17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Meer dan veertig jaar gezonde voeding in Stekene

ZATERDAGNAMIDDAG, de laatste klanten druppelen weg bij Bioshop De Zonnebloem in de Stadionstraat in Stekene. Zaakvoerster Vera Baert en dochter Vanessa zetten nog een paar voedselpakketten klaar die aan huis geleverd worden, snel enkele telefoontjes, de winkel afsluiten en dan kan het weekend eindelijk beginnen. Eerst nog een interview met Gazet Van Stekene…

Vera, neem ons eens mee naar het begin van De Zonnebloem…

“Ik startte in april 1981, was toen 25, had altijd al interesse in gezonde voeding en zelfzorg door planten. Ik wou absoluut een winkel beginnen maar tegelijkertijd thuis zijn voor de kinderen. Mijn doelgroep: mensen die met natuur bezig waren en gezond wilden eten.”

Had jij een businessplan gemaakt?

“Neen, absoluut niet, ik stak mijn spaargeld in de zaak en was vertrokken. De oppervlakte van de winkel, een voormalige sigarettenzaak, bedroeg nauwelijks 25m2. Ik had de luxe dat mijn echtgenoot voltijds werkte, mijn target was om het eerste jaar break-even te draaien. Dat lukte wonderwel en stilaan groeiden we door.”

Hoe stellen jullie het assortiment samen?

“Ik wist heel goed wat ik in het assortiment wilde: biologische voeding, voedingssupplementen, vitaminen, cosmetica… Maar uiteindelijk zijn het ook de klanten die voor een groot deel bepalen wat er in de rekken ligt. Op basis van hun vragen en suggesties breidde ik het assortiment steeds verder uit. In feite doen we dat nog steeds. We stellen een breed aanbod voor maar niet van alle verschillende merken. Voorts volgen we de actualiteit en trends op de voet, momenteel is er bijvoorbeeld veel vraag naar matcha thee, ook koolhydraatarme voeding is in trek.”

Maakt Bioshop deel uit van een keten?

“Neen, we zijn een zelfstandige winkel maar behoren tot een vereniging van 17 biologische winkels in Vlaanderen die samen promotie voeren onder het huismerk Bioshop. We beschikken over een aankoopplatform maar iedere winkel is vrij om naar eigen behoefte en inzicht aankopen te doen.”

Wanneer verhuisden jullie naar de huidige locatie?

“Dat was in 1991, tien jaar na de opening. We verbouwden de ruimte in eerste instantie tot een winkeloppervlakte van 50m2, sinds de tweede verbouwing beschikken we over ruim 100m2. Maar eigenlijk zijn we al lang weer uit ons jasje gegroeid. Voorlopig kijken we nog even de kat uit de boom voor wat een eventuele uitbreiding betreft.”

Vanessa, ondertussen stapte jij ook mee in het verhaal?

“Dat lag in de lijn van de verwachting maar mijn moeder liet me wel de vrije keuze. Ik begon op parttime basis en later fulltime. Ik ben diëtiste van opleiding en werkte eerst acht jaar als vertegenwoordiger bij Ortis, een bedrijf actief in voedingssupplementen.”

Hoe verloopt de samenwerking tussen moeder en dochter?

“We vullen mekaar perfect aan. Mijn moeder is herboriste en drogiste, zij is een kruidenkenner en nog zoveel meer. Voor vragen over voeding en allergieën komen klanten sneller naar mij. We leren veel van elkaar. Wellicht spreek ik het ‘jongere’ publiek meer aan, het ‘oudere’ publiek voelt zich goed bij mijn moeder. Op die manier is er een mooi evenwicht. We volgen nog diverse cursussen en bijscholingen. Om klanten nog beter kunnen adviseren volgde ik een ortho-moleculaire opleiding, in ons vak ben je nooit uitgeleerd. Om het beeld compleet te maken: wij kunnen ook nog rekenen op twee enthousiaste parttimers. Ondertussen is Maité, mijn dochter en de oudste kleindochter van Vera, aan de slag als jobstudente.”

Wie zijn jullie klanten?

“We hebben heel wat klanten van het eerste uur die ons nog steeds trouw zijn. Over de generaties heen komen hun kinderen en kleinkinderen hier ook hun inkopen doen. Onze klanten komen overigens niet alleen uit Stekene maar net zo goed uit Zelzate, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas of het Nederlandse Graauw. Corona zorgde voor flink wat nieuwe klanten, mensen staan meer stil bij hun gezondheid, bovendien kopen ze liever bij de lokale voedingswinkel. Tijdens de dioxinecrisis zagen we een gelijkaardige trend. Via sociale media trachten wij onze klanten te informeren over acties en nieuwe producten.” 

Onze winkel heeft ook een verbindende functie, dat is naast de commerciële insteek de voornaamste reden van ondernemen.”

Met meer dan 40 jaar op de teller behoort Bioshop De Zonnebloem tot de vaste waarden van de Stekense middenstand. Wat is jullie geheim?

“We willen meer uitstralen dan alleen maar de exploitatie van een winkel. Op regelmatige basis organiseren we voordrachten, workshops en wandelingen. Een winkel heeft voor ons ook een verbindende functie. Dat is naast de commerciële insteek de voornaamste reden van ondernemen. Aan stoppen denk ik nog helemaal niet, ik ga door tot ik honderd ben. De opvolging met Vanessa is verzekerd en ook vanuit de derde generatie is er al interesse. Schrijf maar op: De Zonnebloem is springlevend!”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings