13.9 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Lage prijzen doodsteek voor boeren

BOEREN zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen neemt ieder jaar af, ook Stekene ontkomt niet aan deze tendens. Bovendien kampt de sector met een negatief imago, de relatie met ‘burgers’ is vaak verzuurd. Hoogste tijd voor een interview met Paul Cerpentier (64), ondervoorzitter ABS, Algemeen Boeren Syndicaat, en voorzitter van de Stekense Milieuraad.

‘Ik heb mijn eigen varkensbedrijf met een vergunning voor 2000 varkens, momenteel kweek ik er 800. Ik heb geen zeugen meer, ik leg me enkel toe op het afmesten. Bij aankomst wegen varkens 20 kilo, vier maanden later worden ze opgehaald en wegen dan rond de 120 kilo. Ik laat een deel van mijn stallen bewust leeg, alle varkensboeren bouwen momenteel af.’

Eerlijk inkomen

De belangrijkste eis van ABS is een eerlijk inkomen voor landbouwers. ‘Daar vechten we al jaren voor. Wat onze sector betreft: de varkensprijzen zijn dramatisch laag. Prijzenkloppers zoals onder meer AH, Aldi en Lidl dragen een grote verantwoordelijkheid. Naast deze aankopers gaan veevoederfabrikanten niet vrijuit. Zij leveren niet alleen het veevoer maar investeren ook in varkensbedrijven. Wanneer de zaken slecht gaan, staan zij al eerste schuldeisers in de rij en kunnen boeren geen kant meer op.’

Mits goede afspraken zouden boeren hun aanbod van varkens kunnen verminderen. ‘Door schaarste creëer je automatisch hogere prijzen. Helaas is de solidariteit onder de boeren niet optimaal, iedereen vecht voor zijn eigen hachje. Op die manier blijven wij een speelbal in handen van aankopers en veevoederfabrikanten.’

Nevenactiviteiten

Steeds meer land- en tuinbouwbedrijven opteren voor nevenactiviteiten om het inkomen op te krikken. ‘Dat is een goede ontwikkeling. Mijn broer is van een ‘klassiek’ melkveebedrijf overgeschakeld naar een biobedrijf gecombineerd met een zorgboerderij. Het bedrijf is aangesloten bij Biomilk.be die een ‘vaste’ melkprijs garanderen. Mijn petekind Maarten Cerpentier zetelt in de adviesraad van Biomilk.be, zij trachten onder meer de vraag en het aanbod van melk beter op elkaar af te stemmen.’

Het dagelijkse leven van 6 Oost-Vlaamse landbouwbedrijven

Paul Cerpentier is zeer begaan met het imago van de landbouwsector en de verstandhouding met ‘gewone’ burgers. ‘Als landbouwers moeten we daarom nog meer inzetten op openheid. Er vinden regelmatig open deur dagen plaats, maar de interactie met de buurt en inwoners van een dorp kan niet groot genoeg zijn.’

De interactie met de buurt en inwoners van een dorp kan niet groot genoeg zijn

De Milieuraad Stekene organiseert in dat verband op 25 januari 2022 een avond rond de documentaire ‘Wat hebben we verdiend vandaag’ in het Gildenhuis om 19u30. ‘Regisseur Victoria Deluxe volgde zes Oost-Vlaamse landbouwbedrijven in het dagelijkse leven. Uitsluitend de boeren en boerinnen zelf komen aan het woord. De film getuigt over de inspanningen en opofferingen die ze elke dag doen, dat wordt te weinig gewaardeerd. De consument is de voeling met de boerenstiel verloren. We moeten met zijn allen samenwerken om die band te herstellen.’

Stekense land- en tuinbouw in een notendop

*Stekene telt 67 landbouwbedrijven
*De gemiddelde oppervlakte van een landbouwbedrijf in Stekene bedraagt 24,5 ha
*Van de totale grondoppervlakte in Stekene is 44,8% in gebruik als landbouwgrond: 1091 ha als akkerbouw, 830 ha als grasland, de rest is bestemd voor tuinbouw en overige
* In 2019 telde Stekene 3660 runderen, 23880 varkens en 155000 leg- en slachtkippen
*Naast ‘klassieke’ landbouwbedrijven zijn er in Stekene nog 3 bedrijven die zich richten op hoeveverkoop, 7 komen naar buiten als zorgboerderij, 3 dragen het label biobedrijf

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings