13.7 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Dierenasiel ’t Konijnenhof in Nieuwdorp vangt jaarlijks 1.000 tamme konijnen op

’t KONIJNENHOF in Nieuwdorp, Stekene, is een erkend dierenasiel dat jaarlijks meer dan 1.000 tamme konijnen opvangt. Verantwoordelijke Yentl Vinck kan rekenen op de hulp van een 30-tal vrijwilligers. ‘Mensen nemen soms te snel een konijn in huis en beseffen pas nadien welke tijd ze eraan moeten besteden.’

Acht jaar geleden startte Yentl ’t Konijnenhof op nabij het centrum van Stekene. ‘Ik begon kleinschalig, dacht nooit dat mijn initiatief in een zo grote behoefte zou voorzien. Eigenlijk is het een schrijnende situatie, steeds meer eigenaars brengen hun konijnen naar ons. Corona zorgde voor een absolute piek. In ‘normale’ maanden ontvangen we circa 80 konijnen, dit jaar gaat het vaak om meer dan 160 konijnen op maandbasis.’

Gebrek aan tijd en ruimte

‘Bij aankomst castreren we de mannelijke exemplaren. Alle konijnen krijgen een vaccinatie en ontworming, we maken een medisch boekje aan. We hebben plaats voor 300 konijnen, 200 in buitenverblijven en nog een 100-tal in binnenverblijven.’

Mensen doen afstand van hun konijnen vanwege tijds- of ruimtegebrek

Om verschillende redenen doen mensen afstand van hun konijnen. ‘Het gaat vooral om tijdsgebrek maar ook omdat ze te weinig ruimte hebben of vanwege een verhuis. Soms kopen mensen konijnen om kinderen te plezieren maar na verloop van tijd komen er nieuwe hobby’s. Konijnen zijn daarvan de dupe.’

Adoptie

’t Konijnenhof is een tijdelijk opvangadres, er is een permanente zoektocht naar adoptieadressen. ‘We kijken nauw toe waar ze eventueel naar toe gaan. Voldoende ruimte – minimaal 4m² – is een belangrijk criterium. Dierenwinkels bieden dikwijls standaard verblijven aan die te klein zijn, mensen onderschatten dit wel eens. Adoptie gaat ook altijd met twee tegelijk, konijnen zijn namelijk zeer sociale dieren. Nieuwe eigenaars moeten de vaccinaties jaarlijks herhalen. Daarnaast is goed eten belangrijk, niet alleen korrels maar ook groenten, kruiden en gras.’

Voldoende informatie

Volgens Yentl zijn mensen die een adoptie overwegen tegenwoordig goed geïnformeerd. ‘Er zijn talrijke websites met uitstekende informatie, op die manier komen ze beter voorbereid naar ons. Mensen sturen ons een foto van de ruimte waar hun konijnen zullen verblijven. Als een verblijf onvoldoende groot is, weigeren we een adoptie.’

FOTO: bever

Vanuit de ganse Benelux

‘Via facebook creëren we meer bekendheid, mensen vinden steeds makkelijker de weg naar ’t Konijnenhof. Bezoekers komen niet alleen uit de nabije regio maar vanuit de ganse Benelux. In Zeeuws-Vlaanderen is er geen opvang voor tamme konijnen, we verwelkomen hier dan ook aardig wat Zeeuwen.’

Giften van particulieren

Konijnen vergen zorg, 365 dagen per jaar. ‘Er komt enorm veel werk bij kijken. Naast het voederen, maken we de verblijven elke dag weer schoon. We doen dat samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Onze inkomsten komen van de adopties en gulle giften van particulieren. We ontvangen tot hier toe nog geen subsidie. Hopelijk verandert dat want we verrichten toch nuttig maatschappelijk werk.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings