11.6 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

Wandelen in het Stropersbos met Gazet Van Stekene

ZONDAG 23 januari 2022 organiseerde uw Gazet Van Stekene een eerste wandeling voor zijn lezers. Vijftien deelnemers schreven zich vooraf in, helaas moesten we een aantal lezers teleurstellen. Onder leiding van bioloog/fotograaf Henk Knibbeler – dertig jaar actief bij National Geographic – stond een excursie van een klein deel van het Stropersbos op het programma. Een geslaagd evenement dat naar meer smaakt.

We zijn lang niet de enige wandelaars maar echt druk wordt het nooit. De voorbij week viel de regen met bakken uit de lucht, gelukkig waren de meeste deelnemers voorzien van stevige laarzen. Met zijn 400 hectare is het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen, er valt zoveel te ontdekken: natte weilanden, heidegebied, zwammen, mossen, grachten en waterpartijen.

Het Stropersbos heeft zowat de grootste variëteit aan mossen in gans het Waasland.”

Nog maar net gestart wijst Henk op de tonderzwam, een vreemde paddenstoel zonder steeltje die het liefst op oude of dode bomen groeit. De zwam is niet eetbaar. Van de tonderzwam maakte men vroeger een soort kruit, de voorloper van de lucifer. Men bewaarde dat in een tondeldoosje waarvan de inhoud bestond uit tondelkruit, een licht ontvlambaar materiaal afkomstig van de gedroogde tonderzwam.

Natuurherstel

Het grootste deel van het Stropersbos is vrij toegankelijk, een flink deel is eigendom van de Vlaamse overheid, het beheer gebeurt door Natuurpunt. Samen met de Landmaatschappij wordt sinds 2000 de natuur hersteld met als doel een groot deel van het bos een gevarieerd uitzicht te geven met respect voor biodiversiteit en de geschiedenis van het landschap.

FOTO: Rudi Wielandt

Wat verderop ontdekken we een reeks rabatten, langwerpige ophopingen gelegen tussen greppels. Rabatten zijn eilandjes, aangelegd om droge stroken te verkrijgen waarop dan bomen geplant worden. Het Stropersbos wordt voorts doorsneden door wallen en grachten, aangelegd tijdens de opeenvolgende Spaanse en Franse bezettingen. Aan een zijde van de resten van de Staats-Spaanse Linies grenst een bivakzone aan de gracht van de Bedmarlinie.

850 soorten mos in ons land

“In ons land bestaan er circa 850 soorten mos,” vertelt Henk. “Het Stropersbos heeft zowat de grootste variëteit aan mossen in gans het Waasland. Sommige soorten groeien op de zuid/west zijde van bomen omdat daar de meeste regen valt. In de winter als alle planten in rust zijn, vormen ze sporenkapsels.” Over water gesproken: populieren zijn echte waterreservoirs, vaak zitten er duizenden liters vocht in de bomen, veel meer dan vezels.

FOTO: Rudi Wielandt

In het Stropersbos lopen ook Konik paarden rond, ze hebben geen verzorging nodig, zijn zachtaardig en daarom ideale grazers in natuurgebieden. Een kleine pony slurpt ondertussen ongestoord in een drassig gebied, zijn maatjes grazen wat verderop. Een korte periode zat er ook nog een Hollandse geit in het gebied maar hevige ruzies met de pony’s maakten een eind aan haar verblijf. Een paar honderd meter dieper in het bos maar goed zichtbaar, enkele reeën die aan hun conditie werken.

FOTO: Rudi Wielandt

Zullen we nog eens afspreken?

Een wandeling in coronatijd doet deugd, na afloop noteren we alleen maar positieve reacties en zien we blije gezichten. Gazet Van Stekene organiseert dan ook graag nog meerdere wandelingen onder de enthousiaste leiding van Henk Knibbeler, ieder seizoen staat garant voor nieuwe ontdekkingen. Over een nieuwe wandeldatum leest u binnenkort meer op onze website www.gazetvanstekene.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings