21.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Rode Kruis Stekene: vertrouwd en onmisbaar

Bloedvoorziening, hulp op evenementen, vorming: het takenpakket van de afdeling Rode Kruis Stekene oogt indrukwekkend. Met enthousiasme en een tomeloze inzet staat een team van een 20-tal vrijwilligers steeds klaar om alle vragen en opdrachten perfect uit te voeren. De nood aan nieuwe, jonge vrijwilligers is groot. Hebt u het hart op de juiste plaats en per maand enkele uren vrij? Rode Kruis Stekene ontvangt u met open armen!

RK-afdeling Stekene, met Ingrid Dias als secretaris, heeft een onderkomen in het veiligheidsgebouw De Zavel, en beschikt er over een ruim vergaderlokaal, goed uitgeruste materialen en een eigen voertuig voor interventie en evenementen.

Claude Durnez, sinds twee jaar voorzitter, bruist van de ideeën. Zijn verhaal begint in Zwitserland… “De hoofdzetel van het internationale RK bevindt zich in Genève, ieder land kan toetreden. De uitgangspunten van onze organisatie zijn helder: we zijn niet-politiek gericht, onafhankelijk, de focus ligt op het helpen van mensen en we staan ten dienste van de bevolking. In België beschikt het RK over twee zusterafdelingen: Rode Kruis Vlaanderen en La Croix Rouge Belge. In Vlaanderen kan het RK een beroep doen op circa 12.000 vrijwilligers.”

FOTO: Rode Kruis Stekene

Corona gooit roet in het eten

“De inkomsten van het RK bestaan uit giften, fondsenwerving, opbrengsten uit campagnes en de vergoedingen die we krijgen voor het uitvoeren van opdrachten. De hoofdinkomsten betreffen de jaarlijkse stickeractie maar corona strooit al voor het tweede jaar roet in het eten. Daardoor lopen we heel wat ‘vaste’ inkomsten mis en moeten we onze financiële reserves aanspreken, zowel op Vlaams als lokaal niveau.”

In Stekene huurt het RK een lokaal van de gemeente en koopt daarnaast materialen, verbanden, medicamenten en kledij aan. “Door het grotendeels wegvallen van de inkomsten van de stickeractie kunnen we niet meer alle aankopen doen die gepland waren. Afgelopen jaar hebben we voor de stickeractie toch nog een mooie omzet behaald met behulp van een tiental Stekense handelaren.”

Hulpdienst: van de feestmarkt tot Crammerock

Op de recente Crammerock voerden we op twee dagen meer dan 700 interventies uit.”

De activiteiten van het RK afdeling Stekene omvat vier domeinen: hulpdienst, bloedafname, vorming en zorgbib. “Eddy Van Stappen is de verantwoordelijke voor de hulpdienst. Deze afdeling wordt ingeschakeld bij ‘evenementen’ die plaatsvinden in Stekene zoals de feestmarkt maar ook Crammerock. Op de recente editie van Crammerock voerden we meer dan 700 interventies uit. Ook bij wielerwedstrijden zijn onze vrijwilligers actief, wij ontvangen hiervoor een beperkte vergoeding voor de materialen die worden gebruikt. Onze hulp wordt soms ook gevraagd bij een verkeersongeval, denk aan een lange file op de expressweg waar wij dan waterzakjes bedelen. Wij beschikken over een eigen interventievoertuig dat 24/7 klaar staat.”

Bloedafname op drie locaties

“Overal in Vlaanderen en ook in Stekene zamelen we bloed in. Concreet organiseren we dit vier keer per jaar op drie locaties: PC ’t Helleken, VC De Zavel en zaal ’t Koerke in Kemzeke. Een mobiele eenheid uit Gent levert dokters, verplegers en materiaal aan, onze vrijwilligers nemen de nazorg voor hun rekening.”

Jaarlijks zamelt het RK Stekene meer dan 1700 bloedafnames in. “We zijn daarmee een koploper in de regio, vorig jaar konden we twee donors in de bloemetjes zetten met meer dan 100 bloedafnames. Wij hebben overigens heel veel te danken aan de inzet van Jacqueline Depaep die meer dan twintig jaar de bezielster was van de bloedafnames in Stekene, ik breng graag een hulde aan haar.”

FOTO: Rode Kruis Stekene

Vorming

“Onder leiding van Etienne Ruys organiseren we ieder jaar een aantal cursussen ‘Eerste hulp’ en ‘Helper’ met als doelgroep de Stekense bevolking, met een maximum van 15 à 20 deelnemers per avond. We leren aan wat te doen als eerste hulp bij een ongeval. Het is vaak een opfrissing voor mensen die in het verleden een cursus volgden. Deelnemers leren bijvoorbeeld ook een AED-toestel te gebruiken. Wij verzorgen niet alleen cursussen in de eigen lokalen maar ook in woonzorgcentra en in bedrijven.”

Zorgbib

“Via het RK Vlaanderen beschikken we over een grote voorraad ‘klassieke’ boeken maar ook prentboeken, podcasts, boeken met grote letters, materiaal voor dementerende mensen, dvd’s, enz. Dit alles bieden we aan in de woonzorgcentra –  Zoetenaard en Vlashof – via een zorgbib, een mobiele mini-bibliotheek op een wagentje. Naast het uitlenen van de boeken maken onze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek, een gesprek of een ontspannende activiteit met patiënten en bewoners.”

Aantrekken vrijwilligers

Naast de perikelen door corona is de zoektocht naar vrijwilligers een permanente uitdaging voor het RK Stekene. “Onze vrijwilligers – de meeste zijn zestigers en zeventigers – doen fantastisch werk en wij zijn hen heel dankbaar. Nieuwe, jongere vrijwilligers zijn echter meer dan welkom voor al onze activiteiten. In de komende periode willen wij extra aandacht besteden om vrijwilligers aan te trekken, de samenleving heeft er nood aan.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in