15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Klooster Kemzeke wordt administratief centrum voor Katholiek Basisonderwijs Waasland Noord

DE kloostersite in het hart van Kemzeke is onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke gemeenschap. Het iconische kloostergebouw wordt momenteel gerenoveerd en behouden voor de toekomst. Vanaf september 2022 krijgt het een nieuwe bestemming als administratief centrum voor KABaWaNo, Katholiek Basisonderwijs Waasland Noord. Maarten De Clercq, lid van het schoolbestuur Vrije Basisschool 7-Sprong Kemzeke, geeft tekst en uitleg.

Een stukje geschiedenis…‘In 1867 werden de eerste funderingen van het klooster gelegd op de grond van Coleta Martens. Later schonk ze de grond aan de zusters van de Congregatie van Maria, een cijnscontract voor 60 jaar, te hernieuwen naar goedvinden van de zusters. Het klooster werd gebouwd met de aalmoezen en giften van de parochianen.’

Asielzoekers

Nadat de zusters in 2013 vertrokken kwamen asielzoekers tijdelijk in het kloostergebouw, op vraag van het OCMW Stekene. Het betrof een noodoplossing voor een grote familie tijdens de asielcrisis 2015-2016. ‘Nadien gingen de zuster op zoek naar een koper voor de site. Een deel van site was ondertussen door de zusters in erfpacht gegeven aan de 7-Sprong. Een groot deel van de erfpacht betaalden de zusters terug aan de school. Daarnaast was er ook een belofte tot schenking.’

Het schoolbestuur van de 7-Sprong deed de zusters daarop een voorstel om het ganse kloostergebouw in erfpacht over te nemen. ‘Voor de zusters was dit niet meteen de financieel meest voordelige constructie. Niettemin gaven zij hun akkoord gedreven vanuit hun visie en ideologie rond educatie en lesgeven. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar want het opende nieuwe perspectieven.’

Stroomversnelling

Het is een praktische oplossing, Kemzeke ligt immers centraal tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas

Voor het kloostergebouw, dat dringend aan renovatie toe was, werd een nieuwe bestemming gezocht. ‘Door de fusie van een aantal katholieke scholen in Kemzeke, Stekene, Sint-Pauwels, De Klinge, Sint-Gillis-Waas, Koewacht en Hellestraat – verenigd onder de naam KaBaWaNo – kwamen de renovatieplannen in een stroomversnelling. Concreet zal de centrale administratie van KaBaWaNo in Kemzeke worden ondergebracht. Dat is niet alleen praktisch een mooie oplossing het heeft ook een symbolische waarde, Kemzeke ligt immers centraal tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas. Als alles naar wens verloopt, zal het gerenoveerde gebouw in september 2022 in gebruik worden genomen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings