8.1 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

Dit jaar 14% minder afval in containerpark Stekene

EEN dinsdagnamiddag eind november, het is kalmpjes op het containerpark van Stekene, nauwelijks bezoekers die hun afval kwijt willen. De drukke maanden liggen achter de rug, tot soms 500 bezoekers per dag, goed voor circa 60.000 bezoekers op jaarbasis. Dinsdag, vrijdag en zaterdag zijn de drukste dagen, het weer speelt een cruciale rol. Stekene is na Sint-Niklaas het tweede meest bezochte containerpark van MIWA de afvalintercommunale voor het Midden-Waasland. Hoofdparkwachter Ivo Tondeleir gunt Gazet Van Stekene een unieke kijk ‘achter de schermen’ tussen afgedankte elektrische apparaten, autobanden, bouw- en sloopafval, steenpuin en matrassen…

Eerst het goede nieuws: containerpark Stekene wordt door bezoekers en medewerkers ervaren als zeer comfortabel. ‘Dat heeft zeker te maken met onze ‘verzonken’ containers op een gedeelte van het park. Bezoekers hoeven de trap niet op om hun afval te deponeren, ook voor onze medewerkers is het ergonomisch een voordeel. Bovendien speelt de laagdrempeligheid ook een rol. In sommige andere containerparken, zoals in Hamme, betaal je al 1 euro ‘inkomgeld’, dat is hier niet het geval.’

FOTO: bever

Containerpark Stekene is ‘populair’ ook bijvoorbeeld bij inwoners van Sint-Pauwels. ‘Een bezoek aan een containerpark wordt steeds meer ervaren als een ‘shopping’ moment, vaak worden slechts enkele kartonnen dozen afgeleverd, nadien vervolgen bezoekers hun weg naar een winkel of andere activiteit.’

Verbale en fysieke agressie

Er is helaas ook minder goed nieuws: medewerkers van containerpark Stekene worden dagelijks uitgedaagd met verbale agressie, in mindere mate ook fysieke agressie. ‘Onze parkwachters krijgen regelmatig verwijten naar hun hoofd geslingerd over betalende/niet betalende fracties, lange wachtrijen, discussie over de soort fractie, je kan het zo gek niet bedenken. In vergelijking met twintig jaar geleden zijn sommige bezoekers behoorlijk assertief en grof gebekt. Af en toe escaleert de situatie. Goed en wel: wij zorgen alleen maar voor de toepassing van de regels ons opgelegd door de overheid.’

In vergelijking met twintig jaar geleden zijn sommige bezoekers behoorlijk assertief en grof gebekt

Ivo Tondeleir benadrukt dat een goede parkwachter vooral een ‘ontmijnende’ functie heeft. ‘Alles draait om communicatie en proactief ingrijpen. Op dat vlak volgen onze medewerkers jaarlijks een aantal opleidingen rond omgaan met agressie. Bij de aanwerving van nieuwe medewerkers kijken we steeds meer naar communicatieve vaardigheden. Een parkwachter is actief, heeft een overwiew, loopt rond, op het eind van de dag zijn 15.000 à 20.000 stappen geen uitzondering.’

FOTO: bever

Daarnaast moet een parkwachter kennis hebben van de verschillende soorten afvalfracties. ‘Op dat vlak wordt de materie complexer. De laatste jaren zien we vooral een andere manier van verwerking van een aantal fracties. Een goed voorbeeld zijn matrassen. Voorheen hoorden ze thuis bij grof vuil maar nu kunnen ze ook gerecycleerd worden mits conforme aanlevering. Een zelfde verhaal voor dubbel glas, vroeger ook grof vuil of bouwafval, maar mag nu ook in de container vlak glas gedropt worden.’

Daling aanvoer bouw- en sloopafval

In 2021 werd 13,84% minder afval aangevoerd in de MIWA recyclageparken. ‘Er is vooral een daling van bouw en sloop, tuinafval en hout, allemaal betalende fracties. Een duidelijk reden is hier niet voor. De eerste maanden van 2019 waren ontzettend druk, mensen waren bezig in hun tuin, maakten hun zolders leeg. Nadien kwam er een logische terugval, nog later volgde corona.’

FOTO: bever

Pop-up recyclageparken

MIWA zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de inzameling van afval op een efficiënte manier te laten verlopen. ‘In de eerste plaats sensibiliseren we burgers om goed te sorteren voor ze bij het park aankomen. Daarnaast stimuleren we producenten om hun productie te ‘vergroenen’. Tenslotte denken wij na over het creëren van mini recyclageparken of pop-up recyclageparken die letterlijk dichter bij de burger staan. In wijken waar het minder vanzelfsprekend is om afval naar containerparken te brengen, kunnen dergelijke lokale recyclageparken een oplossing bieden als alternatief voor sluikstorten.’


DE GAZET WORDT GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings