14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Permacultuur is samenwerken met de natuur

KEVIN Bosman uit Kemzeke kreeg van een vriend een frambozenstruik als cadeau. Het werd de start voor de aanleg van een moestuin volgens de principes van de permacultuur. ‘Permacultuur is een methode om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.’

Waarin verschilt permacultuur van een ‘klassieke’ moestuin? ‘Permacultuur is een manier van land- of tuinbouw gebaseerd op het nabootsen van het natuurlijk ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. We combineren zoveel mogelijk planten, groenten of kruiden op een beperkte oppervlakte. Het gaat om een blijvend systeem in tegenstelling tot een ‘klassieke’ moestuin met vooral jaarlijkse planten. Bovendien is het onderhoud beperkt en dus nauwelijks arbeidsintensief. We creëren ook geen afval bij permacultuur.’

Naar boven werken

De aanleg van zijn moestuin was voor Kevin een verhaal van ‘trail and error’. ‘Een goede voorbereiding en planning is het halve werk. Ik beschik over een tuin van slechts 50 m² en dus dacht ik goed na over de keuze van planten, struiken, hoog- en laagstambomen. Ook het verloop van de zon heeft zijn invloed op de plaats waar je plant. Ik zet de hoogste groenten aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant. Hogere struiken en bomen aan de buitenkant zorgen voor een natuurlijke barrière en een microklimaat dat warmte opslaat.’

Met organisch materiaal creëren we een gezonde bodem

In een klassieke moestuin is spitten en omwoelen van de grond een weerkerend gebeuren. ‘In de permacultuur is dat niet het geval. We laten de grond met rust om zo het bodemleven en de schimmels hun eigen gang te laten gaan. Wij werken vooral in de hoogte. Op die manier speelt de ondergrond eigenlijk geen rol, ook al omdat we met organisch materiaal een gezonde bodem creëren.’ Bij het knippen van een frambozenstruik laat Kevin de takjes op de grond liggen. ‘Dat verteert naderhand als organisch materiaal. We hoeven de bodem daardoor niet voortdurend om te woelen, op termijn put dit de grond uit.’

Van honingbessen tot aardpeer

De moestuin van Kevin groeide uit tot een paradijsje vol lekkers. “Ik heb aardperen staan, drie soorten frambozen, honingbessen, aardbeien, paprika en pepers als jaarlingen, munt, citroenmelisse, appels en peren, vlierbloesem, een perzikboom, rabarber, Franse selder, Oost-Indische kers, braam- en rode bessen. Het meeste is voor eigen gebruik, wat er overschiet geef ik aan de kippen. Zij houden onze grond deels proper maar zijn tegelijkertijd ook bemesters voor de moestuin.’

FOTO: bever

Geen bestrijdingsmiddelen

Kevin gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. ‘Door een combinatie van verschillende planten zorg je voor een natuurlijk evenwicht. Oost-Indische kers houdt de slakken weg, Afrikaantjes worden gebruikt tegen bladluis en aaltjes. Ik leer ieder jaar weer bij en kom er achter wat werkt of niet werkt. Je moet geduld oefenen, op die manier haal je het meeste geluk uit jouw tuin.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in