15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Michiel Van Goethem snoeit en velt bomen op grote hoogte

EEN mooie herfstdag begin november. Michiel Van Goethem, eigenaar van eenmanszaak Arborum Boombeheer uit Stekene, is aan het werk op de site van Gillisbos in Sint-Gillis-Waas, 15 meter boven de grond. Als boomverzorger en –chirurg snoeit, velt en plant Michiel bomen. Meestal klimt hij zelf in de bomen, vandaag maakt hij gebruik van een hoogtewerker. ‘Een zieke boom vellen is niet altijd nodig, door in te korten kan je de levensduur nog jaren verlengen.’

Na zijn middelbare studies aan de tuinbouwschool in Sint-Niklaas behaalde Michiel een bachelor Agro – en Biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement. ‘Tijdens mijn bacheloropleiding deed ik stage bij een Zweedse boomverzorger. De technieken zijn vergelijkbaar met de onze, alleen is de diversiteit aan bomen er redelijk eentonig met enkel berken, sparren en coniferen. Eiken of andere bomen komen er minder voor.’

Voor Michiel was zijn stage in Zweden een leerrijke periode. ‘Bij het zagen van een boom starten wij met een spie aan de onderkant, in Zweden beginnen ze aan de bovenkant. Deze techniek heeft als voordeel dat je veel makkelijker op de juiste plaats uitkomt.’ Michiel volgde voorts nog een opleiding bij de BSBB, Belgische School voor Boomverzorging en Boombeheer, klimtechnieken was een onderdeel van de opleiding.

FOTO: bever

Niet te snel bomen vellen

Michiel is geen voorstander om ‘zieke’ bomen zomaar te vellen. ‘Ik raad meestal aan om bomen te behouden, tenzij ze een bedreiging vormen voor een woning of mensen. Door het inkorten kunnen zieke bomen soms nog vijftien jaar verder leven en leveren hierbij juist een dankbare habitat voor insecten en vogels.’

Boomverzorger word je niet zomaar, technische vaardigheden en een goede conditie zijn een must

Als het er echt op aankomt om een boom te behouden schakelt Michiel sporadisch de techniek van de tomografie in. ‘Een tomograaf registreert zeer nauwkeurig de geluidssnelheid doorheen een stam, tak of wortel. Op basis daarvan kunnen we de staat van het hout in kaart brengen. We beslissen dan om een boom te snoeien om de belasting op zwakke punten in de stam, takken of wortels te verminderen.’

Op eigen benen

In het Gillisbos, net buiten de dorpskom van Sint-Gillis-Waas wordt een ‘voedselbos’ aangelegd met onder meer fruit- en notenbomen, bloemen en bijen. Aan de rand van site snoeit Michiel een tiental grote canadapopulieren. ‘Drie jaar geleden richtte ik Arborum Boombeheer op, wou graag op eigen benen staan. Mijn klanten komen uit het ganse Waasland, voornamelijk particulieren, werk ook voor gemeenten of overheid. Af en toe doe ik opdrachten in onderaanneming.’

FOTO: bever

Hoogtevrees

Michiel benadrukt dat boomklimmen spannend werk is, maar niet gevaarlijk. ‘Vroeger pakte men een ladder en klom half of helemaal ongezekerd de boom in, tegenwoordig zijn er veel betere manieren. Bij boomklimmen staat de beveiliging centraal. Naast mijn helm, zaagschoenen en klimgordel draag ik nog een zaagbroek. Voor het klimmen in bomen heb een keuringscertificaat, geldig voor vijf jaar. Voorts ben ik goed verzekerd tegen mogelijke ongevallen.’

Boomverzorger word je niet zomaar. ‘Het beroep vereist meer dan enkel theoretische kennis over de verschillende boomsoorten. Je moet daarnaast beschikken over technische vaardigheden. Een goede fysieke conditie is een must. Of ik nooit last heb van hoogtevrees? Toch wel, maar daar is niets mis mee. Soms heb ik nog wel eens kriebels, maar eenmaal boven ben ik helemaal gefocust.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings