10.9 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Inzameling plastic dopjes voor opleiding blindengeleidehonden

VANWEGE een hersentumor op zijn tiende begon Frank Pletinck uit Stekene minder goed te zien tot het licht in zijn ogen voorgoed doofde. Dankzij zijn geleidehond Simba kan Frank toch op een veilige en zelfstandige manier functioneren. De opleiding van geleidehonden kost geld, veel geld. Daarom zamelt Frank sinds 2011 plastic dopjes in voor verkoop aan recyclagebedrijven. De opbrengst gaat naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG).

De garage van Frank puilt uit van zakken vol plastic doppen. Aan de voorgevel van zijn woning in de Potaarde staat een houten bak waarin je de dopjes kan droppen. “Ze kunnen afkomstig zijn van fruitsap, sauzen en kruiden, spuitbussen, Deo en haarproducten. Maar ook dopjes van medicatie en zalf, smeerpasta’s, water, melk, olie en azijn, afwasproducten, detergenten en plantenvoeding zijn welkom,” vertelt Frank.

De totale kosten voor één blindengeleidehond bedraagt 25.000 euro

Stekene telt meerdere dropplaatsen waaronder het containerpark, Argenta bank, Trimsalon Damo, dierenspeciaalzaak Snoetje en diverse scholen. Vrijwilligers sorteren de dopjes, per kilogram ontvangt het BCG 25 eurocent.

Topsporters

“Geleidehonden zijn topsporters, medisch gezond en beschikken over de juiste attitude,” legt Frank uit. “Als dat allemaal in orde is moeten ze veel oefenen. Bij het BCG pakken ze dit professioneel aan via een uitgekiend programma. In de eerste plaats via de aankoop en kweek van de beste pups. Toekomstige baasjes leren om te gaan met een geleidehond. Tenslotte zorgt het BCG voor de nazorg en opvolging van honden tijdens hun carrière. Een volledig traject tot geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar, waarvan 8 maanden in het opleidingscentrum van BCG. De totale kosten voor één blindengeleidehond bedraagt circa 25.000 euro.”

FOTO: bever

Labrador

Frank is zeer gesteld op Simba, een rustige Labrador van 5 jaar. “Simba is een knuffeldier, altijd op haar gemak bij andere mensen. Ze is uitstekend opgeleid en daar plukken we de vruchten van. De vraag naar blindengeleidehonden is groot, momenteel is er een wachtlijst van meer dan 4 jaar. De dopjesacties is meer dan ooit nodig, in Stekene alleen al zamelen we jaarlijks 5000 kg in. Wij gaan er verder mee door en zijn steeds op zoek naar nieuwe inzamelpunten.”

Info: frank.pletinck@telenet.be

www.geleidehond.be

www.dopjesactie.be

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in