4.8 C
Stekene
zaterdag 24 februari 2024

Voetbal als maatschappelijk bindmiddel bij Avanti Stekene

SINDS de oprichting in 2013 groeide Avanti Stekene uit tot één van de grootste sportclubs in de gemeente. De eerste ploeg uitkomend in 3de Amateurs is dan wel het uithangbord, toch springt vooral de jeugdwerking met bijna 300 jongeren in het oog. Gazet Van Stekene sprak met Gino Rossaer (Voorzitter), Wim Peeters (Jeugdvoorzitter) en Stephanie De Ruyte (Gerechtelijke correspondent): ‘We zijn een kleine, bloeiende kmo met alle bijhorende groeipijnen.’

Vier jaar geleden stapte het toenmalige jeugdbestuur op, één van de redenen was de manke samenwerking tussen het jeugd- en algemene bestuur. ‘Op dat moment telden we 139 jeugdspelers die we wilden laten voetballen. Samen met onder meer Jimmy Goossens en een aantal ouders richtten we een nieuw jeugdbestuur op. Het eerste jaar was heel moeilijk, de sportieve kennis ontbrak. Wij brachten wel knowhow van het bedrijfsleven in de club onder meer op het vlak van IT, websites, sociale media. Op die manier automatiseerden we en vonden later nog vrijwilligers met competenties in hun eigen vakgebied.’

Gewestelijke en provinciale ploegen

In de beginfase besliste het jeugdbestuur nog alles samen maar dat was niet langer houdbaar. ‘We vonden de sportieve mensen die mee in ons verhaal wilden stappen en maakten een vijfjaren plan op. De ambitie was om van 139 jeugdspelers naar 250 te groeien, een provinciale ploeg te creëren met bijhorende gediplomeerde trainers, regelmatig een jeugdspeler laten doorgroeien naar het belofte-elftal is één van de targets.’

Een jaar eerder dan voorzien haalde Avanti Stekene het label provinciale voetbal voor zijn jeugdteams. ‘De gewestelijke ploegen spelen tegen clubs uit omliggende gemeenten, provinciale ploegen spelen tegen clubs verder dan alleen het Waasland. Voor provinciaal voetbal ligt de voetbaltechnische lat hoger.’

FOTO: kadeho

Pijnscheuten

Ondertussen zijn 292 jeugdspelers aangesloten vrijwel allemaal afkomstig uit Stekene, een wachtlijst is de omgekeerde kant van de succesmedaille. Het aantal jeugdploegen steeg van 14 naar 26, onder leiding van 34 trainers. De jongste kinderen – U6 – betalen jaarlijks 190 euro lidgeld, in leeftijd verder oplopend tot 290 euro. De club evolueert naar een kmo, de werking wordt complexer. ‘Dat gaat gepaard met groeipijnen. We waren en zijn nog steeds met te weinig mensen die zich engageren. Voor bestuursleden is het geen fulltime job maar we zijn dagelijks zeker drie uur in de weer voor de club.’

Een tweede pijnpunt is de beperkte accommodatie. ‘We groeiden uit ons jasje op het vlak van accommodatie en beschikken niet over uitwijkmogelijkheden. We zijn overigens de gemeente Stekene zeer dankbaar voor hun steun, onder andere met een kunstgrasveld. Hierdoor kunnen we gans het jaar een ‘perfecte’ grasmat aanbieden. Qua terreinen kan het nog net maar met de kleedkamers zijn we te klein gehuisvest.’

FOTO: Avanti Stekene

Tenslotte kampt de club ook nog met ‘sociale uitdagingen’. ‘We hebben te maken met circa 650 ouders, iedere ouder heeft het beste voor met zijn/haar kind, de nieuwe Messi of Ronaldo zit in de familie. Dat wringt af en toe wel eens, sommige ouders willen hun kind absoluut in de provinciale ploeg praten. Als bestuur moeten wij daar diplomatisch mee omgaan.’

KADER: Avanti Stekene in een notendop
• Aangesloten bij KBVK met stamnummer 8552
Fusieclub van Stekene Sportief en VV Straatje Stekene opgericht in 2013
Eerste elftal actief in 3de Amateurs (vroegere bevordering)
292 jeugdspelers in Provinciale en Gewestelijke competities
26 jeugdploegen, G-ploeg
34 trainers
Locatie: Campus ‘Groene Putte’, Heistraat Stekene met 4 terreinen waaronder een kunstgras terrein dat voldoet aan de normen van nationaal voetbal qua grootte en verlichting

G-voetbal: deelnemen belangrijker dan winnen

Met G-voetbal biedt Avanti Stekene ook speelkansen aan personen met een verstandelijke beperking, al dan niet gecombineerd met een fysieke handicap. ‘Ze kunnen bij ons in een gestructureerd kader en binnen hun mogelijkheden voetballen. Plezierbeleving staat voorop, deelnemen is hier echt belangrijker dan winnen. Het uiteindelijke doel is integratie van G-voetballers in reguliere clubs. Ze spelen niet in een competitie, wedstrijden worden geleid door officiële scheidsrechters die een specifieke opleiding kregen.’

Gino Rossaer, Wim Peeters en Stephanie De Ruyte zijn het erover eens: Avanti Stekene heeft een belangrijke sociale en sportieve functie binnen de gemeente. ‘We nemen ons engagement zeer serieus, alle medewerkers hebben een voorbeeldfunctie. Clubbelang primeert boven individueel belang. In combinatie met een gezonde financiële situatie ziet de toekomst er rooskleurig uit. Maar we zullen iedere dag weer het onderste uit de kan moeten halen, aan uitdagingen geen gebrek.’

FOTO: kadeho

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings