15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Op stap met Flipper, een pittige draver van 18 jaar

HET is ondertussen een vertrouwd dorpsbeeld: vrijwel iedere dag, weer of geen weer, rijdt Valere Vanderlinden (73) met zijn karretje en paard Flipper doorheen Kemzeke. Of ik geen ritje wou meerijden? Dat moet je me geen twee keer vragen…

Lang geleden zong Willem Vermandere over ‘Blanche en zijn paard’, een oude knol die stapvoets van Kortrijk naar Lauwe sukkelde. Flipper daarentegen, een draver geboren als ‘Lady de Castor’ is dan wel 18 jaar maar straalt één en al energie uit, een pittige draver, gespierd, rond de 400kg.

“Ik kocht Flipper toen hij drie was,” vertelt Valere. “Hij komt uit een stal van West-Vlaamse fokkers die prijzen pakken op drafwedstrijden in binnen- en buitenland. Ik mocht een proefritje maken met Flipper, het was liefde op het eerste gezicht. Je moet een team vormen met een paard, ik stak er jarenlang tijd in, maar nu weet Flipper blindelings wat ik wil. Het komt eigenlijk nauwelijks voor maar als ik niet om half acht ’s morgens bij Flipper sta, dan komt hij me wel halen om een tochtje te maken.”

FOTO: bever

De vader van Valere was een fruitboer in Vrasene. “Ik had geen zin om het bedrijf over te nemen, ben al snel gaan werken in de haven. De paardenmicrobe zat in mij van jongs af aan, paarden opleiden is mijn leven. Mijn vrouw zegt weleens dat ik liever bij de paarden ben dan dat ik thuis zit, ik denk dat ze wel gelijk heeft.”

Steeds minder landweggetjes

Valere heeft een aantal ‘vaste’ routes uitgestippeld, vandaag starten wij vanuit de Reinaertlaan in Kemzeke richting Nationalestraat. “Voor een paard zijn asfaltwegen niet echt geschikt, ik gebruik hoefijzers als bescherming tegen overmatige slijtage. Spijtig genoeg zijn er steeds minder landweggetjes waar ik met Flipper mag rondrijden. In de Stropers bijvoorbeeld is er geen plaats meer voor ons.”

Flipper krijgt een mengeling van sportvoeding, haver, klaver en vers gras

Het is een prachtige na zomerdag, 13 graden, een beetje fris anderhalve meter hoog op het zitbankje naast Valere, een Porsche heeft haast en steekt ons voorbij op de smalle Heerweg op weg naar Sint-Gillis-Waas. We slaan de Astweg in, tussen pompoenvelden en fruitgaarden, een moeder en dochter picknicken in het gras en zwaaien ons toe, Valere en Flipper genieten van de aandacht. Ondertussen krijg ik een korte cursus ‘paardenverzorging’. “Je ziet zeker wel dat Flipper in een prima conditie steekt, nauwelijks vet. Hij krijgt een mengeling van sportvoeding, haver en klaver, en uiteraard vers gras op zijn wei. Waar je vooral op moet letten is het bit. Helemaal in het begin had ik het bit te hard ingezet en dat liet Flipper duidelijk verstaan.Met een nieuw bit waren alle problemen meteen opgelost.”

We rijden door de Loeverstraat, slaan linksaf in de Kemzekestraat en Flipper ‘ruikt’ al zijn stal, twee kilometer verderop, Valere hoeft nauwelijks bij te sturen met zijn teugels. “Of ik nog lang met Flipper ritten ga maken? Ik ben pas 73, de mooiste jaren liggen nog voor de boeg,” lacht Valere.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings