17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Groepspraktijk logopedie: wetenschappelijke benadering en warme aanpak

In de Kemzekestraat in Kemzeke startten Nathalie Wargny en Lena Nevejans in 2019 een groepspraktijk logopedie op. De doelgroep betreft zowel mensen met stem- als leerstoornissen, kleuters met vertraagde taal- en spraakontwikkeling naast ook neurologische problemen. De praktijk draait uitstekend, aan werk geen gebrek. Eind december 2021 nam Lena afscheid en gaf de fakkel door aan Kato Schatteman.

“Kinderen met taal- en leerproblemen worden vooral via hun school doorverwezen. Scholen proberen doorgaans in eerste instantie zelf de kinderen te helpen maar slagen daar niet altijd in. Op ouderouderavonden worden lijsten met beschikbare logopedisten in de buurt doorgegeven en maken ouders een keuze.”

Uitstellen van een behandeling heeft weinig zin, na verloop van tijd stapelen problemen zich op. “Bij leerstoornissen slagen kinderen er soms niet meer in om de leerstof tot zich te nemen op het vlak van lezen, spelling of rekenen. In therapie maken we een onderscheid tussen een leerprobleem of een leerstoornis. Een leerprobleem kan verholpen worden na een logopedietherapie. Een leerstoornis kunnen we niet verhelpen, wat niet wil zeggen dat deze kinderen geen ondersteuning of hulp nodig hebben.”

Stemproblemen

“Stemproblemen kunnen gaan over een eenvoudige heesheid tot een hoofd/halskanker waarbij het volledige strottenhoofd wordt weggenomen en waarbij mensen op een heel nieuwe manier terug moeten leren spreken. Het is aangewezen om ons bij stemproblemen tijdig te consulteren. De doorverwijzing gebeurt door een neus-, keel- of oorarts.”

Taalstoornissen

“Bij taalstoornissen merkt een leerkracht dat een kind onvoldoende woordenschat beheerst in tegenstelling tot leeftijdsgenoten. Het kan ook zijn dat kinderen er niet in slagen om concrete zinnen te vormen, of moeilijk verstaanbaar zijn, vaak manifesteert zich dat rond de tweede of derde kleuterklas. Soms speelt ook de thuissituatie een rol. Bij sommige kinderen wordt er te weinig taal aangeboden waardoor een taalachterstand ontstaat. Door een therapie boeken wij al snel resultaten, onder meer werken wij op zinsbouw, ontwikkelen we de woordenschat of oefenen we, spelenderwijs. Ons aanbod is op dat vlak zeer uiteenlopend.”

Omdat er meer kennis komt over taal- en leerstoornissen lijkt het wel alsof de doelgroep voor logopedie steeds uitgebreider. “Maar momenteel is er geen wachtlijst. Vroeger werden kinderen met leerstoornis nauwelijks geholpen, dat is echt wel veranderd. Uit gesprekken met ouders blijkt dat er vaak sprake is van een erfelijke kwaal. Door therapie en hulpmiddelen – onthoudkaarten bij rekenen, meer tijd bij een examens – trachten wij de problemen zo goed mogelijk te beheersen.”

Leren van elkaar

“Van bij de start kozen wij voor een groepspraktijk, met zijn tweeën leer je veel van mekaar en versterk je elkaar. Het is belangrijk om te kunnen overleggen, dankzij een ‘second opinion’ kan je een therapie soms beter afstemmen. Bovendien deel je de kosten van bijvoorbeeld testmaterialen door twee.”

Ondertussen volgen Nathalie en Kato regelmatig bijscholingen. “Het is goed om nieuwe inzichten en kennis te vergaren, op die manier kunnen we onze klanten nog beter helpen. Wij willen vooral het verschil maken met een persoonlijke, warme benadering op maat van kinderen of volwassenen. Onze taak beperkt zich niet tot louter geven van een therapie, vaak ben je ook een vertrouwenspersoon, goed kunnen luisteren is een must. We zien de toekomst van onze groepspraktijk in ieder geval optimistisch tegemoet.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings