15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Adviesraad voor personen met een handicap: spreekbuis, adviseur en initiatiefnemer

In Stekene is een ‘adviesraad voor personen met een handicap’ actief, een spreekbuis die zijn schouders zet onder heel wat acties en initiatieven. Gazet Van Stekene ging langs bij Ronald Stevens, tien jaar lang voorzitter van de adviesraad en een bekend gezicht in Kemzeke omwille van zijn sociaal engagement en sportieve trips met zijn handbike.

“Naast Sint-Niklaas is Stekene de enige gemeente in het Waasland met een adviesraad voor personen met een handicap. Dat is wel jammer. De Vlaamse overheid stimuleert gemeenten om adviesraden voor allerlei doelgroepen op te richten maar in de praktijk blijkt dat niet zo evident. Voor Stekene is onze adviesraad een opsteker, zeker als je bekijkt waar we stonden bij de oprichting 15 jaar geleden.”

Initiatieven

“We hebben niet stilgezeten, integendeel. In het eerste jaar organiseerden we een evenement in de sporthal ter promotie van de blindengeleidehonden. We verzamelen trouwens nog steeds plastic dopjes waarbij de opbrengst van de recyclage ten goede komt aan de opleiding van blindengeleidehonden.”

Een ander initiatief is het advies bij de aanleg van bushokjes. “Alle bushokjes die de voorbije 15 jaar in Stekene werden opgericht, zijn aangepast voor personen met een rolstoel onder meer door het aanbrengen van een helling. Meestal vindt dit plaats door een samenwerkingsverband tussen de gemeente en De Lijn.”

Adviezen bij ontwerp en afwerking sporthal

“Ook bij de bouw van de Stekense sporthal werden we nauw betrokken. In de eerste plaats mochten wij onze opmerkingen geven bij het ontwerp. Nadien konden wij ter plaatse vaststellen wat er met onze adviezen werd gedaan. Vaak ging het om kleine ingrepen, zoals een trapleuning die een stuk vergroot werd. Voor de grootte van de lift was ons advies nuttig, op die manier kunnen handbikers er vlot gebruik van maken. Ook het sanitair en de douches werden aangepast.”

“Over alle partijen heen is iedereen gevoelig voor onze problematiek en verzuchtingen.”

Bij andere realisaties in Stekene werd de Adviesraad eveneens geconsulteerd. “Dat was recent het geval bij de bouw van Het Zomerhuis net als bij de aanleg van de oversteekplaatsen aan parking Tack. Binnenkort zitten we trouwens samen met alle andere Adviesraden in Stekene over de centrumindeling van de gemeente. Vaak lopen onze belangen gelijk zoals met de adviesraad voor Senioren.”

Begrip over alle politieke partijen heen

“Ere wie ere toekomt: de gemeente Stekene neemt onze adviezen zeer serieus. Over alle partijen heen is iedereen gevoelig voor onze problematiek en verzuchtingen. Bij de organisatie van evenementen – voor zover ze momenteel nog doorgaan – wordt steeds goed gekeken naar de toegankelijkheid en bereidbaarheid. Dat is ook het geval wanneer er sneeuw ligt op het fietspad of bij het snoeien van bomen, de hinder wordt steeds tot een minimum beperkt door het snelle ingrijpen van de gemeentelijke diensten. Ook het brede fietspad vanuit Stekene naar Kemzeke in de IJzerhandstraat is een zegen voor personen met een handbike.”

Autismevriendelijke gemeente

“De adviesraad telt momenteel 14 leden, het dagelijks bestuur vergadert vier keer per jaar, het algemeen bestuur twee keer per jaar. De verslagen van de vergaderingen worden doorgestuurd naar de gemeenteraad. We hebben een goede mix van zowel vertegenwoordigers van de verenigingen voor personen met een handicap als hun ouders, en geïnteresseerde burgers. Iedereen kijkt op zijn eigen manier en dat maakt het boeiend. Ook de bevoegde schepen en ambtenaren maken deel uit van de adviesraad.”

Wat heel weinig mensen weten is dat Stekene het label van autismevriendelijke gemeente kreeg toegekend, alweer heel wat jaren terug. “Alle mensen die aan het loket in contact komen met burgers hebben een opleiding gehad rond autisme. In de toekomst worden nog verdere opleidingen voorzien.”

FOTO: Ronald Stevens

Doorstroming naar arbeidscircuit en aandacht voor mantelzorgers

“Bij personen met een handicap is er een grote vraag naar tewerkstelling dichtbij huis. Het schort nog aan de doorstroming naar het reguliere arbeidscircuit. Eigenlijk is het frustrerend voor alle partijen: de meeste bedrijven vinden geen personeel en anderzijds snakken personen met een handicap naar een volwaardige job. Bedrijven kunnen hiervoor subsidies krijgen maar het is vaak de ‘papierwinkel’ die een effectieve tewerkstelling belemmert. Dat moet toch beter kunnen.”

“Mantelzorgers raken geïsoleerd, er is behoefte aan contact met lotgenoten.”

Als MS-patiënt is Ronald sinds bijna dertig jaar rolstoelgebruiker en voor een groot deel afhankelijk van de goede zorgen van zijn vrouw. “Ik breek dan ook graag een lans voor mantelzorgers. Ik ben mijn vrouw heel dankbaar voor wat ze allemaal voor mij doet, dat is echt onbetaalbaar. De belangstelling voor personen met een handicap is groot maar de aandacht voor mantelzorgers is nog beperkt. Mantelzorgers raken daardoor geïsoleerd, het contact onder lotgenoten kan alleen maar worden toegejuicht.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings