pas aan de echte afwerking begonnen worden, schilderen en behangen is nog niet voor morgen.’

Winter

‘Er is nog geen officiële goedkeuring voor de nieuwe ramen en deuren. Reken voor die ramen op een levertijd van 16 weken en pas dan kan het parket er weer in. Vooraleer de living klaar is zullen we al snel vier tot vijf maand later zijn. In het beste geval kunnen we pas net voor de winter opnieuw in normale omstandigheden wonen.’

‘We gaan er alles aan doen om vroeger terug naar huis te kunnen. Onze twee kinderen met een beperking hebben het heel moeilijk om dit te plaatsen. Ze willen terug naar huis. Naar hun eigen plekje thuis. Misschien richten we wel een noodwoning in de kelder in, dan kunnen de paasklokken op hun vertrouwde plekje leveren,’ besluit Natascha met een boodschap van hoop.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings