17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Gemeente Stekene denkt na over peterschap historische grafmonumenten

SINDS 2016 maakt Heemkundige Kring d’Euzie een inventaris van alle waardevolle graven in de gemeente Stekene. In 2018 besliste het college van burgemeester en schepenen te participeren aan het project – Cenotaaf – rond funerair erfgoed.

Een eerste stap omvatte het opmeten van begraafplaatsen, maken van grondplannen, fotograferen en inventariseren. Dit alles resulteerde onder meer in de opmaak van een lijst van waardevol funerair erfgoed, de basis voor een beheers- en onderhoudsplan van elke begraafplaats. Op de 4 begraafplaatsen werden 249 potentieel lokaal historische belangrijke graven geregistreerd.

Funeraire zone in Stekene-Centrum en Klein-Sinaai

In oktober 2020 nam het college een besluit met een voorstel voor een funeraire zone in Stekene-Centrum en in Klein-Sinaai. Voor Kemzeke en de Hellestraat wordt er gekeken naar een waardering van individuele graven. Daarnaast formuleerde de gemeente een voorstel om geïnventariseerde graven te categoriseren. Het betreft een topstukkenlijst die in aanmerking komt voor bescherming door de Vlaamse overheid.

Behoud van graven oud-strijders

Daarnaast gaat het om een lijst van lokaal historisch belangrijke graven die in het beheer van de gemeente komen. Voorts betreft het een lijst van lokaal waardevolle graven normaal onderhouden door de gemeente. Tenslotte is er nog een lijst van waardevolle graven waarvoor de concessie nog loopt. Er ligt ook nog een voorstel voor het behoud van graven van oud-strijders, kinderperken en graven van kloosterorders of religieuzen.

Peterschap is gratis

Omdat het zowel voor de Vlaamse overheid als gemeenten niet mogelijk is om alle historisch belangrijke graven te onderhouden, komen deze graven in aanmerking voor peterschap. Zo’n peterschap is gratis, de voorwaarde is dat iemand de zorg of herstelling voor zijn rekening neemt. Zowel particulieren, groepen of bedrijven zullen een peterschap kunnen opnemen.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in