13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Boldersclub Sint-Jozef, sport en erfgoed in de Polken

ELKE zondagavond verzamelen de leden van de Stekense Boldersclub Sint-Jozef in een bijgebouw van De Polkenhoeve, omgetoverd tot clubhuis annex indoor speelveld. Hier wordt de edele kunst van het krulbollen beoefend.

Het lokaal van Sint-Jozef heeft veel weg van een oergezellige huiskamer: een houten bar, een kachel op mazout, Radio 2 op de achtergrond, een rek met de krulbollen van de leden, een speelmat op de grond, een rij bioscoopstoelen om eventjes te rusten en het veld te overzien.

FOTO: bever

Koen Vernimmen en Chris Van Hooste geven me een spoedcursus krulbollen. “Je kan het enigszins vergelijken met petanque. We spelen met twee ploegen van drie tot een achttal personen. Het spelbeeld verandert voortdurend, je kan bollen of schieten. Bij het bollen wordt de bol van één zijde van het speelveld zo dicht mogelijk naar een stip gerold. Het schieten wordt gebruikt om de bollen van de tegenpartij weg te stoten en bollen van een ploegmaat dichterbij te halen. Soms ligt een bol ogenschijnlijk in een winnende positie, een worp later is alles weer te herdoen.”

De bollen, goed voor 2,5 à 4,5 kg, zijn aan elke kant iets afgerond waardoor een ellipsvormige baan kan gevolgd worden. “Een bol is gemaakt van fenolhars met katoenvezel geperst en gebakken tot 150 graden, heeft een doorsnede van 18 cm tot 22,5 cm, de dikte bedraagt mimimaal 8,2 cm.”

Meetjesland

Sint-Jozef met 16 leden – van veertigers tot tachtigers – is aangesloten bij de Belgische Krulbolbond, als enige krulbolclub in het Waasland. “Dit is ons clubhuis sinds 2001, we legden recent een nieuwe mat en gaven de muren een fris kleurtje. Het lidgeld bedraagt 20 euro, we beschikken nog over een outdoor terrein, op donderdagnamiddag wordt er gespeeld.“

De bakermat van het krulbollen ligt in het Meetjesland, wij zijn de enige club in het Waasland

De bakermat van het krulbollen ligt in het Meetjesland, Assenede, Eeklo, Lembeke, Bassevelde, Lovendegem, Zomergem. “Daar kan je nog spreken van een echte krulbolcultuur. In 1988 werd het eerste Kampioenschap van België georganiseerd op de dries van Doornzele, later groeide het evenement uit tot de Europese Spelen.”  

Mannen onder elkaar

Om 20u00 starten de eerste wedstrijden, de winnaars worden beloond met een groentepakket, geleverd door De Polkenhoeve, vanavond zijn het drie fors uit de kluiten gewassen bloemkolen. Iets voor 21u00 druppelen nog enkele leden binnen, op tijd zijn is de boodschap. “Wie te laat komt kan helaas niet meer meedoen aan het spel voor het kampioenschap, dat stipt om 21 uur start. Daarna kan het wel terug, dan spelen we voor de leute, de verliezers trakteren de winnaars op een pintje.”

FOTO: bever

Een receptie met nieuwjaar, een etentje om de clubkampioenen te vieren. Toch zeggen Chris en Koen het niet met zoveel woorden maar Boldersclub Sint-Jozef is vooral een mannenaangelegenheid. “We zijn eens weg van huis, ontspannen onder vrienden, wat zeveren en drinken, soms wordt het wel eens laat. Een zwans en een zwier, wat spuug in de handpalm om de bol beter te laten rollen, de tegenploeg een beetje uitdagen, techniek en tactiek maar alles draait in de eerste plaats om de vriendschap. Daar doen we het voor.“

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in