21.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Klooster Kemzeke wordt administratief centrum voor Katholiek Basisonderwijs Waasland Noord

DE kloostersite in het hart van Kemzeke is onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke gemeenschap. Het iconische kloostergebouw wordt momenteel gerenoveerd en behouden voor de toekomst. Vanaf september 2022 krijgt het een nieuwe bestemming als administratief centrum voor KABaWaNo, Katholiek Basisonderwijs Waasland Noord. Maarten De Clercq, lid van het schoolbestuur Vrije Basisschool 7-Sprong Kemzeke, geeft tekst en uitleg.

Een stukje geschiedenis…‘In 1867 werden de eerste funderingen van het klooster gelegd op de grond van Coleta Martens. Later schonk ze de grond aan de zusters van de Congregatie van Maria, een cijnscontract voor 60 jaar, te hernieuwen naar goedvinden van de zusters. Het klooster werd gebouwd met de aalmoezen en giften van de parochianen.’

Asielzoekers

Nadat de zusters in 2013 vertrokken kwamen asielzoekers tijdelijk in het kloostergebouw, op vraag van het OCMW Stekene. Het betrof een noodoplossing voor een grote familie tijdens de asielcrisis 2015-2016. ‘Nadien gingen de zuster op zoek naar een koper voor de site. Een deel van site was ondertussen door de zusters in erfpacht gegeven aan de 7-Sprong. Een groot deel van de erfpacht betaalden de zusters terug aan de school. Daarnaast was er ook een belofte tot schenking.’

Het schoolbestuur van de 7-Sprong deed de zusters daarop een voorstel om het ganse kloostergebouw in erfpacht over te nemen. ‘Voor de zusters was dit niet meteen de financieel meest voordelige constructie. Niettemin gaven zij hun akkoord gedreven vanuit hun visie en ideologie rond educatie en lesgeven. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar want het opende nieuwe perspectieven.’

Stroomversnelling

Het is een praktische oplossing, Kemzeke ligt immers centraal tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas

Voor het kloostergebouw, dat dringend aan renovatie toe was, werd een nieuwe bestemming gezocht. ‘Door de fusie van een aantal katholieke scholen in Kemzeke, Stekene, Sint-Pauwels, De Klinge, Sint-Gillis-Waas, Koewacht en Hellestraat – verenigd onder de naam KaBaWaNo – kwamen de renovatieplannen in een stroomversnelling. Concreet zal de centrale administratie van KaBaWaNo in Kemzeke worden ondergebracht. Dat is niet alleen praktisch een mooie oplossing het heeft ook een symbolische waarde, Kemzeke ligt immers centraal tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas. Als alles naar wens verloopt, zal het gerenoveerde gebouw in september 2022 in gebruik worden genomen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in