16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Boldersclub Sint-Jozef, sport en erfgoed in de Polken

ELKE zondagavond verzamelen de leden van de Stekense Boldersclub Sint-Jozef in een bijgebouw van De Polkenhoeve, omgetoverd tot clubhuis annex indoor speelveld. Hier wordt de edele kunst van het krulbollen beoefend.

Het lokaal van Sint-Jozef heeft veel weg van een oergezellige huiskamer: een houten bar, een kachel op mazout, Radio 2 op de achtergrond, een rek met de krulbollen van de leden, een speelmat op de grond, een rij bioscoopstoelen om eventjes te rusten en het veld te overzien.

FOTO: bever

Koen Vernimmen en Chris Van Hooste geven me een spoedcursus krulbollen. “Je kan het enigszins vergelijken met petanque. We spelen met twee ploegen van drie tot een achttal personen. Het spelbeeld verandert voortdurend, je kan bollen of schieten. Bij het bollen wordt de bol van één zijde van het speelveld zo dicht mogelijk naar een stip gerold. Het schieten wordt gebruikt om de bollen van de tegenpartij weg te stoten en bollen van een ploegmaat dichterbij te halen. Soms ligt een bol ogenschijnlijk in een winnende positie, een worp later is alles weer te herdoen.”

De bollen, goed voor 2,5 à 4,5 kg, zijn aan elke kant iets afgerond waardoor een ellipsvormige baan kan gevolgd worden. “Een bol is gemaakt van fenolhars met katoenvezel geperst en gebakken tot 150 graden, heeft een doorsnede van 18 cm tot 22,5 cm, de dikte bedraagt mimimaal 8,2 cm.”

Meetjesland

Sint-Jozef met 16 leden – van veertigers tot tachtigers – is aangesloten bij de Belgische Krulbolbond, als enige krulbolclub in het Waasland. “Dit is ons clubhuis sinds 2001, we legden recent een nieuwe mat en gaven de muren een fris kleurtje. Het lidgeld bedraagt 20 euro, we beschikken nog over een outdoor terrein, op donderdagnamiddag wordt er gespeeld.“

De bakermat van het krulbollen ligt in het Meetjesland, wij zijn de enige club in het Waasland

De bakermat van het krulbollen ligt in het Meetjesland, Assenede, Eeklo, Lembeke, Bassevelde, Lovendegem, Zomergem. “Daar kan je nog spreken van een echte krulbolcultuur. In 1988 werd het eerste Kampioenschap van België georganiseerd op de dries van Doornzele, later groeide het evenement uit tot de Europese Spelen.”  

Mannen onder elkaar

Om 20u00 starten de eerste wedstrijden, de winnaars worden beloond met een groentepakket, geleverd door De Polkenhoeve, vanavond zijn het drie fors uit de kluiten gewassen bloemkolen. Iets voor 21u00 druppelen nog enkele leden binnen, op tijd zijn is de boodschap. “Wie te laat komt kan helaas niet meer meedoen aan het spel voor het kampioenschap, dat stipt om 21 uur start. Daarna kan het wel terug, dan spelen we voor de leute, de verliezers trakteren de winnaars op een pintje.”

FOTO: bever

Een receptie met nieuwjaar, een etentje om de clubkampioenen te vieren. Toch zeggen Chris en Koen het niet met zoveel woorden maar Boldersclub Sint-Jozef is vooral een mannenaangelegenheid. “We zijn eens weg van huis, ontspannen onder vrienden, wat zeveren en drinken, soms wordt het wel eens laat. Een zwans en een zwier, wat spuug in de handpalm om de bol beter te laten rollen, de tegenploeg een beetje uitdagen, techniek en tactiek maar alles draait in de eerste plaats om de vriendschap. Daar doen we het voor.“

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings