13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

‘Gezondheid brengt geluk’, Chinese krijgskunst in Kemzeke

MENSEN op zoek naar ontspanning of ontlading zijn van harte welkom bij ‘Gezondheid brengt geluk’, een levensproject van Kemzekenaar Thomas Roelant. In zijn prachtige tuin midden in het dorp creëerde Thomas een overdekte locatie waar lessen in Chinese krijgskunst altijd buiten door gaan. ‘Chinese krijgskunst is een levenswijze die invloed heeft op alles wat je doet en ervaart.’

In 1999 kwam Thomas in contact met meester Si Gingcong die lessen ‘Taiji Yang stijl’ gaf. Hij werd zijn leerling, een relatie die uitgroeide tot een vriendschap. ‘Hij leidde me op als leraar. Toen meester Si Gingcong stopte met lesgeven vroeg hij of ik zijn lessen kon verder zetten onder dezelfde naam: Gezondheid brengt geluk.’

FOTO: Gezondheid brengt geluk

Taiji en Shaolin

De lessen worden onderverdeeld in Taiji en Shaolin. ‘Taiji is gebaseerd op ontspanning met een trage uitvoering en aandacht voor de ademhaling. Bij Shaolin draait het om kracht, flexibiliteit en snelheid.’

Shaolin en Taiji zijn beide een krijgskunst, ze maken gebruik van Qi of bio-elektriciteit. ‘De krijgskunst van Shaolin brengt niet enkel zelfverdediging bij, het gaat ook om stretchen, voeding en de filosofie van het Zen boeddhisme. Bij Taiji speelt de houding van het bekken en de rug een rol, en hoe dit een uitwerking heeft op het spijsverteringsstelsel.’

Erkende sportvereniging

‘De meeste mensen vinden ons via www.gezondheidbrengtgeluk.com. Wij verdelen flyers voor de opendeurdagen tijdens de maand augustus in verschillende gemeenten en zijn erkend als sportvereniging in de gemeente Stekene. Wij organiseren een volledige week proeflessen tijdens de laatste week van augustus.’ Alle lessen gaan door in een groene omgeving met een overdekte plaats van 6 op 15m met verharde ondergrond. ‘Overdekt maar in openlucht, alle seizoenen, met zo goed als geen vakanties. Dit concept is perfect wanneer je werkt met Qi, buitenlucht en natuur bevorderen dit enorm.’

Coaches uit China

Thomas Roelant is erkend door ‘Mt Song Shaolin Wushu Guan’ in 2018 als hun afgevaardigde voor België en aldus hoofdlesgever, ook voor Taiji is Thomas erkend als coach sinds 2009. ‘Wij nodigen ook coaches van China uit, in beide stijlen. Zo zal in juli 2022 voor Shaolin, monnik Han Xinqiang uit de Shaolin tempel 14 dagen komen lesgeven. Van de nog steeds bestaande Chen familie, zal grootmeester Chen Zhenxiao voor Taiji Chen stijl 14 dagen komen lesgeven in augustus 2022. We kijken er al naar uit.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in