20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Inslapen van huisdieren is vaak een delicate beslissing

HET welzijn van huisdieren krijgt steeds meer aandacht net zoals het afscheid van een kat of een hond. Dat merken ook dierenartsen Kim, Caroline, Britt en Yentl, en assistente dierenarts Jessica bij DAP Aan de Watergang. De dierenartsenpraktijk heeft vestigingen in Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint Jansteen en binnenkort ook De Klinge. ‘Wij adviseren vooral, de eigenaars beslissen zelf of hun huisdier zal inslapen.’

‘Hier in Stekene behandelen we enkel kleine huisdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s, hamsters, fretten, kippen. Helaas moeten we ze af en toe laten inslapen bij een ongeneeslijke ziekte of te weinig levenskwaliteit. Vorige week lieten we nog 4 ratjes inslapen omdat tumoren hen het leven ondraaglijk maakten.’

Beter niet onnodig lijden

Ongeneeslijk zieke dieren kunnen soms nog enkele maanden ‘pijnvrij’ leven dankzij medicatie. ‘Wanneer wij vinden dat huisdieren teveel lijden, zeggen wij eigenaars dat euthanasie de beste optie is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij oude dieren die niet meer rechtop kunnen lopen door gewrichtspijn of dieren die kampen met dementie. Tekens van dementie zijn afwezig gedrag, voortdurend blaffen van een hond of het plassen in huis.’

FOTO: bever

Tactvol bemiddelen

Het initiatief om tot euthanasie over te gaan komt meestal van de dierenarts, baasjes van dieren schatten vaak niet de ernst van een ziekte in. ‘Op een tactvolle manier proberen wij dan te bemiddelen. Soms wensen eigenaars nog een onderzoek te laten doen of stellen een operatie voor, terwijl wij al weten dat het vergeefse moeite is. De prijs voor een euthanasie varieert naargelang diersoort en gewicht.’

Euthanasie weigeren

Het initiatief voor een euthanasie komt meestal van de dierenarts

In tegenstelling tot euthanasie bij mensen hebben dierenartsen geen tweede opinie nodig, de eigenaar heeft immers het volle beslissingsrecht. ‘In sommige gevallen weigeren we een vraag tot euthanasie van een huisdier bijvoorbeeld wanneer een eigenaar verhuist. We zoeken dan liever naar een ‘geschikte’ oplossing, soms is een herplaatsing mogelijk. We vinden het heel lastig om dieren te laten inslapen terwijl wij weten dat het niet echt nodig is. Soms heeft het te maken met de financiële positie van een eigenaar of wil een eigenaar liever niet langer geld besteden aan zijn huisdier. Dat zijn vaak schrijnende situaties.’

Liefdevol afscheid

Na het inslapen, kan de eigenaar kiezen waar hij zijn huisdier begraaft. ‘Voor katten of honden minder dan 10 kg mag dat thuis, heel veel mensen opteren hiervoor. Vaak vindt een gemeenschappelijke crematie van verschillende huisdieren plaats, soms ook individueel. Na crematie krijgen eigenaars de as van hun dier. Er is tegenwoordig een grote keuze aan crematoria voor huisdieren onder meer in Evergem, Boom en Breskens.’

Mentaal zware belasting

Het sterven van een huisdier valt soms zwaar voor de dierenartsen. ‘Hoe meer zorg wij besteedden, hoe moeilijker om een hond of kat af te geven. Omdat je bezig bent met je werk, sta je daar niet altijd bij stil. Maar wanneer je 2 of 3 dieren op een dag via euthanasie hebt laten inslapen, voel je de mentale belasting, het kruipt niet in de koude kleren.’

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Heb deze week mijn hond moeten laten inslapen. Beestje was 14,5 jaar en zijn toestand ging achteruit. Was een heel moeilijke beslissing waarvan ik nu nog altijd moeite mee heb.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in