16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

De Siberische husky’s van Carl en Martine

VOOR wandelaars of fietsers langs het oude spoorpad van Stekene naar Moerbeke zijn Carl De Clerck (53) en Martine Wagenaer (51) met hun Siberische husky’s een vertrouwd beeld. Goed opgeleid, stevig aan het touw en blakend van gezondheid. Gazet Van Stekene mocht een trainingsrondje mee wandelen.

FOTO: bever

“In 1925 heerste er in Alaska een epidemische uitbraak van difterie, het was noodzakelijk om mensen preventief in te enten. Door het barre weer konden vliegtuigen niet opstijgen, een kennelclub kwam op het lumineuze idee om een estafette te organiseren met een sledehondenteam om het serum 1085 kilometer verderop op te halen. Deze ‘serumrun’ sprak tot de verbeelding, de reputatie van de husky honden was definitief gevestigd.”

Tijdrit over twee dagen

“Tot corona toesloeg hebben wij in België diverse wedstrijden met karren betwist op recreatief niveau, één keer reden we met een slee tijdens een wedstrijd in Sankt-Vith. Een kar wordt getrokken door 2 tot 8 acht honden, wij lopen altijd in de categorie met 6 honden. Wedstrijden gaan over twee dagen op een uitgezet parcours. Eigenlijk betreft het een ‘tijdrit’, je moet het parcours zo snel mogelijk afronden.”

Sterk en sociaal

“Husky’s zijn sterk, sociaal en atletisch. Maar het zijn geen wakers, ze blaffen vrijwel nooit.”

De honden van Carl en Martine hebben allemaal een stamboom. “Onze eerste husky kochten wij bij een kweker uit de Hellestraat. Omdat we alle twee werkten zat de hond uiteraard vaak alleen. Er kwam een tweede husky bij, gekocht bij een Engelsman uit Diepenbeek die wedstrijden liep. Via hem kregen we de microbe te pakken om te gaan trainen en lopen. Al snel kochten we nog nieuwe honden, altijd husky teefjes, nu hebben we er acht. Husky’s zijn sterk, sociaal en atletisch. Maar wakers zijn het in geen geval, ook blaffen ze vrijwel nooit.”

Twee ploegen

Carl en Martine wandelen alle dagen met hun honden, in twee ‘ploegen’. “Daarnaast ‘trainen’ we ook met de kar vanaf oktober tot april. Husky’s zijn echte trainingsbeesten, ze blijven maar lopen. In Alaska gaat er jaarlijks een wedstrijd door waar teams van 14 honden een traject van 1600 km lopen in slechte weersomstagheden. In onze omgeving is het uiteraard onmogelijk om dergelijke afstanden af te leggen. We trokken ook altijd in de wintermaanden met de honden en de slee naar de sneeuw, meestal in de Jura. Zonder corona waren we er dit jaar ook naar toe geweest.”

Positieve reacties

“Met vier of zes honden rondwandelen is niet evident maar eigenlijk krijgen we alleen maar positieve reacties. Mensen zien ook wel dat wij gepassioneerde liefhebbers zijn met liefde voor honden. Door veel buiten te wandelen krijgen onze husky’s de ruimte die ze nodig hebben vanuit hun bewegingsdrang. We kijken al uit naar een coronavrij periode, dan kunnen wij en onze honden terug meedoen aan wedstrijden.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings