13.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Inzameling plastic dopjes voor opleiding blindengeleidehonden

VANWEGE een hersentumor op zijn tiende begon Frank Pletinck uit Stekene minder goed te zien tot het licht in zijn ogen voorgoed doofde. Dankzij zijn geleidehond Simba kan Frank toch op een veilige en zelfstandige manier functioneren. De opleiding van geleidehonden kost geld, veel geld. Daarom zamelt Frank sinds 2011 plastic dopjes in voor verkoop aan recyclagebedrijven. De opbrengst gaat naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG).

De garage van Frank puilt uit van zakken vol plastic doppen. Aan de voorgevel van zijn woning in de Potaarde staat een houten bak waarin je de dopjes kan droppen. “Ze kunnen afkomstig zijn van fruitsap, sauzen en kruiden, spuitbussen, Deo en haarproducten. Maar ook dopjes van medicatie en zalf, smeerpasta’s, water, melk, olie en azijn, afwasproducten, detergenten en plantenvoeding zijn welkom,” vertelt Frank.

De totale kosten voor één blindengeleidehond bedraagt 25.000 euro

Stekene telt meerdere dropplaatsen waaronder het containerpark, Argenta bank, Trimsalon Damo, dierenspeciaalzaak Snoetje en diverse scholen. Vrijwilligers sorteren de dopjes, per kilogram ontvangt het BCG 25 eurocent.

Topsporters

“Geleidehonden zijn topsporters, medisch gezond en beschikken over de juiste attitude,” legt Frank uit. “Als dat allemaal in orde is moeten ze veel oefenen. Bij het BCG pakken ze dit professioneel aan via een uitgekiend programma. In de eerste plaats via de aankoop en kweek van de beste pups. Toekomstige baasjes leren om te gaan met een geleidehond. Tenslotte zorgt het BCG voor de nazorg en opvolging van honden tijdens hun carrière. Een volledig traject tot geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar, waarvan 8 maanden in het opleidingscentrum van BCG. De totale kosten voor één blindengeleidehond bedraagt circa 25.000 euro.”

FOTO: bever

Labrador

Frank is zeer gesteld op Simba, een rustige Labrador van 5 jaar. “Simba is een knuffeldier, altijd op haar gemak bij andere mensen. Ze is uitstekend opgeleid en daar plukken we de vruchten van. De vraag naar blindengeleidehonden is groot, momenteel is er een wachtlijst van meer dan 4 jaar. De dopjesacties is meer dan ooit nodig, in Stekene alleen al zamelen we jaarlijks 5000 kg in. Wij gaan er verder mee door en zijn steeds op zoek naar nieuwe inzamelpunten.”

Info: frank.pletinck@telenet.be

www.geleidehond.be

www.dopjesactie.be

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings