14.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Dierenasiel ’t Konijnenhof in Nieuwdorp vangt jaarlijks 1.000 tamme konijnen op

’t KONIJNENHOF in Nieuwdorp, Stekene, is een erkend dierenasiel dat jaarlijks meer dan 1.000 tamme konijnen opvangt. Verantwoordelijke Yentl Vinck kan rekenen op de hulp van een 30-tal vrijwilligers. ‘Mensen nemen soms te snel een konijn in huis en beseffen pas nadien welke tijd ze eraan moeten besteden.’

Acht jaar geleden startte Yentl ’t Konijnenhof op nabij het centrum van Stekene. ‘Ik begon kleinschalig, dacht nooit dat mijn initiatief in een zo grote behoefte zou voorzien. Eigenlijk is het een schrijnende situatie, steeds meer eigenaars brengen hun konijnen naar ons. Corona zorgde voor een absolute piek. In ‘normale’ maanden ontvangen we circa 80 konijnen, dit jaar gaat het vaak om meer dan 160 konijnen op maandbasis.’

Gebrek aan tijd en ruimte

‘Bij aankomst castreren we de mannelijke exemplaren. Alle konijnen krijgen een vaccinatie en ontworming, we maken een medisch boekje aan. We hebben plaats voor 300 konijnen, 200 in buitenverblijven en nog een 100-tal in binnenverblijven.’

Mensen doen afstand van hun konijnen vanwege tijds- of ruimtegebrek

Om verschillende redenen doen mensen afstand van hun konijnen. ‘Het gaat vooral om tijdsgebrek maar ook omdat ze te weinig ruimte hebben of vanwege een verhuis. Soms kopen mensen konijnen om kinderen te plezieren maar na verloop van tijd komen er nieuwe hobby’s. Konijnen zijn daarvan de dupe.’

Adoptie

’t Konijnenhof is een tijdelijk opvangadres, er is een permanente zoektocht naar adoptieadressen. ‘We kijken nauw toe waar ze eventueel naar toe gaan. Voldoende ruimte – minimaal 4m² – is een belangrijk criterium. Dierenwinkels bieden dikwijls standaard verblijven aan die te klein zijn, mensen onderschatten dit wel eens. Adoptie gaat ook altijd met twee tegelijk, konijnen zijn namelijk zeer sociale dieren. Nieuwe eigenaars moeten de vaccinaties jaarlijks herhalen. Daarnaast is goed eten belangrijk, niet alleen korrels maar ook groenten, kruiden en gras.’

Voldoende informatie

Volgens Yentl zijn mensen die een adoptie overwegen tegenwoordig goed geïnformeerd. ‘Er zijn talrijke websites met uitstekende informatie, op die manier komen ze beter voorbereid naar ons. Mensen sturen ons een foto van de ruimte waar hun konijnen zullen verblijven. Als een verblijf onvoldoende groot is, weigeren we een adoptie.’

FOTO: bever

Vanuit de ganse Benelux

‘Via facebook creëren we meer bekendheid, mensen vinden steeds makkelijker de weg naar ’t Konijnenhof. Bezoekers komen niet alleen uit de nabije regio maar vanuit de ganse Benelux. In Zeeuws-Vlaanderen is er geen opvang voor tamme konijnen, we verwelkomen hier dan ook aardig wat Zeeuwen.’

Giften van particulieren

Konijnen vergen zorg, 365 dagen per jaar. ‘Er komt enorm veel werk bij kijken. Naast het voederen, maken we de verblijven elke dag weer schoon. We doen dat samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Onze inkomsten komen van de adopties en gulle giften van particulieren. We ontvangen tot hier toe nog geen subsidie. Hopelijk verandert dat want we verrichten toch nuttig maatschappelijk werk.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in