15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Stekene van A(belendreef) tot Z(eshoek), een fietsverkenning

DE Bormte is één van de belangrijkste in- en uitvalswegen van Stekene. Vanaf het kruispunt van de IJzerhandstraat en Kwakkelstraat hoef je eigenlijk niet meer te trappen, je bolt langzaam naar beneden richting centrum. Helaas ontbreekt vandaar ook een apart fietspad, auto’s scheuren rakelings voorbij. Een waarschuwingsbord aan een woning meldt terecht: ‘Control cruise, bedankt om relaxt te rijden.’

Bormte 217B, met uitzicht op de watertoren: een groot raam aan de voorzijde, de vrouw des huizes druk aan het werk op haar computer, een grote hond kijkt mee op het scherm. Twee racefietsen aan de muur, dat vraagt om een woordje uitleg. ‘Mijn man was een squash topsporter, bij de beste van België. Na zijn carrière begon hij te fietsen, zijn koersmachines showt hij graag. Wij woonden voorheen in Sint-Niklaas, nog geen spijt van onze verhuis. Ik loop drie keer per week 10 tot 16 km langs de Stekense Vaart, een droomparcours midden in de natuur.’

Wij verwelkomen Lauren en Amber

Halloween is in aantocht, geen ontkomen aan: uitgeholde pompoenen, dracula’s en spinnenwebben, de Bormte is er klaar voor. Na 700 meter opnieuw een fietspad, een gele suggestiestrook. Het iconische Kastelenhof, vier zalen waar u een feest kan organiseren, u hebt de vrije keuze van cateringbedrijf.

FOTO: bever

Het mooiste deel van de Bormte, een verticale tuin aan een pleintje, de verbinding naar de Dorpsstraat. Een computer stuurt de bewatering. Het pleintje beschikt over een zitmuur rond een boom, een fietsenstalling en wat groen. De cirkelvormige muur symboliseert de cirkelvormige schouw van de voormalige steenbakkerij die in deze buurt stond.

Koningin van de Rozenkrans

Op de terugweg, ‘bergop’ richting Kemzeke, het kapelletje ‘Koningin van de Rozenkrans.’ Een merkwaardig verhaal. Een dame op bezoek bij haar zoon vertelt dat het kapelletje wat verderop stond, pal voor een huis in de verkoop. Potentiële bewoners haakten af, de verhuis van het kapelletje bracht de oplossing, het huis raakte meteen verkocht.

FOTO: bever

De Bormte is een straat vol verhalen. Tot dertig jaar geleden haalden vissers karpers, snoeken en baars op het droge op de Behielses putten. Na dumping maakten de visputten plaats voor zes woningen, open en half open bebouwing. Het symbool van de teloorgang van de visput: een nauwelijks leesbaar uithangbord ‘hengelsport’ bij een voormalige winkel in de buurt.

FOTO: bever

Of de ‘Koningin van de Rozenkrans’ er voor iets tussen zit: op nauwelijks honderd meter van elkaar, de aankondiging van twee nieuwe wereldbewoners. Lauren op een eenvoudig bord met een leeggelopen ballon, een ooievaar verwelkomt Amber. De Bormte is nog lang niet uitgestorven.

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings