17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Inslapen van huisdieren is vaak een delicate beslissing

HET welzijn van huisdieren krijgt steeds meer aandacht net zoals het afscheid van een kat of een hond. Dat merken ook dierenartsen Kim, Caroline, Britt en Yentl, en assistente dierenarts Jessica bij DAP Aan de Watergang. De dierenartsenpraktijk heeft vestigingen in Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint Jansteen en binnenkort ook De Klinge. ‘Wij adviseren vooral, de eigenaars beslissen zelf of hun huisdier zal inslapen.’

‘Hier in Stekene behandelen we enkel kleine huisdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s, hamsters, fretten, kippen. Helaas moeten we ze af en toe laten inslapen bij een ongeneeslijke ziekte of te weinig levenskwaliteit. Vorige week lieten we nog 4 ratjes inslapen omdat tumoren hen het leven ondraaglijk maakten.’

Beter niet onnodig lijden

Ongeneeslijk zieke dieren kunnen soms nog enkele maanden ‘pijnvrij’ leven dankzij medicatie. ‘Wanneer wij vinden dat huisdieren teveel lijden, zeggen wij eigenaars dat euthanasie de beste optie is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij oude dieren die niet meer rechtop kunnen lopen door gewrichtspijn of dieren die kampen met dementie. Tekens van dementie zijn afwezig gedrag, voortdurend blaffen van een hond of het plassen in huis.’

FOTO: bever

Tactvol bemiddelen

Het initiatief om tot euthanasie over te gaan komt meestal van de dierenarts, baasjes van dieren schatten vaak niet de ernst van een ziekte in. ‘Op een tactvolle manier proberen wij dan te bemiddelen. Soms wensen eigenaars nog een onderzoek te laten doen of stellen een operatie voor, terwijl wij al weten dat het vergeefse moeite is. De prijs voor een euthanasie varieert naargelang diersoort en gewicht.’

Euthanasie weigeren

Het initiatief voor een euthanasie komt meestal van de dierenarts

In tegenstelling tot euthanasie bij mensen hebben dierenartsen geen tweede opinie nodig, de eigenaar heeft immers het volle beslissingsrecht. ‘In sommige gevallen weigeren we een vraag tot euthanasie van een huisdier bijvoorbeeld wanneer een eigenaar verhuist. We zoeken dan liever naar een ‘geschikte’ oplossing, soms is een herplaatsing mogelijk. We vinden het heel lastig om dieren te laten inslapen terwijl wij weten dat het niet echt nodig is. Soms heeft het te maken met de financiële positie van een eigenaar of wil een eigenaar liever niet langer geld besteden aan zijn huisdier. Dat zijn vaak schrijnende situaties.’

Liefdevol afscheid

Na het inslapen, kan de eigenaar kiezen waar hij zijn huisdier begraaft. ‘Voor katten of honden minder dan 10 kg mag dat thuis, heel veel mensen opteren hiervoor. Vaak vindt een gemeenschappelijke crematie van verschillende huisdieren plaats, soms ook individueel. Na crematie krijgen eigenaars de as van hun dier. Er is tegenwoordig een grote keuze aan crematoria voor huisdieren onder meer in Evergem, Boom en Breskens.’

Mentaal zware belasting

Het sterven van een huisdier valt soms zwaar voor de dierenartsen. ‘Hoe meer zorg wij besteedden, hoe moeilijker om een hond of kat af te geven. Omdat je bezig bent met je werk, sta je daar niet altijd bij stil. Maar wanneer je 2 of 3 dieren op een dag via euthanasie hebt laten inslapen, voel je de mentale belasting, het kruipt niet in de koude kleren.’

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Heb deze week mijn hond moeten laten inslapen. Beestje was 14,5 jaar en zijn toestand ging achteruit. Was een heel moeilijke beslissing waarvan ik nu nog altijd moeite mee heb.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings