17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Op weg naar digitalisatie van begraafplaatsen in Stekene

IN diverse steden en gemeenten kunnen inwoners digitaal gegevens en informatie opvragen van personen die hun laatste rustplaats vonden op een begraafplaats. Gemeente Stekene is nog niet zover maar treft momenteel voorbereidingen, een exacte startdatum ligt nog niet vast. Schepen Kris Van Duyse, bevoegd voor onder meer begraafplaatsen, licht de visie en toekomstplannen toe. ‘Als gemeenschap moeten wij ons de vraag stellen wat we belangrijk vinden om te bewaren.’

‘Wij beschikken over 4 begraafplaatsen in Stekene, Kemzeke, Klein-Sinaai en Hellestraat. Binnen de huidige visie blijven wij deze begraafplaatsen onderhouden en zijn er nieuwe begravingen mogelijk. In de nabije toekomst willen we de actuele grondplannen koppelen aan GIS (Geografisch Informatie Systeem) en burgerzaken. Dit zal het opzoeken van informatie over een overleden familielid of kennis aanzienlijk vereenvoudigen.’

Familie verantwoordelijk voor individueel grafmonument

De gemeente verleent concessies op graven, urnen, columbaria en naamplaatsjes voor 10, 20 of 50 jaar. ‘Na het verstrijken van de concessietermijn ontruimen we systematisch de graven. De concessieregels zijn vastgelegd in het gemeenteraadsreglement over de gemeentelijk begraafplaatsen en lijkbezorging.’

De gemeente zorgt voor het algemeen onderhoud van het kerkhof en de groenvoorzieningen: regelmatig heraanplant van bloemen en vaste planten, scheren van hagen, maaien van gras en onkruid wieden op verhardingen. ‘De familie van de overledene is verantwoordelijk voor het individueel grafmonument zolang de concessie loopt. Wij sturen brieven naar de familie bij een slechte staat van grafmonumenten of spreken ze rechtstreeks aan. Eens de concessie vervallen is, berichten we uitgebreid de familie via een brief of een bordje aan het graf, met de vraag om te verlengen of te laten vervallen.’

FOTO: bever

Vacature voor 2 grafmakers

De gemeente heeft 4 grafmakers die in eerste instantie de families ontvangen op het kerkhof en de teraardebestellingen begeleiden. ‘Momenteel zijn er hiervan echter 2 jobs vacant. De groendienst verzorgt verder het groenonderhoud, vaak zijn dat dezelfde 4 grafmakers. Bij hun taken hoort het onderhoud van de kerkhofhuisjes en kapellen, de ontgravingen, het registreren van de uitgevoerde begrafenissen of uitstrooiingen. Zij werken tenslotte ook mee aan het digitaliseren en de inventaris van de kerkhoven.’

Aantal ‘klassieke’ begravingen neemt af
‘In 2020 – coronajaar – telden we 220 overlijdens van inwoners gedomicilieerd in Stekene, fors hoger dan in ‘normale’ jaren waarbij we doorgaans 150 overlijdens registreren. Bij deze 220 overlijdens vonden er ‘slechts’ 182 begravingen of asverstrooingen plaats. Met andere woorden: steeds vaker wordt as thuis bewaard of elders verstrooid. Dit zal in de toekomst wellicht alleen nog maar toenemen, meer en meer mensen kiezen voor crematie.’
Daarnaast vormt plaats(gebrek) een belangrijke uitdaging. ‘In dat verband vond er een uitbreiding van het urnenveld voor begraafplaats Stekene Centrum plaats. In toenemende mate is er ook vraag naar natuurbegraving waarbij het graf in de natuur op gaat. Wij zetten hiervoor de nodige stappen maar de juridische context en de praktische uitvoering moeten we eerst nog uitwerken.’

Vernieuwde visie op begraafplaatsen

We hebben een vernieuwde visie nodig over onze omgang met funerair erfgoed

Kris Van Duyse benadrukt dat de thema’s overlijden, afscheid en rouw hem nauw aan het hart liggen. ‘Begraafplaatsen zijn in belangrijke mate gemaakt voor levenden, waar gerouwd wordt om overleden dierbaren. Bij het voortschrijden van de tijd, verzwakken deze herinneringen, de emotionele band tussen levenden en overledenen vervaagt. Om te voorkomen dat begraafplaatsen evolueren naar plaatsen van doorvoer met weinig historiciteit, identiteit en symboliek is een vernieuwde visie nodig op de omgang met ‘ons’ funerair erfgoed.’

Maatschappelijk draagvlak

Volgens het begraafplaatsbeleid van gemeente Stekene heeft een begraafplaats pas ten volle betekenis als er een maatschappelijk draagvlak is, een gedeelde verantwoordelijkheid en een inspirerende verbinding met de bevolking. ‘Behoud om behoud is geen doelstelling op zich. Met publiekswerking willen we bewoners en toevallige passanten de mogelijkheid tot verbinding bieden met het rijke verleden van de gemeente en de diverse historische verhaallijnen.’

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Het gebruiken van een graf met historische waarde kan gered worden als een overledene bijgezet wordt en met een herdenkingsplaat kan opgenomen worden. Zo sparen we grond en blijft het waardevolle graf bewaard. Even om over na te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings