17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Pitz IJs: meer dan de lekkerste plek van de Kleine Akker

DE kerstperiode is achter de rug maar de eerste lentezon komt eraan. In die stille periode maakt Koen Ferket graag tijd om honderduit te praten over zijn bedrijf. Van aardbei tot zorg voor het milieu, te beginnen met de historiek van het bedrijf want waarschijnlijk wordt niemand plots wakker met het idee om ijs te gaan produceren.

“Ondertussen ben ik 27 jaar bezig. Ijs Monique in de Polenlaan was een begrip in Stekene, eind jaren zestig reden die met ijskarren rond. Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf waar ze hun rauwe melk kwamen halen. In 1995 was ik net afgestuurd in een landbouwrichting en zij kwamen met het voorstel om hun machines te verkopen. Ik was jong, zot en vrijgezel en had geen idee hoe eraan te beginnen maar hoe minder ik van iets afweet, hoe meer het me interesseert.”

Ilse

“Op vakantie werken de smaakpapillen anders dan thuis”

“Pas vijf jaar later leerde ik mijn vrouw Ilse De Cauwer kennen. Het eerste jaar heb ik de boot om haar in de zaak te integreren wat afgehouden, want samen met iemand waarmee je een relatie hebt een zaak runnen is niet zo evident. Ik lag daar een paar nachten van wakker maar het is een succes geworden dankzij haar enthousiasme en de groeimarge van het bedrijf. In 1997 had ik de kans om de machines en twee bestelwagens van een bedrijf in Meerhout over te nemen. Dat was de echte boost, er kwam dan ook een personeelslid bij en nu werken we nog steeds met drie.”

FOTO: Marc Van Hoeyland

De koeien lezen de gazet niet

“Vanaf het ogenblijk dat de zon schijnt rijden we uit met ongeveer dertien man. Ieder jaar hoop ik dat de mensen van het jaar voordien terugkomen want ik kan de mensen maar werk geven van maart tot september. Het zijn zware tijden, zeven op zeven, maar op ons melkbedrijf konden we ook de koeien op zondag niet de gazet laten lezen. In de tussenperiodes kan ik dan wat recupereren, de herfst is de stilste periode.”

Concurrentie

“Er is veel concurrentie, met supermarkten wil ik me zelfs niet vergelijken. Op een ambachtelijke manier krijg je een heel ander product dan het industriële ijs van de supermarkten. Op dat vlak ben ik koppig en eigenzinnig om alles permanent te verbeteren. Ik blijf met verse rauwe melk werken die we zelf pasteuriseren, je ziet de koeien vanaf hier staan. Wij blijven zoeken om de balans tussen zoetheid en room te optimaliseren. Als mensen terugkomen uit vakantie vragen ze vaak om een bepaalde smaak te produceren maar hier valt dat dan tegen want op vakantie werken je smaakpapillen anders dan thuis.”

Kleurtjes 

De verscheidenheid aan smaken is groter dan ooit, nu zijn er meer samengestelde smaken zoals tiramisu. Vroeger was het eenvoudig: vanille, chocolade, aardbei… en die basissmaken blijven het best verkopen. Dat worden de mensen nooit beu, vanille is nog zeker 60 procent van onze omzet. In België zijn de smaken klassieker, de Nederlanders zijn verzot op kleurtjes. Ik ben zelf chocoladefreak, dat was voor mij de moeilijkste smaak, ik maakte hem altijd te bitter. Heel mijn team moet daar dan een oordeel over geven zodat die voor iedereen genietbaar is.”

Lactose en gluten

“Hoe minder ik van iets afweet, hoe meer het me interesseert”

“Ik ben diabetespatiënt dus ik weet hoe belangrijk allergenen zijn. Mijn job is wel een uitdaging, ik mag amper suiker aanraken maar zit er de ganse dag met mijn neus bovenop. Ik proef alles, het grootste misverstand is dat diabetici helemaal geen suiker mogen hebben. Ik kan niet met rauwe melk vertrekken om lactosevrij ijs te maken. Het nadeel hieraan is dat je geen romig ijs kan maken maar ik krijg er wel positieve reacties op. Pas in 2002 kwam er mij de eerste keer iemand vragen of ik glutenvrij ijs had. Ik hoorde het in Keulen donderen. Toen bleek dat ons ijs altijd al glutenvrij was, nu nog steeds met uitzondering van ons speculoosijs en sommige Jummie Jars.”

FOTO: Marc Van Hoeyland

Ecologie als prioriteit

“Ik was al jaren bezig om alles energiezuiniger en meer ecologisch verantwoord te maken. Voor mijn dagverbruik volstaan de zonnepanelen maar ik kan mijn nachtverbruik niet compenseren. De volgende investeringen zullen dus batterijen zijn maar die zijn voorlopig duur en niet efficiënt genoeg. Ik heb de voorbije jaren ook geïnvesteerd in waterzuivering. Iedere machine die hier staat wordt met water gekoeld. Vroeger was dat allemaal kostbaar leidingwater dat zomaar in de riool wegspoelde. Nu wordt dat allemaal opgevangen en gerecycleerd. Iedereen weet dat we naar meer milieubewustzijn moeten gaan. Dat begint bij mijn leveranciers, die heb ik ook aangesproken om het karton en de plastiekfolie te verminderen.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings