17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Onvoldoende waterkwaliteit in Kanaal van Stekene

HET goede nieuws: de waterkwaliteit van het Kanaal van Stekene verbeterde sterk sinds 2000. Het slechte nieuws: de laatste jaren is er een stilstand van de waterkwaliteit. “De ecologische kwaliteit op het Kanaal van Stekene beoordelen we als ontoereikend (onvoldoende), er is een teveel aan fosfor aanwezig in de waterloop en ook de droogte vormt een uitdaging,” vertelt Katrien Smet, Diensthoofd Communicatie/Woordvoerder bij VMM, Vlaamse Milieu Maatschappij.

Grootschalige inspanningen om ongezuiverd huishoudelijk afvalwater van Stekene, Sinaai en Sint-Niklaas te zuiveren, wierpen hun vruchten af. Maar het is lang niet voldoende. Om de waterkwaliteit in kaart te brengen baat VMM verschillende meetnetten uit. ‘Onze medewerkers gaan op het terrein en nemen regelmatig stalen van het water en het slib in de waterlopen, inventariseren het biologisch leven. In het labo onderzoeken we water- of bodemstalen en voeren kwaliteitsmetingen uit. Alle data van deze metingen houden we bij in een databank en bijhorend geoloket dat we voortdurend actualiseren. In een samenvattende fiche per waterloop evalueren we de kwaliteit van elke grotere waterloop.”

Er is teveel fosfor aanwezig in de waterloop en ook de droogte vormt een uitdaging

Veel werk aan de winkel

De beoordeling gebeurt volgens de Europese kaderrichtlijn Water die 4 criteria onderscheidt: goed, matig, ontoereikend en slecht. Ondanks een vermindering van de nutriëntenspoeling vanuit de landbouw is er nog veel werk aan de winkel. “Het visbestand in het Kanaal van Stekene beoordelen wij als ontoereikend. Er zit weliswaar heel wat vis – zoals blankvoorn, rietvoorn karper, giebel en brasem – maar het is vrij uniform en voor verbetering vatbaar,” besluit Katrien Smet.

Alles begint met de waterkwaliteit
Aan de Kaaistraat in Stekene, op de Stekense Vaart en de Moervaart gooit Guiseppe Rizutto regelmatig zijn lijnen uit. ‘In het algemeen vingen we minder vis dit jaar, ik denk door de slechte waterkwaliteit en extreme weersomstandigheden. Vissen azen dan veel minder.’
 Guiseppe betreurt dat bij het maaien van de oevers, gras en struikgewas niet opgevangen wordt maar in het water terechtkomt waardoor nog meer slibvorming ontstaat. ‘Stekene heeft een groot aantal vissers. Ik wil het dan ook voor deze mensen opnemen zodat zij hun hobby kunnen blijven uitoefenen. Gemeente Stekene doet inspanningen, ze laten de gele lis staan, die het water gedeeltelijk zuivert.’
 Guiseppe vindt de aandacht voor deze materie positief maar er moeten nog meer inspanningen komen voor het verbeteren van de waterkwaliteit, daar begint alles mee. ‘Een fontein in de Kaaistraat zou een oplossing kunnen bieden naast het uitbaggeren van het water. Ook voor kajakkers en vele watersporters is het belangrijk dat de waterkwaliteit goed is. Waarom anders allemaal deze inspanningen? Deze mensen halen ook de rotzooi uit het water op eigen initiatief.’
FOTO: bever

Lees ook verder op www.integraalwaterbeleid.be

Meer nieuws in deze categorie

3 REACTIES

  1. Ik vind dit ook spijtig dat de waterkwaliteit achteruit gaat…en ik ook als visser hier op Stekene vind ook dat de gemeente iets mag doen voor onze hobby te beoefenen..we betalen er toch een vergunning voor ieder jaar

    • Dit probleem is veel groter dan we vermoeden. Het afvalwater dat vanuit St Niklaas komt is zo vervuild dat het onze omgeving aantast. Het waterzuiveringsstation heeft jarenlang het afvalwater kunnen zuiveren maar nu is het doorgedrongen tot de Stekense Vaart. Hoe vervuild is de waterloop die voor de zuivering stroomt. Levensgevaarlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings