17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Permacultuur is samenwerken met de natuur

KEVIN Bosman uit Kemzeke kreeg van een vriend een frambozenstruik als cadeau. Het werd de start voor de aanleg van een moestuin volgens de principes van de permacultuur. ‘Permacultuur is een methode om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.’

Waarin verschilt permacultuur van een ‘klassieke’ moestuin? ‘Permacultuur is een manier van land- of tuinbouw gebaseerd op het nabootsen van het natuurlijk ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. We combineren zoveel mogelijk planten, groenten of kruiden op een beperkte oppervlakte. Het gaat om een blijvend systeem in tegenstelling tot een ‘klassieke’ moestuin met vooral jaarlijkse planten. Bovendien is het onderhoud beperkt en dus nauwelijks arbeidsintensief. We creëren ook geen afval bij permacultuur.’

Naar boven werken

De aanleg van zijn moestuin was voor Kevin een verhaal van ‘trail and error’. ‘Een goede voorbereiding en planning is het halve werk. Ik beschik over een tuin van slechts 50 m² en dus dacht ik goed na over de keuze van planten, struiken, hoog- en laagstambomen. Ook het verloop van de zon heeft zijn invloed op de plaats waar je plant. Ik zet de hoogste groenten aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant. Hogere struiken en bomen aan de buitenkant zorgen voor een natuurlijke barrière en een microklimaat dat warmte opslaat.’

Met organisch materiaal creëren we een gezonde bodem

In een klassieke moestuin is spitten en omwoelen van de grond een weerkerend gebeuren. ‘In de permacultuur is dat niet het geval. We laten de grond met rust om zo het bodemleven en de schimmels hun eigen gang te laten gaan. Wij werken vooral in de hoogte. Op die manier speelt de ondergrond eigenlijk geen rol, ook al omdat we met organisch materiaal een gezonde bodem creëren.’ Bij het knippen van een frambozenstruik laat Kevin de takjes op de grond liggen. ‘Dat verteert naderhand als organisch materiaal. We hoeven de bodem daardoor niet voortdurend om te woelen, op termijn put dit de grond uit.’

Van honingbessen tot aardpeer

De moestuin van Kevin groeide uit tot een paradijsje vol lekkers. “Ik heb aardperen staan, drie soorten frambozen, honingbessen, aardbeien, paprika en pepers als jaarlingen, munt, citroenmelisse, appels en peren, vlierbloesem, een perzikboom, rabarber, Franse selder, Oost-Indische kers, braam- en rode bessen. Het meeste is voor eigen gebruik, wat er overschiet geef ik aan de kippen. Zij houden onze grond deels proper maar zijn tegelijkertijd ook bemesters voor de moestuin.’

FOTO: bever

Geen bestrijdingsmiddelen

Kevin gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. ‘Door een combinatie van verschillende planten zorg je voor een natuurlijk evenwicht. Oost-Indische kers houdt de slakken weg, Afrikaantjes worden gebruikt tegen bladluis en aaltjes. Ik leer ieder jaar weer bij en kom er achter wat werkt of niet werkt. Je moet geduld oefenen, op die manier haal je het meeste geluk uit jouw tuin.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings